Sedam smrtnih grijeha – ZAVIST

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oholost, škrtost, bludnost, zavist, neumjerenost u jelu i piću, srditost, lijenost

Prvi put kada učinimo nešto s popisa grijeha, spustimo glavu među ramena očekujući pljusku s nebesa. Ona ne stiže. Drugi put smo malo smjeliji i svaki put taj grijeh radimo sve smjelije i smjelije. Dok se na kraju ne uvjerimo da nas nitko neće kazniti zbog toga. Pogrešno zaključujemo da nas Bog kažnjava munjom s nebesa.

Istina je da kazna ne dolazi izvana. Kažnjavamo sami sebe činjenjem onoga što je prozvano grijehom.

 

Zavist

Nećete vi nekome učiniti nešto nažao ako ste zavidni na njega i njegove uspjehe. Učinit ćete sebi. Zato je ovo smrtni grijeh. Činite sebi zlo zavišću. Kako? Prvo i najočitije je primjetno spuštanje vlastite vibracije dok ste zavidni. No, ono manje vidljivo i manje jasno kod zavisti je osjećaj koji izaziva zavist. To je osjećaj nedostatka. Kada zavidite, vi ste u vibraciji nedostatka. Pogodite što se tada događa? U životu vam se događa nedostatak. Prvo samo onoga na što ste zavidni. Na susjedov bolji automobil, ljepšu kuću ili na susjedinog muža koji je zgodniji od vašeg. Je li zavidan onaj koji je zadovoljan svojim autom, kućom, partnerom? Nije, nema potrebe za tim. Može li biti zadovoljna sobom osoba koja nije zadovoljna svojim automobilom, kućom ili partnerom? Ne može naravno. Evo, u samo dvije rečenice smo došli do korijena zavisti.

Vjerojatno mislite „OK, nije zavist nešto najbolje što mi se može dogoditi, ali nije smrtonosna. Zašto je onda smrtni grijeh“?

Zavist izaziva nezadovoljstvo, tjera vas tamo gdje ne želite biti, čini vas osobom koja se ne može svidjeti sebi. To privlači bolesti. Bolesti oduzimaju živote. Može li biti u depresiji osoba koja je zadovoljna sobom? Ni u kom slučaju. Dakle, zavist može uzeti život. To je prepoznato davno, a nekima ni danas nije jasno. Znaju nabrojati smrtne grijehe, no i dalje većinu rade u svom životu samo zato što ne znaju da  ti grijesi zaista mogu uzeti život.

Izađite iz zavisti. Prihvatite da smo svi povezani. Da svako naše (ne)djelo utječe na cijeli svijet. Probajte biti sretni kada netko pored vas uspije. Probajte slaviti s njim od srca. I probajte kada slavite s njim biti zavidni. Ne možete, jer ste sretni. Možda ćete morati vježbati, no isplati se. Predugo već vježbate zavist. Vrijeme je da tu vještinu otpustite. Više vam nije potrebna.

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.