Shea maslac – napravite kremu za njegu tijekom cijele godine

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Shea maslac

Foto: Depositphotos

Stablo shea ili karite raste u u Africi, u područjima oko Sahare. Shea maslac se u Africi koristi više od 2000 godina za njegu kože beba, kao zaštita od pustinjskog vjetra, protiv bolova i upala mišića.

Stablo shea može doseći visinu od 12 do 20 metara i daje plodove koji sazrijevaju između srpnja i kolovoza. Da bi urodilo prvim plodovima potrebno je oko 15 godina, a svoju punu zrelost i plodnost doseže tek za 20 do 25 godina i tada ima uvijek bogat urod.

U Africi je tradicija da je samo ženama dozvoljeno da dodiruju stablo, beru i obrađuju plodove, jer na taj način stotine tisuća žena zarađuju i ostvaruju prihode za svoje obitelji.

Shea maslac se u Africi koristi više od 2000 godina za njegu kože beba, kao zaštita od pustinjskog vjetra, protiv bolova i upala mišića.

Zbog protuupalnog djelovanja shea maslac se koristi kod raznih kožnih oboljenja poput psorijaze, seboreje, ekcema, dermatitisa, manjih rana i ogrebotina, nakon brijanja i depilacije. Iako na prvo nanošenje izgleda prilično mastan, shea maslac se jako lijepo upija u kožu, prodire duboko u kožu i regenerira je.

Na našem tržištu se shea maslac nalazi već prilično dugo i sve se više i češće koristi u različitim pripravcima. Od shea maslaca i biljnog ulja možete vrlo jednostavno napraviti predivnu kremu kojom se možete njegovati tijekom cijele godine.

Ovako napravljenu kremu ja koristim za njegu tijela tijekom cijele godine, a pokazala se iznimno učinkovitom i za prevenciju strija kod trudnica.

 

Kremu možete napraviti na sljedeći način:

U jednu posudicu izvažite 30 g shea maslaca i 20 g biljnog ulja po želji (badem, makadamija, marelica…) i sve to dobro izmiješajte ručno ili još bolje mikserom. U to možete dodati 5-6 kapi eteričnog ulja po želji (ne u trudnoći). Tako ćete dobiti kremu koja će izgledati poput šlaga, a blagodati njege ćete vrlo brzo osjetiti.

Share.

About Author

Katica Wolf, Aromaterapeut

Po struci medicinska sestra. U struci je radila dugi niz godina, i to u ambulanti opće prakse, ginekološkoj ambulanti, pedijatrijskoj ambulanti, oftalmološkoj ambulanti i u EEG laboratoriju. Odrastajući u dodiru s prirodom i u sredini gdje se gajila ljubav prema bilju vrlo rano je imala prilike steći i određena znanja koja su joj budila interes za ozbiljniji pristup i proučavanje ljekovitih svojstava biljaka. Nakon što se nebrojeno puta uvjerila da aromaterapija zaista djeluje i pomaže, odlučila se profesionalno posvetiti tom poslu i objediniti medicinsko znanje sa znanjem iz aromaterapije.

Comments are closed.