Izradite kod kuće: Prednost prirodnih pasti za zube

0

Još jedan od proizvoda koji možemo napraviti sami je pasta za zube. Koliko god to možda zvučalo čudno i pomalo nevjerojatno, za samo par minuta možete napraviti pastu prema vlastitim željama i kreacijama.

 

Izbor sastojaka koje možete upotrijebiti je zaista veliki, pa možete dati mašti na volju i «iskreirati» prekrasne paste za zube.

Prirodne paste za zube se izrađuju od glina (zelene ili bijele) i kalcijevog karbonata koji imaju abrazivnu ulogu, hidrolata i eteričnih ulja koji djeluju antibakterijski i na taj način dezinficiraju usnu šupljinu, ubijaju štetne bakterije, a ne štete korisnim bakterijama koje se normalno nalaze u ustima.

K tome se mogu još dodati gel aloe vere ili gel crvenih algi koji se u paste za zube dodaju jer daju pastama čvrstoću, olakšavaju prijanjanje abraziva i djeluju protuupalno i antibakterijski.

Ukoliko netko može podnijeti gorke okuse, iznimno korisno je dodati prah neema koji sprječava širenje streptokoka na površini zuba, pa djeluje na prevenciju karijesa, ublažava tegobe kod paradentoze i gingivitisa, osvježava usnu šupljinu i sprječava loš zadah.

Za one koji vole slatkaste okuse, može se dodati biljni glicerol koji daje slatki okus, ugušćuje pastu, djeluje antibakterijski i njeguje sluznicu u ustima, zatim  prah od korijena sladića koji djeluje kao izbjeljivač, daje slatki okus i svježi dah, a može se dodati i malo stevie u prahu ili u kapima.

U paste za zube možemo stavljati sljedeća eterična ulja: anis, kadulja ljekovita, komorač slatki, limun, mandarina, paprena metvica, klasasta metvica (menta spearmint) klinčićevac, slatka naranča.

Ali zašto se ne bi malo poigrali, pa napravili pastu sa okusom jagode, vanilije ili nekog drugog prirodnog voćnog ekstrakta?

Prirodne paste za zube se ne pjene jer se ne dodaju sredstva koja stvaraju pjenu i na to se treba malo priviknuti, ali jednom kada se na to naviknete, više nikada nećete poželjeti oprati zube sa nekom drugom pastom.

Korištenjem prirodnih pasti vaši zubi će biti oprani temeljito, a dah puno svježiji.

I najljepše od svega, ovakve paste mogu slobodno koristiti i djeca, jer sve što se stavlja u prirodne paste je jestivo, pa nema straha ako dijete proguta neki mali dio paste dok pere zubiće.

 

Share.

About Author

Katica Wolf

Comments are closed.