Kigelia

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Polaznice mojih radionica i ja smo mogu slobodno reći u nekoj vrsti sinergije. Naime, nakon što odrade radionice i redovito izrađuju svoju kozmetiku, neminovno se pojavi potreba da krenu dalje, da se usvoje još znanja, pa mi se gotovo redovito javljaju sa upitima da li postoji još neki dodatak koji bi oplemenio postojeću kozmetiku.

 

I naravno, vječno pitanje je što bi još mogle upotrijebiti u borbi protiv nepoželjnih bora. Meni onda ne preostaje ništa drugo nego da se primim posla i krenem u istraživanje. Moram priznati da sam se i sama iznenadila koliko nam priroda  nudi upravo takvih dodataka kojima ću se tek posvetiti.

Za početak sam odabrala jednu biljku koja mi se učinila posebno interesantnom, jer ima široki spektar djelovanja. To je Kigelia (Hibiscus sabdariffa).

Kigelia je stablo koje raste po cijeloj Africi, a najviše u južnim dijelovima. Stablo može narasti i do 20 metara, a iz crvenih cvjetova se razviju plodovi koji mogu težiti i do 12 kg. Drveni dio se koristi za izradu posuđa i alata, a plodovima se afričke žene njeguju.

Iz zrelih plodova dobiva se koncentrirani ekstrakt biljke koji je bogat spojevima kumarina, flavonida, masnih kiselina, sterola, glikozida i koji  ima brojna djelovanja. Ekstrakt Kigelie se koristi za regeneraciju i obnavljanje kože, za toniranje i učvršćivanje kože, kod problema sa aknama, kod raznih dermatitisa i ekcema, za njegu oštećene i beživotne kose i njegu osjetljivog i iziritiranog vlasišta.

Ipak, jednu namjenu ekstrakta Kigelie bih posebno izdvojila, a to je da se koristi u njezi i u svrhu podizanja grudi.

I upravo u tu svrhu ga afričke žene najviše koriste. Zbog prisutnosti spojeva sterola i estrogen-like djelovanja ne smije se koristiti za vrijeme trudnoće, dojenja i kod hormonalnih oboljenja dojki.

Moja iskustva u primjeni ekstrakta Kigelie u kremema za njegu lica su fantastična, jer daje koži mekoću, zadržava vlažnost i stvarno smanjuje one sitne borice, a koža izgleda svježije i čvršće.

U koju god svrhu koristili ovaj ekstrakt, sigurna sam da ne možemo pogriješiti i da ga svakako treba uvrstiti u izradu pripravaka za njegu.

 

Share.

About Author

Katica Wolf, Aromaterapeut

Po struci medicinska sestra. U struci je radila dugi niz godina, i to u ambulanti opće prakse, ginekološkoj ambulanti, pedijatrijskoj ambulanti, oftalmološkoj ambulanti i u EEG laboratoriju. Odrastajući u dodiru s prirodom i u sredini gdje se gajila ljubav prema bilju vrlo rano je imala prilike steći i određena znanja koja su joj budila interes za ozbiljniji pristup i proučavanje ljekovitih svojstava biljaka. Nakon što se nebrojeno puta uvjerila da aromaterapija zaista djeluje i pomaže, odlučila se profesionalno posvetiti tom poslu i objediniti medicinsko znanje sa znanjem iz aromaterapije.

Comments are closed.