Primjena eteričnih ulja u čišćenju prostora

0

 

Autorica: Darinka Bertović
Certificirana aromaterapeutkinja i holistička terapeutkinja 

 

Dragi čitatelji, u kolumni prošli četvrtak sam vam pisala o tome kako možete počistiti svoj emotivni, mentalni i duhovni prostor, a kao prirodan nastavak, za kolumnu ovaj četvrtak sam vam pripremila nekoliko savjeta o tome kako iskoristiti eterična ulja u čišćenju svog doma.

Ono što je važno napomenuti kada govorimo o aromaterapiji i eteričnim uljima je da sva eterična ulja imaju dezinfekcijska svojstva. To znači da se kod odabira ulja možete voditi isključivo svojim osjetom mirisa i odabrati ona ulja koja se vama po mirisu sviđaju.

Važno je napomenuti da vam mirisi neće dugo trajati ako svoj dom očistite samo s nekom kombinacijom eteričnih ulja jer se koriste manje koncentracije i eterična ulja su hlapiva, ali i tome možete doskočiti.

Na primjer, možete na komadiće vate ili neke pamučne krpice ili blazinice nakapati nekoliko kapi eteričnog ulja koje se vama sviđa i te komadiće rasporediti na strateška mjesta u domu. Recimo u kupaoni u ormariće, u hodnik, u kutove, u kuhinji i tako dalje. Povremeno treba mijenjati te komadiće ili nakapati nove količine ulja. Eterična ulja će dezinficirati vaš prostor.

Ja, dakako, ne znam kakva sredstva za čišćenje inače koristite u svom domaćinstvu, ali vam mogu reći da ja kod sebe imam, i tu i tamo koristim, jedino arf emulziju kako bih očistila stolariju ili svjetliji namještaj od  tamnih naslaga koje se javljaju u prostorima koji imaju centralno grijanje i koriste plin. Znate, one čađavo masne naslage…

Predlažem vam da sredstva za čišćenje pokušate svesti na najmanju moguću mjeru. Ukoliko redovito održavate čistoću u svom prostoru, zaista nije potrebno kod čišćenja koristiti agresivna sredstva poput solne kiseline ili posebne tekućine za namještaj, pa posebne za staklo, posebne za podove. Sve vam je to prilično slična kemija koja je u različitim pakiranjima i različitog naziva. A radi istu stvar.

 

Zdravo čišćenje

Što koristim umjesto toga? Sodu bikarbonu i limunsku kiselinu i/ili ocat. Sve ono što većina nas već ima u domaćinstvu. Vjerujte, s različitim receptima čisti sve! Samo jednom pokušajte i vidjet ćete! I, osim što čiste, zdravi su za prirodu, vas, okoliš!

Pitate se kako koristiti aromaterapiju i kako očistiti svoj dom ukoliko nemate aromaterapeuta koji izrađuje pripravke za čišćenje, ali imate nekoliko bočica eteričnih ulja?

Kada su u pitanju eterična ulja, za čišćenje kupaonice je preporučljivo koristiti eterična ulja koja imaju intenzivnije mirise. Takvi su vam recimo eukaliptusi (svi kemotipovi), čajevac, ružmarin.

U pola dcl octa (najbolje jabučni) nakapajte 5-10 kapi eteričnog ulja, ali maksimalno 3 vrste. To malo promiješajte kako bi se eterično ulje otopilo i ulijte u posudu s vodom koju ste pripremili za čišćenje. S ovako pripremljenom otopinom slobodno brišite sve površine bez straha da će vam ostati neke fleke ili da će vam izblijediti boja na recimo namještaju ili pločicama.

Pokupit ćete prašinu i dezinficirat ćete svoje elemente u kuhinji, podove i pločice, namještaj i cijeli će prostor dobiti dodatnu svježinu. Istovremeno ćete sebe i svoje ukućane, a onda i prirodu poštedjeti agresivnih kemikalija koje se kupuju u dućanima.

Vaši kućni ljubimci će vam biti zahvalni, a vrlo je moguće da ćete sebi ili nekom svom ukućanu smanjiti ili potpuno anulirati simptome alergije kojoj niste mogli pronaći uzrok… bez obzira radi li se o dišnim putevima ili o koži.

Ukoliko trebate više savjeta vezano za aromaterapiju kod rješavanja nekih specifičnih problema, slobodno se javite!

Foto: Pixabay

Share.

About Author

Suvremena žena

Portal Suvremena žena je lifestyle portal koji donosi savjete za sretan, ispunjen i zdrav život, modne trendove, priče o uspjehu koje će vas motivirati i inspirirati. Poduzetništvo je tema kojoj posvećujemo posebnu pozornost. Kroz naše teme saznajte kako kreirati vlastiti put do uspjeha, sreće i zadovoljstva u životu. Čak i najjače žene trebaju podršku na putu do sretnog i uspješnog života. Ovo je portal za ženu koja cijeni sebe i za muškarca želi bolje upoznati ženu.

Comments are closed.