Venecija – vaš (ne)klasičan vodič

0

Venecija = grad koji vas osvoji „na prvu“.  

Jedan od najromantičnijih gradova na svijetu, grad koji svake godine posjeti 12 milijuna turista i koji svake godine potone za 2mm uistinu trebate staviti na svoju bucket list.  

Venecija, često zvana La Serenissima ističući tako spokoj, šarm i ljepotu koju pruža, će vam pružiti jedno nezaboravno iskustvo koje ćete zauvijek pamtiti.

Ako ste, poput mene, morem stigli do Venecije iskrcat ćete se na Rivi degli Schiavoni odnosno dugoj šetnici/obali koja se nalazi u predjelu Castello te je nazvana po mnogobrojnim slavenskim i hrvatskim iseljenicima koji su se, tijekom povijesti doseljavanja, najvećim djelom smjestili baš u tom predjelu Venecije.

 

Nakon toga, put će vas nositi prema mostu uzdaha, Ponte dei Sospiri, koji je, kako legenda kaže, naziv dobio u 17. stoljeću kada su zatvorenici prelazeći iz starog u novi dio zatvora svoj posljednji pogled i uzdah na Veneciju učinili upravo na tom mjestu.

 

 

Središnji trg

Zatim ćete se, vrlo brzo, naći na glavnom i središnjem dijelu Venecije, trgu sv. Marka gdje će vam s desne strane biti Duždeva palača i bazilika sv. Marka, dok će vam s lijeve strane pogled pucati na zvonik sv. Marka.

Nakon toga slobodno se uputite i krenite bilo kojom od mnogobrojnih uličica jer će vas sve kad tad dovesti do mosta Rialto s kojeg ćete spustiti pogled na „glavnu žilu kucavicu i glavnu ulicu“ Venecije Canal Grande.

Dozvolite sami sebi da se izgubite u tom magičnom gradu jer ćete samo tako osjetiti istinsku čaroliju Venecije. Pustite sve karte, kompase i ostale „pomagače“ te se izgubite, jednom u životu uživajte u tome i ne paničarite jer Venecija sama po sebi nije toliko velika da vas više nikada nitko neće pronaći, a uostalom svi su toliko uslužni i srdačni da će vam vrlo rado pomoći pronaći lokaciju i destinaciju koju tražite i gdje trebate ići.

 

Osteria al Squero

Nakon svih prethodno navedenih „poznatih“ lokacija koje zaista vrijedi posjetiti predlažem da se upustite u istraživanje okolnih uličica koje su nešto udaljenije od mosta Rialto jer ćete tako zaista doći u doticaj s izvornim stanovništvom koje nerijetko „bježi“ od glavnih lokacija koje su prenapučene turistima. Na taj način sam otkrila simpatičnu Osteriu al Squero punu lokalnog stanovništava koja se nalazi nasuprot zanimljivog mjesta za popravak gondola. Tamo sam kušala klasični venecijanski specijalitet ,cicchettimale kruščiće s raznim nadjevima od inćuna, kozica, špinata svinjetine i parmezana. Uz te zalogajčiće preporučujem da popijete aperol koji će vam neopisivo odgovarati uz sve te okuse.

 

Savjet: ne jedite pizzu u Veneciji jer kao prvo, neće biti toliko dobra koliko očekujete od talijanske pizze (radije ju naručite u drugim dijelovima Italije) i kao drugo, propustit ćete čar „pravih“ specijaliteta koje Venecija nudi.

 

 

Najoriginalnija knjižnica na svijetu

Nadalje, moja znatiželja i istraživanje me zatim dovelo do vrlo zanimljivog mjesta kojemu se nisam nadala. Radi se o jednoj od najoriginalnijih knjižnica na svijetu. Knjige se doslovno protežu posvuda, dok se u sredini nalazi gondola koja je također natrpana raznim knjigama, dok vas male mace neočekivano iznenađuju na svakom koraku. Libreria Acqua Alta završava malim dvorištem i stepenicama sastavljenim od knjiga s kojih se pruža mali pogled na jedan od brojnih kanala.

Napomena: posjetite skrivenu palaču Contarini del Bovolo, nedaleko zvonika sv. Marka, koja sa svojim puževim stubištem i tornjem također pruža prekrasan pogled na koji ne morate toliko dugo čekati jer većina turista ne zna za to mjesto.

Što se tiče perioda posjete, preporučujem svibanj ili rujan kada nema toliko turista i kada zaista možete osjetiti čar ovog magičnog i posebnog grada. Naime, ja sam Veneciju posjetila u veljači za vrijeme karnevala što zapravo nije bila dobra ideja zbog ogromnih gužvi i previše turista.

Nadam se da će vam ovaj nesvakidašnji vodič biti od pomoći te da će vas ponukati da posjetite posebnu La Serenissimu.  

Autorica: Alberta Požgaj
Fotografije: privatna zbirka

Share.

About Author

themesphere

Comments are closed.