Tri koraka koja će vas osloboditi straha

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svi se mi nečega bojimo. No, rijetko kada analiziramo, ne strah sam, nego ono na što nas on to upozorava.

 

Jedno je zajedničko svim našim strahovima.

Ono čega se bojimo nalazi se u našoj budućnosti. Čak i kad stojimo na rubu litice, ne bojimo se toga što se sada događa, nego onoga što bi se moglo dogoditi ako kojim slučajem učinimo pogrešan korak.

I eto nam zapravo poante cijele priče.

Bojimo se svojih budućih pogrešnih koraka i bojimo se nekih nepredviđenih situacija.

S druge strane imamo one koji se naoko ne boje. One koji nešto požele, odluče i učine koliko god se to cijelom svijetu činilo suludo.

To su oni o kojima pišemo, govorimo, koje slavimo, koje povijest pamti kao heroje bez obzira koje su vokacije bili.

 

Kako su oni to postigli?

Postoje tri najvažnija razloga zašto je to njima uspjelo, a drugima ne uspijeva.

 

1. Bivanje u trenutku

Fraza koju ste vjerojatno čuli, pogotovo ako se na bilo koji način bavite osobnim razvojem. „Budi u trenutku“, „Budi ovdje i sada“ su rečenice koje ćete čuti još bezbroj puta, no koliko ste puta zapravo bili u tom famoznom trenutku? Sjećate li se tih situacija? Pamtimo li ih i možemo li na neki način povezati zašto, kada i kako se događaju?

Ozbiljnost situacije je vrlo moćan način da nas prikuje za trenutak sada i ovdje. Kada naslutimo opasnost, lakše ćemo se ubaciti u fokus na sada i ovdje. No, opasnost nas također može izbaciti iz trenutka sada i ovdje. Netko će se u sličnoj situaciji fokusirati da napravi najbolje moguće, dok će se netko drugi u istoj situaciji smrznuti i napraviti najgore moguće korake iz straha.

Kako ovo pretvoriti u prednost?

U trenutku kada se nađete u sličnoj izazovnoj situaciji, ovim pitanjem zadržite mir:
TKO OSJEĆA OVO ŠTO OSJEĆAM SADA?

Ovo pitanje nema puno smisla te je upravo zato jako dobro jer će zbuniti naš um i ego koji su tu da nas sabotiraju da učinimo sljedeći korak. Kada su oni zbunjeni, nakratko dolazimo k sebi.

U tom trenutku postavimo si sljedeće pitanje:
ŠTO ŽELIM KAO REZULTAT OVE AVANTURE?

Kada znate željeni rezultat, nećete gubiti energiju na ono što ne želite, nego ćete pronaći najbolji način da dođete do onoga što želite.

Zvuči jednostavno, ali nije baš. Vježba je prijeko potrebna i molim vas da vježbate na manjim stvarima dok ne postanete majstor u ovome.

 

2. Ono što želite postići treba imati odgovarajuću emocionalnu nagradu

Bez ovoga se vjerojatno niti nećete upustiti u kojekakve opasne avanture. No, ako već nešto iz bilo kojeg razloga trebate napraviti, osmislite si nešto što će vam biti nagrada zbog koje ćete se zalagati više.

Ovdje budite oprezni, nagrada može biti premala i neće postići učinak, a može biti i prevelika te će um smatrati da se radi o nekoj prevari i izgubiti interes i motiv.

 

3. Profesionalci će vježbati te će njihova sprema i sposobnost imati uzlaznu putanju.

Nikada nemojte postaviti sebi zadatak koji vas neće motivirati, te onaj koji neće biti trenutno za vas izvodiv.

Između ove dvije krajnosti postoji jako puno mjesta na koje se možete pozicionirati i ostvariti puno malih pobjeda koje se pretvaraju u kumulativni učinak i velike rezultate.

Na kraju, napravite popis svega čega se bojite. To uključuje i one situacije koje ne smatrate strašnima, ali ih iz nekog razloga izbjegavate raditi.

Kada imate popis, odaberite točke koje su vam u ovom trenutku bitne. Kada ste dobili filtrirani spisak vama zaista bitnih stvari, provedite ih kroz ova tri koraka i napravite plan.

Kada imate popis, napravite plan akcije. Zatim krenite u egzekuciju.

Ako i nakon ovoga ne možete krenuti s izvođenjem akcija po planu, znači da cilj nije dovoljno primamljiv ili da ste odabrali preveliki zalogaj.

Ako ne znate kako biste ovo primijenili na svom izgledu, ljubavnom životu, uspjehu na poslu, s financijama ili u bilo kojem drugom odnosu u vašem životu, javite se na besplatni razgovor.

Iz srca, Miro

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.