Strabizam kod djece – Uzroci, liječenje, vježbe

Pinterest LinkedIn Tumblr +
strabizam kod djece, djevojcica s naocalama

Foto: Foto: Paul Diaconu, Pixabay

Strabizam je poremećaj razvoja vida koji je uzrokovan neusklađenošću očiju, najčešće se razvija u djetinjstvu, a poznat je i pod imenom razrokost.

Prema podacima Američke asocijacija pedijatara oftalmologa, čak 4% djece u Americi pati od ovog stanja, a ja ću vas upoznati sa svim što to stanje može donijeti, ali i s opcijama kad je u pitanju liječenje.

Da biste malo bolje razumjeli strabizam važno je znati da u ljudskom tijelu postoji šest mišića koji kontroliraju pokrete oka i daju mu određenu podršku. Ti mišići su isto tako zaslužni za održavanje koordinacije oka i balansa između očiju. Ako ti mišići ne rade onako kako bi trebali može se razviti strabizam tijekom kojega jedno oko može gledati u malo drugačijem smjeru od drugog i tako se mozgu šalju dvije različite slike. To na mozak može imati prilično zbunjujuće djelovanje, točnije može uzrokovati da mozak na neki način ignorira sliku koju šalje manje dominantno, točnije slabije oko.

Strabizam ili razrokost vrlo je česta pojava među djecom, a može se javiti kao komplikacija uzrokovana nekim drugim stanjima kao što su cerebralna paraliza, Down sindrom ili hidrocefalus. Strabizam se kod odraslih može pojaviti kao posljedica stanja kao što su katarakta, tumor na mozgu i ostalih oboljenja živčanog sustava. Pojmovi pod kojima je strabizam poznat u narodnom jeziku su kose oči, škiljenje oka ili bježanje oka.

 

Što uzrokuje razrokost?

Strabizam ili razrokost, kao što sam već na početku naglasio, uzrokuje oštećenje očnog živca ili kada mišići kojima je oko okruženo jednostavno ne rade onako kako bi trebali jer su neki slabiji od ostalih. Razrokost treba shvatiti kao ozbiljan problem, jer ako se na vrijeme ne napravi korekcija može doći do gubitka vida na slabijem oku.

Uzrok strabizma kod djece još uvijek nije u potpunosti poznat, ali ono što se zna jeste da je infantilna ezotropija vrsta strabizma koji se najčešće pojavljuje kod beba tijekom prve godine života. Infantilna ezotropija je u većini slučajeva nasljedna i često je potrebna korekcija kirurškim putem. S druge strane stečena ezotropija se javlja kod djece obično između druge i pete godine života, a u većini slučajeva se može korigirati pomoću posebnih naočala za vid.

Razrokost u starijoj životnoj dobi je uglavnom posljedica nekih drugih stanja kao što su povrede oka ili moždani udar. Strabizam se može razviti i ako imate „lijeno oko“ ili ste dalekovidni.

 

Vrste strabizma

Postoji nekoliko različitih vrsta strabizma, ali dva najčešće oblika su:

Akomodativna ezotropija koja se često javlja u slučajevima dalekovidnosti koja nije korigirana, a uzročnik često može biti i genetska predispozicija. S obzirom na to da je sposobnost fokusiranja povezana s mjestom prema kome su oči usmjerene, da bi što bolje vidjeli udaljeni objekt potrebno je više truda usmjeriti na fokusiranje, a to može dovesti do okretanja očiju prema unutra. Simptomi ove vrste strabizma podrazumijevaju dvostruki vid, potrebu da se zatvori ili prekrije jedno oko kada se gleda nešto u blizini ili potreba da se okrećete ili naginjete glavu. Razrokost ove vrste se javlja u prvih nekoliko godina života i u većini slučajeva se rješava naočalama, flasterima i/ili operacijom, ako je to neophodno.

Naizmjenična egzotropija je vrsta strabizma u kojoj se jedno oko koncentrira na metu, dok drugo pokazuje prema van. Simptomi mogu uključivati dvostruki vid, glavobolju, otežano čitanje, iscrpljenost očiju i potrebu za zatvaranjem jednog oka tijekom gledanja udaljenih predmeta ili kad je svjetlo previše jako. Postoje pacijenti koji imaju ovu vrstu strabizma, a ne osjećaju nikakve simptome dok se kod drugih može javiti očna devijacija. Naizmjenična egzotropija se može javiti u bilo kojoj dobi, a liječenje može podrazumijevati naočale, flastere, vježbe za oči i/ili operaciju mišića jednog ili oba oka.

 

Kako se postavlja dijagnoza za razrokost?

