Stvarno to želiš?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Često u radu s klijentima zaustim ovo pitanje. Ipak, nekada nije vrijeme za njega. Posebno na početku procesa.

 

Sve što radimo, a ne sviđa nam se, ne odgovara nam ili ne volimo to raditi radimo zbog prijašnjih iskustava ili jer se nadamo nečemu u budućnosti.

Kakvi bi vaši odgovori bili da vas sada netko pita: “Stvarno to želiš?“ pitanje za različite dijelove vašeg života? Stvarno želiš takvu vezu? Stvarno želiš takav posao? Stvarno želiš da ti se dijete tako ponaša?

Ako je odgovor na neko od ovih pitanje NE!!! Imaš dvije mogućnosti.

Pronađite način da to promijenite. Stvari nisu nepromjenjive. To već znate. Zašto onda iz dana u dan radite stvari na isti način? Veliki broj ljudi odustaje od mijenjanja stvari prije nego su nešto i pokušali. Rade neučinkovite stvari koje naravno ne mijenjaju ništa na bolje, često čak i pogoršavaju stvar te na kraju „odustaju“ od svega razočarani u rezultat. Ako dosadašnje ponašanje ne donosi rezultate, iz kojeg razloga mislite da će sada odjednom početi donositi rezultate? Dajte promislite i mijenjajte to! Pametniji ste od toga.

Postoji naravno i druga opcija.

Nastaviti raditi ono što ne želimo u životu. Zašto bi netko ovo htio? Ponekad su naša uvjerenja jednostavno prejaka (ili smo mi preslabi). Ne dozvoljavaju nam da dignemo glavu i pogledamo u drugom smjeru. Ponekad ne znamo gdje bismo počeli jer je promjena velika i „strašna“. Ponekad jednostavno mislimo da moramo raditi stvari na određeni način. I to je u redu. No, ako ste već u situaciji da ne možete mijenjati stvari, ipak možete nešto učiniti. Možete promijeniti način na koji radite nepromjenjive stvari. Kako?

Prvo prihvatite situaciju koliko god ona bila destruktivna za vas. Koliko god ju ne voljeli. Kada ju prihvatite, zagrlite, s vremenom možda i zavolite, možete dobiti od te situacije ono zbog čega vam je ona u životu. Pogrešno je misliti kako su neke situacije u vašem životu tu slučajno ili da bi vas kaznile. Sve su to situacije koje kriju darove za vas. Ako ste u njima zatvorenih očiju, nećete vidjeti darove koje možete imati od njih. Ako prigrlite situaciju, ako promatrate sebe i učite čak i iz najtežih situacija, možete izvući jako puno dobrobiti. Jedan od od radikalnih primjera je svakako Viktor Frankl, psihoterapeut koji je proživio užase koncentracijskih logora no iz njih izašao sa velikim darovima koje je proslijedio čovječanstvu. Jedan od njih je knjiga Čovjekova potraga za smislom, a druga je logoterapija koju je Frankl osmislio. Ovo je ekstremni primjer. Vaš je život puno manje dramatičan. Stoga ako kažete „teško je“ ili „nemoguće je“, vaši izgovori ne stoje. Zagrlite situaciju koju imate i pronađite svoj smisao. Otkrijte svoju logoterapiju. Tko zna kakvi se sve darovi kriju tamo gdje ne želite gledati.

Što god učinili, nemojte više niti sekunde raditi nešto što ne želite ako niste u stanju to prihvatiti. Tada se samo mučite. Ne postižete ništa, ne možete dati ništa. Niste korisni, a gubite energiju na to. Radite posao koji ne volite? Koje su dobrobiti od toga? Vjerojatno plaća kojom ste nezadovoljni. Ako je plaća u redu, onda morate zakinuti svoje najdraže za vrijeme provedeno s njima kako biste odradili sve za posao. Takav posao vam ne donosi dobrobiti. Sigurnost? Sigurnost ne postoji. Ono što smatrate sigurnosti je lažan osjećaj koji vas tjera činiti stvari koje zapravo ne želite raditi.

Što ćete učiniti?

skender.miro@gmail.com

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.