Čišćenje svog prostora

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vjerujem da većina ljudi pomisli na čišćenje stana kada govorimo o čišćenju svog prostora. Ipak, osim stana, odnosno prostora u kojem čovjek živi, potrebno je razmisliti i redovito čistiti i svoj emotivni, mentalni i duhovni prostor.

 

Kako god zapinjemo za poderani tepih na podu u sobi ili zaobilazimo oko stare i nepotrebne fotelje, tako zapinjemo za neriješenu situaciju u nekom odnosu i zaobilazimo oko teme koja nas plaši ili od nas zahtijeva promjenu uobičajenog ponašanja ili razmišljanja.

Ipak, lakše je iz ormara izbaciti odjeću koju smo prestali nositi ili oprati stakla na prozorima, nego iz svog života izbaciti ljude koji nam oduzimaju energiju ili koji ne služe našem duhovnom rastu i razvoju. Ili prestati misliti o nečem lošem što nam se dogodilo u prošlosti ili prestati razmišljati o tome kako je budućnost crna i bez nade.

I to je potpuno ljudski, nemojte brinuti. Ako spadate u grupu koja nešto ne može napraviti iako zna da mora, vjerujte da niste jedini!

Na engleskom jeziku je zgodna fraza koja kaže: “It is simple but not easy”. I to je prava istina!
Jednostavno je, ali nije lako. Napraviti ono čega se bojimo.

U radu sa svojim klijentima uočila sam da je kod većine prisutan strah od promjena koje će im neki korak donijeti, nego strah od samog koraka. I većina zapravo misli da im taj korak donosi smrt.

Kako bismo taj korak mogli poduzeti, važno je znati zašto nam je to zapravo toliko teško. Zašto mislimo da ćemo umrijeti.

To znači da je važno znati kako funkcionira ljudsko tijelo. Razumijevanje fiziologije i hormona u ljudskom tijelu nam može olakšati razumijevanje našeg ponašanja, osjećaja, razmišljanja, a onda i njegovo mijenjanje.

 

Uloga adrenalina

Svi smo mi čuli i znamo što je adrenalin. To je jedan od hormona stresa, a luči ga nadbubrežna žlijezda. Adrenalin sužava krvne žile, povisuje krvni tlak, povećava broj otkucaja i snagu srca, širi bronhije, stvara toplotu, povećava koncentraciju glukoze i masnih kiselina u krvi, širi zjenice, te omogućava brzo oslobađanje energije za mišićnu akciju.

Drugim riječima, adrenalin priprema organizam ili za borbu ili za bijeg.

Adrenalin će se lučiti u našem tijelu kada se nađemo u nekoj opasnosti, na primjer, prelazimo cestu, a neki vozač ne staje, nalazimo se u zgradi u kojoj je izbio požar, a hodnici su već zakrčeni ljudima koji bježe, putujemo brodom i napali su nas gusari.
Koji put bijeg spašava život. Koji put borba. Zahvaljujući ovom adrenalinu smo do sada preživjeli! I to je sjajno!

No, naš živčani sustav se ponaša jednako i onda kada trebamo iz svog života izbaciti ljude koji nam oduzimaju energiju, koji ne služe našem duhovnom rastu ili razvoju, i kada trebamo razgovarati o temi koja nas plaši.

Adrenalin nas “spotiče” kada je potrebno počistiti svoj emotivni, mentalni i duhovni prostor. Naša je hormonska i neurološka reakcija jednaka kao, sjećate se, na onom brodu koji su napali gusari.
Borba ili bijeg. Često odabiremo bijeg. Jer zaključujemo da ćemo umrijeti ako napravimo taj neki korak.

Ali nećemo umrijeti! Uvjeravam vas da nećete umrijeti! Niti jedan moj klijent ili klijentica nisu umrli zato što su se odlučili razgovarati s partnerom o nekoj neugodnoj situaciji, zatražili svoga šefa povišicu ili povukli granicu i smanjili druženje s prijateljem koji se stalno žali.

Zapravo emocija, odnosno njezina tjelesna senzacija “ode” iz našeg sustava za 90 sekundi!! Znate li što to znači? Da ste svega 90 sekundi udaljeni od promjene! Kakvu god želite napraviti!!

Za to je potreban sustav, mentor i podrška. Ukoliko trebate sve to, slobodno se javite!

Autorica: Darinka Bertović
Certificirana aromaterapeutkinja i holistička terapeutkinja

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.