Vježbom do zdravog i sretnog života – Mi smo bića stvorena za kretanje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jelena Skender, vjezbanje

Mi smo bića stvorena za kretanje. To nam je dano rođenjem samo što se tijekom života svakim danom udaljavamo od tog dara.

Nek digne ruku ona koja nema problema s pronalaskom vremena u danu za vježbanje. To nam je nekako najoriginalniji „izgovor“. Nemam vremena!

Kad stvari realno postavimo, onda unutar jednog dana uz posao, obveze s djecom, druženje s prijateljima i partnerom ostaje minimalno vremena za nešto što moramo. Jer, vježbati se mora. Kad god si za nešto u glavi postavim da moram napraviti, imam odbojnost prema tome. Kad nešto želim, stvar se značajno mijenja.

Kako poželjeti vježbati?

Tu se sad javlja vječito pitanje motivacije. Znaš da bi trebala, čak možda imaš i želju, no nekako, motivacija izostane. Teško se pokrenuti i potaknuti na tih 40 ili 50 minuta treninga. Još ako u to uvrstimo odlazak u omiljeno vježbalište, vrijeme potrebno za presvlačenje, organizaciju svog mjesta za vježbanje i na kraju povratak kući, cijeli događaj postaje pravi mali izlet unutar kojeg izuzetno puno stvari može poći po zlu. A ako stvari pođu po zlu, lako vas mogu odgovoriti od vaše namjere za davanjem sebi. I, eto nas opet na početku. Ipak smo ostali kod kuće i sad osjećamo grižnju savjesti jer znamo da je dobro i potrebno vježbati.

Ja već dugo vježbanje ne vidim kao vježbanje. I ne motiviram ljude na vježbanje, već na pokret. Naime, sve što mi radimo tijekom dana spada u pokret. Mi smo bića stvorena za kretanje. To nam je dano rođenjem samo što se tijekom života svakim danom udaljavamo od tog dara.

Nekretanje nas malo-pomalo čini još nepokretnijima. Postajemo ovisni o nekretanju a sve oko nas podržava nas u toj činjenici. Rad na poslu je sjedilački, vožnja u autu sjedilačka, ulazak u shopping centar kroz pokretna vrata uz pokretne stepenice. Sve manje i manje se krećemo jer nemamo potrebe. Kada dođemo kući legnemo na kauč jer je naše tijelo „trenirano“ za manje kretanja. Adaptiralo se na ono što mu kroz godine serviramo. Manje pokretljivosti.

A budućnost nam nije baš optimistična.
Osim ako se sami ne pokrenemo, kao i uvijek do sada, i kao i za sve do sada.

Pa krenimo!

Ako pred sebe stavite zadatak svakodnevnog vježbanja od samo 2-3 minute unutar kojeg ćete napraviti samo jednu vježbu i to odmah ujutro kada se probudite za vrijeme ispijanja prve jutarnje kave…

…Učinile ste dobru stvar za svoje zdravlje!

  • Osjećate se produktivno i zadovoljno jer ste dale sebi
  • Osjećate promjene kroz 15 dana što vas motivira da nastavite dalje
  • Osjećate se uspješno od ranog jutra
  • Osjećate se pokretljivije što vuče još više želje za pokretom

Ja sam sebi takvo iskustvo priuštila kroz mjesec dana svakodnevnog mini vježbanja za stopala. Radila sam različite vježbe, jednostavne i korisne za koje mi nisu trebali nikakvi dodatni rekviziti osim onih koje sam imala u kući. I jedna teniska loptica. Prestala sam osjećati zategnutost i napetost u listovima. I još bolje, u vratu! I to s prednje i stražnje strane. Još malo znam, nakon treninga koji dosta uključuje donji dio tijela ili jako duge šetnje, osjetiti donji dio leđa u zategnutosti, no vjerujem da će se i to poboljšati.

 

Dvije jednostavne vježbe za manje umorne noge, bolju cirkulaciju u nogama, smanjenje otečenosti nakon dugog stajanja ili hodanja

Ove vježbe će vam pomoći da pokrenete distalni dio svog tijela i potaknete živčane završete na reakciju.

VJEŽBA ISTEZANJA PREDNJE STRANE STOPALA

Istezanje prednje strane stopalaStanite uspravno s težinom tijela na pete, najviše što možete, i stopalima u širini kukova. Ako gubite ravnotežu, uhvatite se za zid. Jednu nogu postavite iza sebe osloncem na prednji dio stopala. Osjetite težinu na tom dijelu stopala te istezanje. Ako ne možete biti u ovoj poziciji pokušajte staviti nogu malo bliže sebi. Dozirajte količinu opterećenja na prednji dio stopala onoliko koliko vam trenutno odgovara.

 

VJEŽBA RAZDVAJANJA PRSTIJU STOPALA

vjezba razdvajanja prstiju stopalaIsprepletite svaki prste ruke između prsta stopala. Ako je preintenzivno ispreplesti sve prste, napravite samo s prva dva pa sa zadnja tri. Nakon nekog vremena pokušajte ispreplesti sve prste.

Kroz obje vježbe budite strpljive i uporne. Uspjeh neće izostati, a ni vaše zadovoljstvo. Ako vam u međuvremenu izostane motivacije ili ideja zapratite me na mom Facebook profilu ili se prijavite na moju newsletter listu.

Pusa, Jelena!
Facebook Vježbaonica

Autorica: Jelena Skender, mag. cin.
Foto: Jelena Skender, osobna arhiva

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.