Put do osobne slobode… Sve ću, samo da ne moram

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Put do osobne slobode

Foto: Pexels.com

Za mene je najveći znak osobne slobode moći reći ne.

 

Reći ne modelu u koji nas nastoje ugurati roditelji, škola, prijatelji, kolege. Reći ne slici koju su nam o nama nametnule društvene norme, obrasci ponašanja, obiteljske okolnosti. Reći ne čaju koji ne volimo, putovanju koje nas ne veseli, filmu koji nam se ne gleda. Reći ne na “moraš”… jer što će reći susjedi, radi mira u kući, red je, ….

Sve ću, samo da ne moram!!!
Sjajna rečenica.
Gotovo kao oružje.
Oružje s kojim ja branim svoju slobodu da odlučujem što ću, kada ću i kako ću.

Slobodu da procijenim što mi je potrebno da bih rasla. Slobodu da budem autentična.
Jer ništa ne moram. Ali mogu puno.

Kako reći ne svemu što nas pokušava odvojiti od našeg iskonskog, od onoga što naše srce i duša žele.  Od onog što predstavlja autentične nas.

Kako doći do toga stupnja? Da budemo autentični. Da budemo iskonski, divlji.

Želimo li cijeli život provesti u pretvaranju? Da smo zadovoljni, sretni, ispunjeni, da nam je lako, da nismo umorni, da nemamo loših trenutaka? Raditi bilo što zato što ste to uvijek radili. Kupovati garderobu, namještaj, posuđe za specijalne goste i prilike?

Želimo li stalno ispunjavati tuđa očekivanja?

Želimo li živjeti u iščekivanju “još samo da diplomiram”, “samo da otplatim kredit”, “još samo da se djeca osamostale”?

Život na horizontu, ovaj koji se zove “još samo da ovo…” je isto život. Ali onaj koji je prošao kraj nas. Ima nevjerojatnu sposobnost prolaska. Ne trepnete, a ono prije 10 godina ste diplomirali, kredit ste otplatili prije tri, djeca još od studija žive izvan roditeljskog gnijezda. Nakon tih nekoliko “još”, stvorit ćete nove. Pa će ponovno proći 10 godina. Pa ćete stvoriti nove. I tako zauvijek.

Odgovorite na ovih nekoliko pitanja koja su gore napisana. Sebi. Ne morate nikome drugome. Nikome drugome na ovome svijetu niste dužni odgovoriti na ta pitanja. Jedino sebi. Izrecite ih na glas. I ostanite tiho. Pustite duši da vam odgovori.

Kada vam duša odgovori zahvalite se! Nemojte se odmah pitati što i kako dalje. Samo se zahvalite. Tek nakon nekoliko dana napišite na papir odgovore na sljedeća dva pitanja:

  1. Čega ću se morati odreći ako nastavim ispunjavati tuđa očekivanja?
  2. Čega ću se morati odreći ako prestanem ispunjavati tuđa očekivanja?

Što je gore od to dvoje?
Što kaže vaša duša?

Pogledajte duboko u sebe. Kada spoznate tko ste, gdje se nalazite, sigurna sam da ćete ubrzo biti vrlo sigurni oko toga što zapravo želite u životu.

Najduže živite sa sobom. Od sebe ne možete pobjeći. Želite osobnu slobodu…

Autorica: Darinka Bertović
Certificirana aromaterapeutkinja i holistička terapeutkinja

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.