Da bi se spriječio gubitak vida najvažnija je rana dijagnoza i terapija za razrokost. Ako primijetite neke od simptoma razrokosti važno je čim prije zakazati termin kod oftalmologa koji će obaviti niz testiranja kako bi utvrdio opće stanje očiju, a neki od testova mogu podrazumijevati:

  • Test refleksa rožnice na svjetlost za strabizam.
  • Test oštrine vida kako bi se utvrdilo možete li čitati s određene udaljenosti.
  • Test pokrivanja i otkrivanja oka kako bi se utvrdilo kretanje oka i prisutnost određenih odstupanja.
  • Pregled mrežnice za ispitivanje stražnje strane oka.

Ako pored strabizma imate i neke druge fizičke simptome, vaš oftalmolog će zatražiti i pregled mozga te živčanog sustava. Sasvim je normalno da novorođenčad imaju razroke oči, ali ako se stanje ne promijeni ni nakon tri mjeseca starosti, trebali biste zakazati pregled kod doktora. Djecu bi na prvi pregled kod oftalmologa trebalo odvesti prije navršene treće godine života, u svakom slučaju.

 

Kako se liječi strabizam?

Terapija za liječenje strabizma ovisi o vrsti strabizma, uzroka i od toga koliko je stanje uznapredovalo. Ako je razrokost nastala zbog „lijenog oka“ vaš oftalmolog će vam, možda, propisati da nosite flaster preko snažnijeg oka kako bi potaknuli mišiće slabijeg oka da bolje rade. Isto tako, sve su prilike da ćete dobiti kapi za oči koje će na neki način zamagliti vid na snažnijem oku. Još jedan od tretmana koji se koristi su i injekcije botoxa koje na neki način oslabljuju mišiće koji uzrokuju okretanje oka.

Drugi potencijalni tretmani za razrokost mogu uključivati:

  • Vježbe za oči
  • Korektivne leće kao što su kontaktne leće ili naočale
  • Operaciju određenih mišića oka koja se preporučuje onda kada korektivne leće nisu dale dobre rezultate

Ako se utvrdi da je strabizam samo uzrok neke ozbiljnije bolesti onda je na prvom mjestu da se izliječi sam uzrok.

 

Dvije vježbe za razrokost koje možete napraviti sami

Pored lijekova i tretmana koje će vam propisati vaš liječnik oftalmolog, možete uvijek isprobati i posebne vježbe koje bi mogle biti od pomoći da se uspješno riješite strabizma ili da ga popravite.

Vježbe s olovkom

Uzmite olovku i držite je ispred sebe u ravno ispruženoj ruci, fokusirajte vid na gumicu ili na slova koja se nalaze na olovci. Polako pomjerajte olovku prema vlastitom nosu i pokušajte što duže biti fokusirani na natpis koji se nalazi na olovci.

Brokove niti

Švicarski optometričar, Frederik Brok je razvio vježbu čiji glavni cilj je poboljšanje koordinacije oka. Za ovu vježbu bit će vam potreban konac dužine oko 1,5 metar i tri perlice različitih boja. Jedan kraj konca zavežite za stolicu i postavite perlice tako da budu na jednakoj udaljenosti jedna od druge. Drugi kraj zategnite i držite ga sasvim u blizini vlastitog nosa.

Tijekom ove vježbe trebali biste mijenjati fokus od jedne, druge do treće perlice i primijetiti određeni obrazac – perlica na koju ste fokusirani će se pojaviti na presjeku dvije identične niti, dok ćete druge dvije perlice vidjeti duplo i tako će se formirati znak X. Ako vam se presjek znaka X ne javlja točno na sredini perlice na koju ste fokusirani već ispred ili iza, znači da niste dobro odradili vježbu. Potrudite se da X dobijete na svim perlicama, osim na onoj koja je najviše udaljena jer će se iz nje formirati znak V.

 

Može li se strabizam izliječiti laserskom operacijom?

Tradicionalno, laserska operacija oka ne može ispraviti razrokost, jer operacija strabizma uključuje zamjenu mišića oko oka, a to se pomoću laserske operacije ne može napraviti. S druge strane, s obzirom na napredak tehnologije laserska operacija može pomoći kod ispravljanja dvostrukog vida uzrokovanim strabizmom.

Do dvostrukog vida dolazi zato što oči nisu pravilno poravnate i zato mozak prima dvije različite slike od svakog oka. U ovoj situaciji, kao što sam već napisao, pacijent može nositi flaster preko jednog oka. Laserska operacija, u ovom slučaju, se može koristiti tako što će potaknuti dominantno oko da se fokusira na daljinu, a ono nedominantno na blizinu, a to je nešto što čovjeku daje „monoviziju“, točnije prikaz samo jedne slike.

 

Share.

About Author

Dr. Bojan Kozomara, oftalmolog

Bojan Kozomara, doktor medicine, specijalist oftalmologije

Comments are closed.