Kadulja – čudesna biljka

0

Više je studija potvrdilo da kadulja poboljšava pamćenje i olakšava učenje, a zadnja je objavljena u časopisu Pharmacological Biochemical Behavior.

 

Testiranjem eteričnog ulja iz kadulje došlo se do zaključka kako su ispitanici imali bolje i dugotrajnije pamćenje na osnovi kognitivnih testova.

Već 4.000 godina kadulja je na glasu kao čudesna biljka koja liječi mnoge bolesti, a kod nekih je naroda i na glasu svetosti.
Salvia = spasiteljica! Stari narodi koristili su je ne samo kao lijek već i u raznim obredima: balzamiranje i mumificiranje na području Egipta; stari Rimljani razvili su čitav obred kod njezinog branja; američki Indijanci palili su kadulju u obrednoj vatri i nosili je oko vrata pri ritualnom plesu, a današnji aromaterapeuti na raspolaganju imaju dvije, na tržištu najčešće dostupne, kadulje (eterična ulja): ljekovita kadulja i muškatna kadulja.

Kadulja, ljekovita (Salvia officinalis) se u profesionalnoj aromaterapiji koristi uglavnom kod disbalansa ženskih spolnih hormona i njegovih posljedica (menstrualni problemi), djelovanja na afte i općenito probleme usne šupljine, tretmanu infekcija grla i ustiju, a zbog lipolitičnih svojstava koristi se u pripravcima protiv celulita i pretilosti te problema s pretjeranim znojenjem.

Kadulja, muškatna (Salvia sclarea) ima dugotrajnu reputaciju ljekovite biljke i to najčešće kod menstrualnih tegoba, dišnih infekcija i probavnih tegoba. Eterično ulje ove kadulje također djeluje stimulirajuće na središnji živčani sustav i koristi se kod problema u menopauzi, amenoreje, dismenoreje te genitalnih infekcija. Sinergija s eteričnim uljem ljekovite kadulje često je dobrodošla u ljekovitim dermalnim pripravcima.

Kadulje čiste (prostor, osobe), energiziraju, potpomažu vizualizacijama…Zapaljeni svežnjić osušenih grančica kadulje odličan je izbor za uklanjanje negativne energije i za energetsko čišćenje prostora.

 

Autor: Saša Radulović
Aromaterapeut

 

Share.

Comments are closed.