Sedam smrtnih grijeha – BLUDNOST

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oholost, škrtost, bludnost, zavist, neumjerenost u jelu i piću, srditost, lijenost

Prvi put kada učinimo nešto s popisa grijeha, spustimo glavu među ramena očekujući pljusku s nebesa. Ona ne stiže. Drugi put smo malo smjeliji i svaki put taj grijeh radimo sve smjelije i smjelije. Dok se na kraju ne uvjerimo da nas nitko neće kazniti zbog toga. Pogrešno zaključujemo da nas Bog kažnjava munjom s nebesa.

Istina je da kazna ne dolazi izvana. Kažnjavamo sami sebe činjenjem onoga što je prozvano grijehom.

 

Bludnost

U jednom razgovoru se spomenula ta famozna bludnost. Jedan sudionik razgovora je rekao: „Što nije u redu s bludnosti? Da nema bluda ne bi bilo nikoga od nas“. On je samo još jedan koji seks, blud i stvaranje novog bića smatra sinonimima. Naša kultura često izjednačava ove pojmove pa nije ni čudo da ih se često miješa. No, blud nema nikakve veze sa seksom, još manje sa stvaranjem novog živog bića.

Djeca dolaze iz ljubavi, znam da se biolozi neće složiti s ovom „vjerskom“ definicijom, neće se složiti ni mnogi koji znaju da je neko dijete začeto u bludu ili nekom drugom grijehu. Naravno, ima iznimaka. No novi život se stvara iz ljubavi. To je nešto što instrumenti i današnja znanost ne mogu izmjeriti, no to ne znači da ne postoji. Još nisam naišao na veću i moćniju silu kreiranja od muške i ženske energije kada rade zajedno. No, blud to razbija. Razbija odnose između partnera. Razbija potrebu za bliskošću i kreiranjem. Razbija ono što bi veza između muškarca i žene trebala biti. Nije jedna obitelj bila razbijena zbog onoga što zovemo blud. A toga je sve više, sve je dostupnije i sve je prisutnije zato što se počinjemo gubiti u svemu tome. Ne snalazimo se, ne znamo više koje su naše uloge, a zabludjeti je tako jednostavno i ne zahtjeva ništa ili jako malo u odnosu na sve što potpun odnos i ljubav nose.

Naučite stoga razliku između kreiranja i to ne samo stvaranja djeteta nego kreiranja ugodnog doma, lijepog osjećaja, bliskosti, seksa… to je ono kako odnos treba izgledati i bluda.

Blud nije samo činjenje bludnih radnji nego i zabludjelost. Odlazak u pogrešnom smjeru, blud je nemogućnost da vidimo istinu. Nedostatak volje da vidimo istinu. Propuštanje istine i nenapredovanje.

Javila mi se neki dan žena, želi da pomognem njenom sinu. Kaže kako sluša predavanja, kako čita moje tekstove… pitam ju što radi da promijeni okolnosti kojima nije zadovoljna u svom životu. Nema odgovora, kaže znam da bih trebala meditirati. Ali ne radim to. Djelomično zbog lijenosti, djelomično… eto tako. Ovo je malo drugačija strana bluda, to je zabludjelost. Tu smo da činimo promjenu, da budemo ta promjena. Ne da se prepuštamo svemu što stigne do nas. I to je ono što blud i zabludjelost čini grijehom. To što dok smo u njemu mi ne činimo za sebe. U dualnom svijetu u kojem živimo ovo je jednako činjenju protiv sebe.

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.