Tek kad kažeš NE vidiš s kim imaš posla

1

Na početku odnosa se želimo svidjeti. Želimo pokazati „najboljeg sebe“ kako ne bismo bili odbijeni. Negdje u nama je želja da se nekome dodvorimo jer mislimo kako će nas tada lakše prihvatiti. Kao prijatelja, partnera, radnog kolegu ili suradnika.

 

Želja da budemo prihvaćeni je sasvim u redu. No, način na koji to radimo ponekad je potpuno suprotan od onoga što trebamo raditi. Želimo li se svidjeti, važno je da smo autentični. Autentičnost se ne pokazuje tako da se trudimo udovoljiti drugoj strani po svaku cijenu. Zapravo, tada radimo protiv sebe. Tada na ljestvici važnosti spuštamo sebe ispod odnosa. A odnos je samo simptom. Našeg stanja i stanja onoga s druge strane.

Da bismo bili autentični i samim time privlačni za drugu stranu, stavimo na prvo mjesto sebe. Ne tako da si pridajemo ogromnu važnost nego kao detektor. Svoje osjećaje i misli stavimo u službu otkrivanja radimo li dobro ili loše. Ako se u nama pojavi loš osjećaj, vjerojatno radimo protiv sebe. Ako radimo protiv sebe, trudimo se svidjeti više nego što trebamo. Naš sugovornik će to osjetiti. I u skladu s tim odrediti svoje daljnje korake prema nama.

 

Kako to izgleda?

Poštovanjem sebe i pokazivanjem toga poštovanja mi ukazujemo na to kakav odnos zaslužujemo. To daje vrlo jasne signale drugoj strani kako se ponašati prema nama. Ona te signale hvata i ponaša se prema njima ili ne. O tome ovisi daljnji odnos. Ako osoba ne vrati jednaki nivo poštovanja prema vama, možda to nije odnos u kojem se želite zadržati. Dobra stvar je što niti ne moramo. Ne postoji ni jedan odnos u kojem moramo biti. Iako će vam se ponekad činiti da morate sklopiti ovaj ugovor, sklapanje ugovora po cijenu vašeg mira i prestanka poštovanja samog sebe je najskuplja greška koju možete učiniti. Dakle, imate pravo izabrati odnos u kojem ćete biti.

Još je jedna jako dobra stvar kod ovakvog ponašanja. Ako poštujete sebe, poštovat ćete i svakog drugog. Nepoštovanje nije opcija. S druge strane, ako netko pokaže nepoštovanje prema vama, vašim odlukama i izborima, tada ne poštuje vas niti sebe. Želite li odnos s takvom osobom? I ja mislim. Ako pomislite kako „morate“ ući u taj odnos, sjetite se rečenice koja je boldana iznad. Ne postoji odnos u kojem moramo biti!

Prestanimo stoga govoriti „Da“ kada želimo reći „Ne“. Jer time cijeli odnos gubi smisao. Mi smo lažni prema sebi, prema drugoj strani u odnosu. To nas čini nezadovoljnima jer je nemoguće biti zadovoljan dok radimo protiv sebe. Dok smo lažni. Također, naš odnos je sagrađen na lošim temeljima. Samim tim sve ostalo što se nadogradi na te temelje ne može biti stabilno i čvrsto nego klimavo i nesigurno. Morat ćemo trošiti enormne količine energije za održavanje toga odnosa. Lažnog odnosa.

Usudimo se reći „Ne“ kad mislimo „Ne“. Time dobivamo instant informaciju o tome s kim imamo posla. Također, dajemo drugoj strani informaciju o tome tko smo i kakvo ponašanje zaslužujemo. Oni koji poštuju sebe bit će sretni što su naletjeli na takvo ponašanje. Oni drugi to neće moći prihvatiti. Najbezbolnije je to definirati na početku, prije nego je odnos i počeo. Najmanja je šteta, najmanje ćete trpjeti, najmanje ćete biti lažni i najmanje energije ćete utrošiti u odnos koji nije za vas.

Koji vam je odnos pao na pamet dok ste čitali ovaj tekst? Možete li prihvatiti da taj odnos ne valja zato što niste bili iskreni na početku? Imate li hrabrosti sada postati iskreni ili je previše toga u igri?

Ponekad će se dogoditi da nakon što konačno postanete iskreni u odnosu dođe do transformacije te odnos postane puno bolji. Jer možda i druga strana ima poštovanja i trpi određeno nezadovoljstvo lažnim odnosom. Istinom sve može doći na svoje mjesto. Uživajte u novoj kvaliteti odnosa ako se to dogodi i nemojte žaliti za njim ako se zbog istine i vašeg samopoštovanja raspadne. Ako je tako, tada se nije ni trebao dogoditi.

Obratit ću vam pozornost na još jednu važnu stvar. Ovo ne znači kako sada imate pravo iskreno zahtijevati od nekoga da počne raditi ovo ili ono ili da prestane raditi ovo ili ono. Ovo vam daje pravo da budete iskreni u odnosu. Ako vam nešto ne odgovara, vaše je da kažete „To mi ne odgovara“. Ako se ponašanje ponovi, vaše je da izađete iz toga. Tjeranje nekoga da radi ono što vi hoćete je pokazivanje nepoštovanja. To pokazuje da u prvom redu ne poštujete sebe, sjećate se?

Foto: Pixabay

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

1 komentar

  1. Marijana

    Istina u potpunosti. Ponekad se nakon NE možemo zaprepastiti kad vidimo s kakvim osobama smo imali posla. NE je najbolje što možemo napraviti za sebe!