Bojite li se straha

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Strah već dugo zovem „Sjena smrti“ jer je nestvaran kao sjena. Jer je tu, izgleda strašno, no strah se boji nas više nego mi njega.

 

Baš kao u animiranom filmu „Čudovišta iz ormara“ , čudovišta se boje djece više nego djeca čudovišta i glavno pravilo je ne stupiti u fizički kontakt s njima.

 

Jer što se događa kada dođemo do onoga čega se bojimo

Sjećam se jedne davne priče. Imao sam pit bulla. Imali smo susjedu koja se užasavala pit bullova iako nikada nije vidjela ili doživjela bilo što negativno od njih. Bili smo dobri s tom susjedom i jednom sam ju, dok nas je u širokom luku obilazila, upitao želi li se prestati bojati pit bullova. Rekla je da želi, ali da je to nemoguće. Pitao sam ju vjeruje li mi. Rekla je da vjeruje meni, ali njemu ne vjeruje. No znala je da ga ja imam pod kontrolom. Rekao sam joj da ću se ja pobrinuti da se ništa ne dogodi. Da samo priđe. Prišla je s velikim strahom, užasom u očima. I pas je to osjetio, ali sam se pobrinuo da mene doživi intenzivnije nego njen strah. Rekao sam joj da stavi ruku na moju ruku i lagano krenuo prema psu. Ja sam ga pogladio po leđima, a njena ruka je bila na mojoj.

Njen strah i užas polako je počela zamjenjivati znatiželja. Nakon toga se pojavio osmijeh. Nakon toga sam lagano izvukao svoju ruku i ona ga je nastavila gladiti. Popustio sam uzicu toliko da je on okrenuo glavu i svojom jezičinom polizao susjedu po ruci. Ona se počela nezaustavljivo smijati. Bila je oduševljena. Od tada su njih dvoje postali najbolji prijatelji.

Sad, netko će reći „ali Miro, strah nam je potreban da na primjer ne izletimo na cestu pred jureći automobil“. Na to ću odgovoriti samo da je inteligencija sasvim dovoljna. Ne moramo se bojati smrti da ne iskočimo na cestu ili se ne opečemo na peć. Ako upotrijebimo inteligenciju, doći ćemo do zaključka što je sigurno, a što ne.

Strah će nam pomoći da se zaštitimo od recimo vatre. No, bojeći se nikada njome nećemo moći ovladati. Tek kada strah prestane zamagljivati zdrav razum moći ćemo ukrotiti vatru i vladati njome.

Jednako je tako i sa životom.

OK, sada kada razumijemo strah, idemo korak dalje. Jer previše ljudi se boji same pomisli da bi se mogli uplašiti. To značajno utječe na veličinu našeg „svemira“. Ako ne idemo tamo jer se bojimo, ako ne radimo ono jer se bojimo, ako ne jedemo ono jer se bojimo, naš svijet postane prilično skučeno mjesto, a skučenost će se kad-tad pretvoriti u neki novi strah.

 

Kako se osloboditi straha od straha?

Postupak je doslovno isti kao i s „običnim“ strahom.

Uključite inteligenciju i dotaknite ga, nestat će prije nego kažete… nešto prigodno i kratko.

Trebate li se siliti i odlaziti od jedne do druge situacije koja vas plaši kako biste se riješili straha? Naravno da to nije cilj.

No, ako vas strah sputava u onome što želite doživjeti, ovo će vam razumijevanje značiti jako puno.

Uživajte slobodni od straha, inteligencija je puno moćnija i korisnija. Koristite ju!

Iz srca, Miro

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.