Prestani željeti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nije li logično da ako nešto želiš, to zapravo nemaš. A ako nešto nemaš, teško da ćeš do toga doći ako nešto ne promijeniš.

 

Einstain je rekao: „Ne možemo riješiti problem istim načinom razmišljanja na kojem je nastao“. A uporno to pokušavamo. Kako da dođem do posla iz snova? Kako da riješim svoje financijske probleme? Kako da zaradim puno novaca, kad ću dobiti dijete…

Sva ova pitanja vas stavljaju u okove nedostatka onoga što želimo. Ograničavaju vas, kada ste fokusirani na njih, ne možete vidjeti odgovore. Ne možete vidjeti put. Paralizirani ste i nemoćni. Ne postoji pozitivna akcija. I nećete tako postići cilj. Zašto to tako teško shvaćamo? Zato što nije dovoljno dobro objašnjeno. Mala je razlika u usmjeravanju fokusa kojom možete napraviti jako veliku razliku u životu. Samo trebate znati kako.

Umjesto da želite, umjesto da se pitate kada i kako ja to mogu, pitajte se kako da postanem osoba koja to ima? Već sam pisao o tome da ne treba popravljati staro nego kreirati novo. Svaki dan imamo mogućnost kreirati novo u svakom, ali baš svakom dijelu našega života. Što vas tjera da svakoga dana iznova birate ono čime niste zadovoljni? To što smo zaglavili u obrascu i ne možemo izaći iz njega. Prevelik je fokus na to. Ne vidimo šumu od stabla. Zato shvatite svaki novi dan kao poligon za kreiranje nečega novoga. I ne bojte se toga. Ne morate napustiti obitelj i otići na pusti otok, ne morate otići u drugu državu i tamo započeti drugi život, ne morate pustiti ništa što volite i što vam znači. Ništa ne treba biti tako radikalno. Mijenjajte sitnice. Time se mijenjaju životi. Neka vam sutra put na posao bude malo zanimljiviji. Promatrajte ljude u javnom prijevozu, pokušajte nešto naučiti o njima umjesto da se nervirate zbog gužve i crvenog na semaforu. Time kreirate nešto novo. Novi način, novi put, novi život. Umjesto onoga “joj samo da ne moram opet u onu gužvu u tramvaju“. Ova je izjava i misao štetna jer ju godinama vrtite po glavi, a ništa se ne događa. To je želja. Želja da se ova realnost promijeni. Ne mijenja se ona. Mijenjate se vi. Ako se pitate kako mogu postati osoba koja uživa na putu do posla, pronaći ćete način da taj put doživite na drugačiji način i postat ćete osoba koja uživa na putu do posla. Bilo da ste ponijeli knjigu ili odlučili biciklom na posao ili pronašli zanimaciju tijekom vožnje… Tako nebitno. Vi ste od sada osoba koja uživa u putu do posla. Možda ne cijelim putem, možda ne svaki put. I taj novi obrazac treba vremena da ojača, ustabili se.

Uzmimo primjer nečega većeg. Kako da zaradim više novaca? Nikako. Kako da postanem osoba koja zarađuje više novaca? E, ovo sada već ima više smisla. Nastavite s pitanjima. Što rade osobe koje imaju više novaca? Što ja od toga mogu napraviti upravo sada? Kad dođe odgovor (kad pronađete odgovor) samo postupite prema tome. Ako vidite da vam se taj put ne sviđa, tražite dalje. Kako da postanem osoba koja zarađuje više, a pri tome uživa? Što rade osobe koje zarađuju i uživaju? Kako je to primjenjivo na mene? Što mogu učiniti upravo sada? Učinite to… I tako dok ne postanete osoba koja zarađuje više i pri tome uživa. Ili dok ne shvatite da to nije vaš put i odlučite biti/raditi nešto drugo.

Ne zamarajte se beskonačnošću. To nam je velika prepreka, hoću li moći to tako raditi do kraja života? To je jako pogrešno pitanje jer prvenstveno uopće nije važno, a može nam značajno promijeniti perspektivu i ubiti želju za nečim što bi nas ispunilo i upotpunilo. Mnogi će odustati od toga da postanu osoba koja trči maraton jer neće od toga moći živjeti ili će misliti da ako trče maratone neće stići ili moći raditi sve ono drugo što vole. Samo krenite. Uvijek možete promijeniti mišljenje i krenuti drugim smjerom. Mi imamo tu moć. Koristite ju i uživajte u njoj. Dozvoljeno je promijeniti mišljenje.

Dozvolite si konačno postati osoba koja (dovršite rečenicu).

Foto: StockSnap.io

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.