Prirodne paste za zube

0

Već skoro pet godina ne kupujem paste za zube, nego ih sama izrađujem i koristimo ih i ja i cijela moja obitelj.

 

Prije skoro dvije godine bila sam u situaciji da sam morala ići neplanirano na put i sa sobom sam ponijela manju količinu paste. Obzirom da sam morala ostati duže nego je bilo predviđeno, potrošila sam je i bila primorana potražiti neku komercijalnu pastu.

Kada sam došla u specijaliziranu trgovinu naišla sam na cijeli niz različitih pasti, kako bih si olakšala odluku, čitala sam deklaracije koje moraju biti na kutijama.

Moram priznati da sam bila jako neugodno iznenađena i zapravo prestrašena jer je na svakoj od tih pasti pisalo da nije preporučivo prati zube više od tri puta dnevno, da ih ne smiju koristiti djeca mlađa od pet godina, da se ne smiju progutati, a u slučaju gutanja da se obavezno treba javiti liječniku.

Pretpostavljam da se ipak radi o većoj količini paste u slučaju gutanja, ali ipak…

Na kraju sam se odlučila za neku verziju dječje paste, jedine na kojoj nije bilo toliko takvih upozorenja.

Kod prirodnih pasti za zube takva upozorenja definitivno nisu potrebna. Prirodne paste za zube se izrađuju od bijele ili zelene gline, kalcij karbonata, hidrolata i eteričnih ulja ili mirisnih ekstrakata. Ovako napravljenim pastama mogu se prati zubi koliko god puta u danu želite i trebate, mogu se bez bojazni progutati i mogu ih koristiti i mala djeca.

Za dječje paste možemo i bilo bi i bolje staviti mirisne ekstrakte, pa tako možete napraviti pastu sa mirisom i okusom jagode, marelice, breskve, kokosa, karamele itd…

Prirodne paste za zube se ne pjene i na to se najčešće najteže priviknuti, ali kad jednom osjetite razliku i shvatite da je osjećaj opranosti usta i usne šupljine puno duži, da nema osjećaja isušenosti usta, da su nestali eventualni manji upalni procesi u ustima, onda više neće biti moguć povratak na ono od prije.

 

Share.

About Author

Katica Wolf

Comments are closed.