Urucum

0

Urucum (Bixa orellana) je stablo koje raste u područjima Amazone. To je stablo koje naraste do 6 metara. Ima veliko zeleno lišće sa ružičastim cvjetovima iz kojih se razviju plodovi koji u sebi sadrže crvene sjemenke.  Iz sušenih sjemenki se dobiva prah koji ima višestruke namjene.

 

Brazilski indijanci su ga koristili kao čisti prah, mazali se njime da bi se zaštitili od sunca i komaraca, od čega im je koža poprimala crvenu boju, pa od tuda i potiče naziv «red skins».

Prah Urucuma je bogat beta-karotenima. Procjenjeno je da ima 100 puta više beta -karotena od mrkve. Također sadrži elemente cink, selen, magnezij i bakar koji imaju antiosidativna svojstva. Može se koristiti i u kulinarstvu kao začin koji daje okus sličan šafranu. Ipak, njegova primjena je najznačajnija u njezi kože. Od praha Urucuma može se napraviti macerat u biljnom ulju koji se koristi u pripremi kože za sunčanje jer potiče produkciju melanina, u kremama za zaštitu od sunca jer smanjuje štetan utjecaj UV zraka, u uljnim pripravcima ili kremama za njegu kože poslije sunčanja jer ima regenerirajuća svojstva i daje  elastičnost koži.

U uljni macerat Urucuma mogu se dodati eterična ulja koja služe kao repelenti, pa možete dobiti odlično sredstvo protiv komaraca. Prije nekog vremena počela sam raditi macerate od praha Urukuma, izrađivati kreme za sunčanje i pripravke protiv komaraca, uvjerila se da daje zadivljujuće rezultate i svakako ga treba uvrstiti u izradu pripravaka za ljetnu njegu.

 

Share.

About Author

Katica Wolf

Comments are closed.