Venecija – grad vode, mostova i gondola

0

Venecija – grad vode, vodenih putova i kanala, grad mostova, gondola, neprocjenjive kulturne baštine, bogate povijesti.

Venecija je grad koji se prostire na više od 100 malih otoka u laguni uz talijansku obalu između ušća rijeka Po i Piave. Jedan od onih gradova koji oduševi na prvu; jedinstvena i prekrasna Venecija.

 

Savjeti za one koji putuju automobilom

Ako u Veneciju putujete osobnim automobilom svakako trebate imati na umu da nemate obilje parkirnih mjesta. Na ulazu u Veneciju se nalazi javna garaža, ali ako je puna, što je velika vjerojatnost, na svoje parkirno mjesto možete čekati i po nekoliko sati. Na raspolaganju vam je parking prije mosta koji spaja kopno s Venecijom. Ako želite siguran parking, preporučila bih parkiranje u garaži na kolodvoru u Mestreu. To je grad prije Venecije koji je povezan s Venecijom velikim željezničkim i cestovnim mostom, zvanim Ponte della Libertà (Most Slobode). 

Za par minuta autobusom se možete prevesti do Venecije i ne morate se brinuti hoće li biti mjesta za parkiranje ili ne. Autobus vozi svakih 10 minuta. U turističkoj agenciji na kolodvoru za 20 eur možete kupiti kartu koja vrijedi i za vožnju autobusom i za vožnju vaporettom (venecijanskim vodenim autobusom), i to cijeli dan. Ja sam se odlučila za parkiranje u Mestreu i prijevoz busom do Venecije. Nakon izlaska iz busa sam se ukrcala na vaporetto i započela je moja venecijanska avantura. 

Venecija me oduševila, zapljusnuo me val zadovoljstva od prvog trenutka.

 

Santa Maria della Salute

Santa Maria della SaluteZa vrijeme vožnje vaporettom, na putu prema Trgu svetog Marka, možete vidjeti slavnu venecijansku crkvu Santa Maria della Salute (Gospa od Zdravlja).

Najveći doprinos u oslikavanju unutrašnjosti bazilike dao je svestrani, slavni slikar Tizian, vođa škole venecijanske renesanse. 

 

 

 

 

 

 

Gallerie dell’ Accademia

Na vodenom putu prema Trgu svetog Marka, proći ćete i pored najvećeg muzeja venecijanske umjetnosti u Veneciji – Gallerie dell’ Accademia. Ako ste ljubitelj umjetnosti, svakako izađite na ovoj stanici i posjetite muzej.

Gallerie dell' Accademia

 

Piazza San Marco

Trg svetog Marka je središnji trg u Veneciji. Veličanstven. Poseban. Krase ga visoki zvonik Campanile, duždeva palača i prekrasna bazilika sv. Marka. Trg je prepun turista i golubova. Trg priča priču o povijesti. Trg oduševljava.

 

Piazza San Marco

zvonik Campanile

Zvonik Campanile

 

Grand Canal

Jedno od najpoznatijih dijelova grada je svjetski poznat kanal Grand Canal preko kojeg se proteže  najljepši most u cijeloj Veneciji, most Rialto.

Grand Canal

Pogled s mosta Rialto

 

Uske uličice

Ukoliko želite doživjeti pravu Veneciju svakako biste trebali prošetati uskim uličicama preko mostova koji vode do minijaturnih trgova. Ako ste ograničeni vremenom, za razgledavanje je ipak najbolje koristiti vodene autobuse (vaporetti).

 

 

Venecija je grad arhitekture, grad koji ćete željeti posjetiti nekoliko puta

Venecija je svjetska atrakcija koju treba doživjeti, jedan od onih gradova u koji se želite vratiti. Ima nešto posebno u toj Veneciji, svakako je želim ubrzo ponovno posjetiti i nastaviti istraživati.

 

Autorica: Marijana Glavaš

 

Fotografije: Marijana Glavaš, osobna arhiva

Pročitajte i članak Venecija – vaš (ne)klasičan vodič

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.