Sretan ti rođendan Lucija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Moja Lucija slavi 24 godine života. Kada promišljam o sebi u tim godinama, ozbiljno sam promišljala o braku.

Danas, dok promatram svoju krasoticu, na trenutke mi se čini da je odrasla, ali u srcu da je još uvijek jedno veliko dijete.

Svaki dan, svaki mjesec iznenadi me nekom promjenom.

Vidim da se mijenja, vodi svoje unutarnje monologe, uči iz svakodnevnih situacija. Neke loše obrasce ponašanja zamjenjuje nekim novim boljim obrascima što je u toj dobi dio sazrijevanja i rada na samome sebi.

mama i kcer

Foto: Daria Shevtsova, Pexels

Volim one naše svakodnevne telefonske susrete kada mi se javi s: „Ej Duco, kako si, gdje si?“
Neovisno o vrsti posla i problemu koji me okupirao, ti pozivi su za mene ljekoviti. Volim trenutke kada se nađemo i izgrlimo. U tim trenucima moja odrasla djevojka postaje moja mala Lucija. Moja Lucija koja još uvijek u mom zagrljaju miriše na bebu. Tada poželim ostati satima tako priljubljena uz moju krasoticu.

Ta moja velika i odrasla kćer danas u svakodnevici radi sve ono što je donedavno ismijavala. U tim trenucima ne libim se provocirati pitanjima: „Zašto ti to sada radiš? Do jučer si se ismijavala kako ja to radim.” Najčešći odgovor je tihoooo. Taj tihoooo je zamjena za ono, bila si u pravo.

To su neke naše interne neizrečene rečenice koje imaju puno dublji smisao i značenje.

Ne volim trenutke u kojima pokaže svu svoju ranjivost i strah od životnih izazova. Znam i zbog čega. Želim je zaštiti, želim da je nitko nikada ne povrijedi. Svjesna sam da je kroz život čeka puno iznenađenja, da će joj život donijeti puno novih situacija u kojima će se snaći koliko god mislila da neće uspjeti.

I onda, dok se kradom pripremam za taj divni dan proslave njezinog rođendana, promišljam kako da je obradujem, što da učinim da se taj dan osjeća uistinu sretnom.

Od silnog promišljanja, vaganja i dvojbi, zaključujem da je moja uznemirenost oko poklona beznačajna.

Ono što će pamtiti za cijeli život su naši trenuci pripadnosti i bezuvjetne ljubavi.

Moja Lucija ima ljubavi u ogromnim količinama, ona je prava sretnica.

Stoga, kada promislim što bih poželjela svojoj krasotici za rođendan, odgovor je samo jedan – zdravlje i ljubav.

Zašto samo to, možda će se netko upitati. Zato što je to temelj na kojem se može graditi sve ostalo. Stoga sretan i blagoslovljen rođendan. Voli te tvoja Duc do neba i natrag.

P. S. Nikada nemoj pitati što mi život daje, iz dana u dan se zapitaj što ti možeš darovati životu. Imaš zvjezdano nebo mogućnosti i talenata. Zato gledaj ispred sebe, ne okreći se iza sebe jer život te čeka s puno toga dobroga. Bit će puno zadaća, nekada težih nekada lakših, nemoj nikada odustati. Svaku zadaću trebaš završiti do kraja i biti zahvalna neovisno je li bila lekcija ili blagoslov. Samo tako ćeš rasti moja krasotice krasna.

 

Share.

About Author

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine zaposlena je na Zdravstvenom Veleučilištu u trajnom zvanju profesor. Stručni interes usmjerila je na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Kao redovni profesor na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu izvodi nastavu za potrebe nekoliko Studija. Kao vanjski predavač održava nastavu na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku. Nositeljica je strukovnih kolegija za potrebe izvođenja nastave na Visokoj školi u Prijedoru. Uz kongresna priopćenja na tuzemnoj i inozemnoj razini jedno je vrijeme aktivno sudjelovala kao predavač na međunarodnom projektu iz mentalnog zdravlja za potrebe edukacije zdravstvenih djelatnika u Bosni i Hercegovini. Na jednoj od radijskih stanica uređuje i vodi emisiju iz područja javnog zdravstva. Tijekom 2019. diplomirala je iz područja logoterapije i egzistencijalne analize.

Comments are closed.