Zašto je bitno birati prijatelje?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Foto: Florian Doppler, Pexels

Ja na prijateljstvo gledam kao na vrt s biranim cvijećem, nije dobro da budete dostupni baš svima.

Vjerojatno je svatko od vas u djetinjstvu dobio onu roditeljsku napomenu „pazi s kim se družiš“. Kad ste se kao mala djeca igrali u pijesku s kanticama i lopaticama, pa kad vas je neko dijete gurnulo ili ste kasnije postali žrtva ruganja, te riječi su odzvanjale u vašim ušima. Kasnije, kao tinejdžer, ako ste bili uvučeni u spletke oko tuđeg dečka ili tuđe cure, sjetili ste se svoje mame koja vam je zabrinutog izraza lica govorila: “Pazi s kim se družiš, to nije tvoj rang.“

Iako će neki od vas frknuti nosom na riječi „to nije tvoj rang“ i misliti da ste uobraženi i elitistički raspoloženi, postoji dubina u ovoj tvrdnji. Dakle, za prijateljstvo je potrebna lojalnost i potpora, ali je nužno i da vas prijatelj ne sramoti.

Jednom je osoba D. dovela prijateljicu na otvoreni festival i za stolom joj se pridružio njen susjed. Bio je pripit pa se počeo upucavati prijateljici, srušio je par čaša za stolom i napravio scenu. D. se drugi dan crvenjela i objašnjavala prijateljici da nije mogla znati kako će on reagirati, a daljnji kontakt sa susjedom više nije imala.

Ako vam je stalo do nečijeg mišljenja, ako napredujete na poslu, itekako će vam biti važno s kim se družite. Nije važno što je ta osoba bogata ili utjecajna, iako može pomoći, važno je da vas ta osoba ne sabotira i ne sramoti. Ako odjednom prestanete pozivati dosadašnje prijatelje na fešte, to ne znači da ste dignuli nos, već da oni nisu mogli prihvatiti vašu promjenu i ponašali su se neotesano što vas je dovelo u neugodnu situaciju.

Sjetite se koga ste doveli doma da upozna vaše roditelje. Jeste li sve dečke i cure vodili doma na upoznavanje ili samo one s kojima mislite ozbiljno? Postoji izreka „takvu vrstu osobe ne vodiš doma“, koliko god zvučala diskriminatorno, ali želite li riskirati da roditelje upoznate s narkomanom ili nekom osobom sumnjiva morala? Ili s kriminalnim dosjeom?

 

Kako zračite, takve ljude ćete i privući u svoj krug

Nije dobro da budete dostupni baš svima. Ja na prijateljstvo gledam kao na vrt s biranim cvijećem, a ne kao na livadu gdje ima svakakvog korova. Nije svatko vrijedan vašeg povjerenja. Ljudi će iskoristiti one koje ne znaju reći NE, koji su lako dostupni i svima sve potvrđuju.

Velika želja za prihvaćanjem je izraz unutarnje nesigurnosti. Sjećam se osobe koja je na maturalnom putovanju pušila i pila, kako bi se lakše uklopila u društvo. Ako to želim raditi, napravit ću to zato što mi se sviđa, a ne zato da bi me prozvali facom i da bi prošla društvenu inicijaciju.

Pušite u WC-u u školi da bi se skompali s frajericama i upoznali frajere? To je totalno pogrešno, jer ste podložni utjecajima.

Biranje prijatelja ponekad djeluje arogantno, okrutno i eliminacijski. Ali zašto ne zaštititi svoje krugove od korova?

„Ne želim ići s tobom na kavu.“ Ne mora ta rečenica zvučati kao da sam uobražena, to znači da nemamo ništa zajedničko i da se ne vidim u druženju s vama. I da vam činim uslugu, jer se ne pretvaram da mi se sviđate, iako nemam ništa protiv vas.

Pročitajte Kristininu knjigu Ružičaste naočale

Kristina Gallo

Share.

About Author

Kristina Gallo

Po struci sam diplomirana pravnica i radim 16 godina kao savjetnica. Napisala sam 8 kratkih knjiga na engleskom jeziku i objavila kao nezavisni autor na Amazonu, te knjigu na hrvatskom “Ružičaste naočale”.

Comments are closed.