Što ti je najvažnije u životu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uzmi si malo vremena i postavi si ovo pitanje. Zaista. Što ti je najvažnije u životu?

 

Partner? Obitelj? Dijete? Posao? Prijatelji? Sam si sebi najvažniji? Kućni ljubimac? Limeni ljubimac?

Ne postoji točan odgovor. Svatko ima nešto što stavlja ispred svega. I to je sasvim u redu. Ne možemo, a niti trebamo svi biti isti.

Ipak, kad smo kod toga što nam je najvažnije u životu, na to pitanje ne možemo odgovoriti tako da si ga postavimo te uključimo logiku koja će nam reći odgovor. Jer um će nam reći ono očito, ono što smo negdje čuli i zaključili na neki način. Otkriti što nam je najvažnije u životu možemo samo tako da promatramo svoje akcije. Slažu li se tvoje akcije s onim što smatraš da ti je važno? Ili si od onih koji govore kako im je najvažnija sloboda, a rade po 12 sati dnevno? Ili si od onih koji znaju da je dijete najvažnije na svijetu pa opet toliko rade da ga ne stignu vidjeti niti provesti kvalitetno vrijeme s njim. Na posao odu prije nego se probudi, a vrati se kada dijete već spava. Znate one očeve u filmovima koji toliko vole svoju djecu da ih iz prilike u priliku razočaravaju svojim nedolaskom na utakmice ili na važne događaje u školi i životu? I oni će reći da su im djeca najvažnija na svijetu. No to neće pokazati. Okorjelom pušaču ne postoji ništa važnije nego zapaliti cigaretu. I učinit će jako puno toga da bi zapalio. Stajati vani na velikom minusu, zakasniti zbog samo još jednog dima, odbit će otići na neko druženje samo zato što se tamo ne smije pušiti. A reći će kako mu je najvažnije sačuvati prirodu, obitelj, karijera ili tko zna što.

Ovo ide još dublje. Osobi koja kaže kako joj je najvažnije imati ispunjenu vezu, a s druge strane već duže vrijeme nije u vezi ili ne može pronaći odgovarajućeg partnera jednostavno nije najvažnije biti u ispunjenoj vezi. Važno joj je prepoznati sebe kao osobu koja to želi, a ne može imati. Ovakav jedan obrazac može nam pružiti dugoročno razočaranje u ljude, odnose, muški ili ženski rod. Jer negdje u sebi moramo biti nezadovoljni. Najbolje je pronaći nešto „neostvarivo“ i držati se toga.

Drugim riječima nije ti najvažnije u životu ono što želiš nego ono što imaš. Ako si spreman preuzeti odgovornost u životu, ovo je najvažnija lekcija s kojom možeš početi. Nije ti najvažnije ono što želiš nego ono što imaš, što radiš.

Onome tko želi lijepo izgledati, a svaki dan pojede previše slatkog i ne vježba nije najvažnije lijepo izgledati. Najvažnije mu je ostati pasivan i zadovoljiti žudnju za slatkim.

Onome kome su najvažnija djeca, a ne provodi niti sat aktivnog vremena s punim fokusom s njima dnevno važnije je ono zbog čega za to nemaju vremena.

Onaj kome je najvažnija odgovornost, no kasni na svaki sastanak je vjerojatno važnije pokazati se u lošem svjetlu. Ovo vam se čini nelogično? Tko bi htio pokazivati sebe u lošem svjetlu? Podcjenjujete moć uvjerenja. Ako se nekada dogodila situacija i pokazalo se da je više energije primio ako je bio „loš“ čovjek jednostavno nesvjesno nastavlja rekreirati loše ponašanje jer time dobiva pozornost.

Primjer: dijete kada je „dobro“, dakle kad se zabavlja samo i mirno je, radi ono što je roditeljima prihvatljivo, roditelj nema potrebe obraćati pozornost na dijete. Nema potrebu davati mu energiju. Kada dijete napravi nešto loše, roditelj reagira. Strahom, ljutnjom, bijesom, fizičkim kažnjavanjem… dijete to prepozna kao davanje energije. Roditelj je obratio pozornost na dijete. Djetetu je samo to važno. Ubrzo se stvara obrazac u kojem dijete kad god želi roditeljsku pozornost učini nešto što zna da će ju privući. A to je nešto loše. Ako nesvjesno idemo kroz život, tada ovo ne primijetimo i nastavljamo to raditi u svim odnosima. Život nam se raspada, ljudi odlaze od nas, dobivamo otkaze na poslu, napuštaju nas ljubavnici, a mi nemamo pojma zašto. Pa radim sve kao i uvijek… Upravo je u tome problem.

Osvijestite ovo i poduzmite svjesnu akciju. Ne da nešto prestanete raditi, nego da nešto što želite počnete raditi. Ako prestanete pušiti, jesti slatko… ostat će rupa. Ako ju ne popunite onim što želite, ona će se sama popuniti onim što joj je poznato. A to je ono čega se želite riješiti. Stare će se navike vratiti.

Kada mijenjate stvari počnite u život uvoditi ono što želite za promjenu. S vremenom će vam život postati ispunjen i bit će vrijeme za neke stvari da otpadnu. Budući da će vaše drugačije akcije proizvesti drugačiju kemiju u organizmu, otpadat će one stvari koje više ne pripadaju ovdje.

Ovaj tekst za vas ima dva velika dara, ako ste ih u mogućnosti primiti. Prvi je svijest o tome kako promatrati stvari i prepoznati što se događa Drugi je kako to promijeniti nakon što prepoznamo. Idite korak po korak. Rim nije sagrađen za jedan dan. Niti će navike i uvjerenja koja gradite cijeli život otpasti za jedan dan. To je proces. Uživajte u njemu.

Trebate moćnog saveznika? Javite se na: skender.miro@gmail.com

Foto: Riccardo Bresciani, Pexels

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.