„Afričko zlato“ u njezi vaše kože

0

Vjerojatno ste već svi čuli za karite, odnosno shea butter. I za kakao butter. Ali i kokosovo ulje. Najčešće spominjani i najviše korišteni maslaci u različitim pripravcima za njegu kože, ali i za neka specifična stanja na nekom od naših tjelesnih sustava.

 

Shea butter je mast koja se dobije ekstrakcijom iz orašastog ploda drveta istog imena koje raste u Zapadnoj Africi. Neki ga nazivaju i afričkim zlatom jer su koristi od shea buttera u pripravcima za njegu kože mnogobrojne. Sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina, od 7 do 12%, što je gotovo dvostruko više nego sva ostala ulja ili masti. Upravo ovaj dio shea buttera, onaj koji se ne može saponificirati, je odgovoran za mnogobrojne koristi shea buttera kod različitih stanja kože kao što su ekcemi, dermatitisi ili bore.

Od ostalih sastojaka koji su odlični za našu kožu, važno je spomenuti velike količine A vitamina te nešto E vitamina, proteina i minerala.

 

Svojstva

Osim ovog terapijskog djelovanja, takozvanih “healing properties”, shea butter ima i vlažeća svojstva – “moisturizing properties”.

Ova svojstva ima shea butter koji je dobiven hladnim prešanjem i koji nije stariji od 18 mjeseci od ekstrakcije. Shea butter koji je stariji od 18 mjeseci od ekstrakcije, ali i shea butter koji nije hladno prešan ili koji je rafiniran, gubi svoje terapijsko djelovanje, ali ipak zadržava svoje vlažeće djelovanje.

Zato budite vrlo pažljivi kada kupujete shea butter. Ovo su važne informacije koje vam mogu pomoći kod odabira svog dobavljača.

 

Kako ga koristiti?

Koristiti ga možete i samoga, ali isto tako i kao osnovu za losione, kreme, masti i ostale vrste pripravaka za svakodnevnu njegu kože, ali i za pripravke kod različitih specifičnih stanja, i preventivno i kurativno. To znači da ga možete koristiti i za sprečavanje nastajanja primjerice bora i strija, ali i kada se iste već pojave.

Dobar je i za kožu, ali i za kosu i vlasište koji nakon nanošenja postaju mekani i sjajni.
Njegovo “anti-aging” svojstvo pomaže kod obnove stanica kože, ali i povećava proizvodnju kolagena. Zbog toga odlične rezultate postiže kod bora, ožiljaka, strija.
Prodire duboko u kožu i pomaže zadržavanju vlage zbog čega je izvrstan za tretiranje kože izložene vremenskim uvjetima – suncu, vjetru, hladnoći.
Također, posjeduje otprilike SPF6 pa se koristi u pripravcima za zaštitu od sunca.

Ja ga koristim u svim kremama, losionima i mastima za njegu kože lica i tijela, te za njegu kose i vlasišta.
Kada ga kombiniram s kakao butterom, onda je to u masti koja se koristi za njegu usana i kože oko očiju ili kod dermatitisa, ekcema (pogotovo suhog). Uočila sam da je bolje kada ga se nanosi na vlažnu kožu ili vlažnim rukama jer ne ostavlja masni film na tretiranoj površini.

Dodati mu možete i neko drugo bazno ulje, ali i eterična ulja po potrebi ovisno o tome za što se koristi pripravak.

Za štogod ga koristili, važno je da je shea butter hladno prešani, da nije stariji od 18 mjeseci, ali i da ga koristite dugotrajno, jer samo tako možete biti sigurni da ćete pomoći svojoj koži kosi i vlasištu!

Ako želite izradu pripravaka ili savjetovanje o korištenju, slobodno mi se javite!
info@masazatijela.com

Foto: Igor Link, Pixabay

 

Autorica: Darinka Bertović
Certificirana aromaterapeutkinja i trener osobnog razvoja

 

Share.

Comments are closed.