Kadulja – čudesna biljka

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Više je studija potvrdilo da kadulja poboljšava pamćenje i olakšava učenje, a zadnja je objavljena u časopisu Pharmacological Biochemical Behavior.

Testiranjem eteričnog ulja iz kadulje došlo se do zaključka kako su ispitanici imali bolje i dugotrajnije pamćenje na osnovi kognitivnih testova.

Već 4.000 godina kadulja je na glasu kao čudesna biljka koja liječi mnoge bolesti, a kod nekih je naroda i na glasu svetosti.

Salvia = spasiteljica! Stari narodi koristili su je ne samo kao lijek već i u raznim obredima: balzamiranje i mumificiranje na području Egipta; stari Rimljani razvili su čitav obred kod njezinog branja; američki Indijanci palili su kadulju u obrednoj vatri i nosili je oko vrata pri ritualnom plesu, a današnji aromaterapeuti na raspolaganju imaju dvije, na tržištu najčešće dostupne, kadulje (eterična ulja): ljekovita kadulja i muškatna kadulja.

Kadulja, ljekovita (Salvia officinalis) se u profesionalnoj aromaterapiji koristi uglavnom kod disbalansa ženskih spolnih hormona i njegovih posljedica (menstrualni problemi), djelovanja na afte i općenito probleme usne šupljine, tretmanu infekcija grla i ustiju, a zbog lipolitičnih svojstava koristi se u pripravcima protiv celulita i pretilosti te problema s pretjeranim znojenjem.

Kadulja, muškatna (Salvia sclarea) ima dugotrajnu reputaciju ljekovite biljke i to najčešće kod menstrualnih tegoba, dišnih infekcija i probavnih tegoba. Eterično ulje ove kadulje također djeluje stimulirajuće na središnji živčani sustav i koristi se kod problema u menopauzi, amenoreje, dismenoreje te genitalnih infekcija. Sinergija s eteričnim uljem ljekovite kadulje često je dobrodošla u ljekovitim dermalnim pripravcima.

Kadulje čiste (prostor, osobe), energiziraju, potpomažu vizualizacijama…Zapaljeni svežnjić osušenih grančica kadulje odličan je izbor za uklanjanje negativne energije i za energetsko čišćenje prostora.

Autor: Saša Radulović
Aromaterapeut

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.