Tamjan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Činjenica kako je tamjan i njegova upotreba starija od pisanih podataka, govori sasvim dovoljno o važnosti te smole (kao i eteričnog ulja).

Zbog njega su se vodili ratovi, kriza je zahvaćala cijele države zbog ekonomskog značaja “znoja bogova” (kako su tamjan smatrali Egipćani). Kroz cijelu povijest čovječanstva, tamjan je upotrebljavan prilikom liječenja raznih bolesti.

Tamjan usporava i produbljuje disanje, što ga čini idealnim saveznikom u postizanju harmonije uma i tijela, umirenju prenapregnutog živčanog sustava. Stres smanjuje i pogled u ogledalo – jer malo koja supstanca ima takvu reputaciju u anti-age (čitaj: mumificiranju) kozmetici kao što je tamjan, neizostavni dio složenog procesa mumificiranja i sprovoda (predaja kaže kako je Neron prigodom sprovoda svoje žene spalio više tamjana nego što bila godišnja proizvodnja).

U crkvenim se obredima tamjan upotrebljavao za raskuživanje i kao zaštita od zlih duhova, međutim povezanost tamjana s religijskim obredima ne odnosi se samo na kršćansku tradiciju. Mnoge drevne religije smatrale su ga vrlo važnim te su ga redovito upotrebljavale u svojim obredima.

Moderna fitoaromaterapija najviše pažnje poklanja eteričnim uljima, koja su izrazito botanički složena, a najkvalitetnije smole dolaze iz Omana te zatim Somalije. Toksikološka istraživanja pokazuju da su ekstrakti tamjana sigurni, kako za vanjsku tako i za unutarnju uporabu.

Destilacijom vodenom parom oleorezina dobiva se eterično ulje tamjanovca (RH tržište nudi arapski tamjanovac te svježi indijski tamjanovac) visokog udjela monoterpena koji su, na međunarodnom simpoziju aromaterapeuta u San Franciscu 2015. godine, bili istaknuti kao antikancerogeni spojevi u eteričnim uljima (od monoterpena posebno se ističe limonen – nalazimo ga u EU tamjanovca).

EU tamjanovca sugeriram za tretiranje širokog spektra dišnih infekcija, astme i bronhitisa, njegu kože (u kombinaciji s biljnim uljem ploda divlje ruže), stanje izraženog stresa i postnatalne depresije. Laicima neka tamjan u dom uđe kroz mirisno isparavanje smole, a svi željni više savjeta neka se jave verificiranom aromaterapeutu.

Autor: Saša Radulović
Aromaterapeut

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.