Tehnika za predviđanje budućnosti

0

Jako puno vremena ulažemo u pokušaje saznavanja hoće li se i kada dogoditi ono što zaista želimo.

 

Ili čak ono što ne želimo zaista, nego samo mislimo da bi bilo dobro. Jer većina nas više nema one želje koje su u stanju kreirati i stvoriti, koje su tako velike da o njima razmišljamo dan i noć, koje će nas potaknuti da radimo na njihovom ispunjenju bez obzira na sve.

E, kad nemamo tu i takvu želju, želimo saznati hoće li nam se „dogoditi nešto dobro“. Sad ću vam predložiti odličan alat za to. Bolji od horoskopa, bolji od gatanja, nagađanja, ispitivanja ljudi oko sebe za mišljenje i svih ostalih načina za predviđanje.

Alat se zove predvidljivost.

Pogledajte svoje akcije, onda pomislite na to što želite (ili što bi bilo dobro) i pogledajte podudaraju li se te dvije stvari. Kako znati hoće li se nešto dogoditi? Ako se ove dvije stvari ne podudaraju, neće se dogoditi. Ako se stvari podudaraju, velika je mogućnost da će se dogoditi.

Evo konkretnog primjera:

Na poslu si traljav, nezainteresiran, samo čekaš na kraj radnog vremena da pobjegneš, a cilj ti je povišica ili napredovanje u karijeri. Predviđanje je da ti se željeno neće dogoditi. (ostavljam mogućnost da se dogodi ako imaš rođaka koji zna nekoga tko zna nekoga tko može nešto). No, ne govorimo sada o tom načinu niti će itko s takvim načinom napredovanja i zaposlenja biti zadovoljan i zadovoljen.

Želiš raditi ono što voliš, a zaglavio si na groznom glupom poslu s nedovoljnom plaćom i puno prekovremenog s kojeg se vraćaš slomljen i nemaš vremena krenuti raditi ono što voliš? Predviđam da nećeš doći do cilja.

Odlučio si buditi se ranije i otići vježbati ili trčati, upisao se na dobar program vježbanja, mijenjaš prehranu i počeo si meditirati? Cilj ti je bolje izgledati, bolje se osjećati i biti zadovoljniji u životu? Moja nepogrešiva tehnika predvidljivosti kaže kako su ogromne šanse da će ti se želja ispuniti.

E, sad. Ako ste se zasitili neke okolnosti u svom životu i želite napraviti iskorak, testirajte na svom životu ovu tehniku. Napišite (ovo je uvijek dobro) na papir ili na najdraži elektronički uređaj s odgovarajućom aplikacijom: što radite u vezi onoga o čemu sanjate i onda napišite što to zapravo sanjate. Pogledajte vodi li vas prvo do drugoga. Ako je odgovor DA, bravo. Samo nastavite. Ako je odgovor NE, imate dvije mogućnosti. Promijeniti prvi dio jednadžbe te početi raditi ono što trebate kako biste postigli ono što želite ili nastaviti raditi kao i do sada i odustati od onoga što želite.

Svi mi imamo dijelove života u kojima izabiremo ovo drugo. Možda će jednom doći na red i taj dio života, no ako ga sada i ne možete riješiti, bar budite svjesni toga što radite. Tako izlazite iz arhetipa žrtve i postajete gazda u svom životu. Odaberite to ne dirati sada ili učiniti onoliko koliko možete. Bez obzira koliko to malo bilo. Ili odlučite krenuti i učiniti promjenu kud’ puklo da puklo. Ovo je najteže pokrenuti, no zato se promjena događa najbrže i najbolje.

Neki dan sam sa potencijalnom klijenticom doživio upravo ovo. Nakon informativnog razgovora zaključili smo što je potrebno napraviti. Javila mi se mailom sljedeći dan i rekla kako trenutno nije spremna raditi takve promjene. Ova iskrenost je poštedjela nju muke rada protiv sebe, a mene rada s klijentom koji je više motiviran da ostane tamo gdje je nego da se promjeni.

Naravno, puno su mi draže situacije kada osoba shvati što treba učiniti i motivirana je za to jer zna da ju to vodi tamo gdje želi. Zahvalan sam da je većina klijenata upravo takva. No, zahvalan sam i na ovim drugima jer ipak su nešto učinili. Priznali si nešto veliko i prestali se mučiti. A meni dali vrijednu lekciju o tome kako nije ponekad loše niti odustati.

Link: Razgovori s Mirom

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.