Povijest, sastav i namjena sapuna

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Već dugo mi je poznata izrada sapuna hladnim postupkom i u više navrata sam ih i izrađivala onako tek za potrebe domaćinstva.

 

Na poticaj prijateljice da zajednički izrađujemo sapune i još nekim drugim okolnostima, počela sam ih sve više izrađivati i sve više uživati u izradi.

Sapun je dobio ime po pokrajini Sapo na kojoj su prema legendi žrtvovane životinje. Njihove masnoće kiša je ispirala zajedno s pepelom pa su žene perući rublje u blizini otkrile da je rublje puno bolje oprano.

Na području starog Babilona pronađene su glinene posude na kojima je pisalo “masnoće se kuhaju s pepelom” što nam dokazuje da su ljudi izrađivali sapun još 2800 g prije Krista.

Sapun nastaje kemijskom reakcijom između masnoće i lužine i taj proces se  naziva saponifikacija.

Lužina se nekada kuhala iz pepela, a danas koristimo Natrijev hidroksid za izradu čvrstog sapuna. Natrijev hidroksid se otapa u vodi i nastaje natrijeva lužina koja se koristi za daljnu izradu.

Mnogi se boje sami izrađivati sapune zbog natrijeve lužine i opasnosti koje mogu proizići rukovanjem lužinom pri izradi sapuna. I da, natrijeva lužina je opasna. Može izazvati teške opekline, ožiljke, nadražuje pluća. Ali, ako se ispravno i oprezno rukuje sa natrijevom lužinom, onda su zaista male šanse da se dogodi nešto nepredviđeno i opasno.

U prirodnoj kozmetici pravilo je da se koriste samo hladno prešana ulja kako bi kozmetika bila kvalitetna, a za izradu sapuna vrijedi upravo suprotno. Dakle, za izradu sapuna se ne koriste vrijedna ulja, već rafinirana jer daleko bolje reagiraju sa lužinom.

Svako biljno ulje ima svoj faktor saponifikacije koji određuje karakteristike i kvalitetu sapuna i količinu natrijeve lužine koja je potrebna da bi se odvio taj proces.

Saponifikacija je proces u kojem se spajaju lužina, voda i ulja i nastaje sapun.

Sapun prirodno ima bijelu do bež boju, pa se vrlo lijepo može obojati prirodnim pigmentima koji služe za izradu kozmetike i tako možete  dobiti prekrasne jednobojne ili šarene sapune. U sapune se dodaju i eterična ulja kako bi  lijepo mirisali.

Odabirom biljnih ulja, boja i mirisa možete napraviti prekrasne sapune koji će zadovoljavati sve kriterije. Lijepo će izgledati, fino mirisati, lijepo se pjeniti, dobro čistiti i iznad svega izvrsno njegovati kožu.

A kad krenete jednom u izradu, onda mašti i zadovoljstvu nema kraja.

 

Share.

About Author

Katica Wolf, Aromaterapeut

Po struci medicinska sestra. U struci je radila dugi niz godina, i to u ambulanti opće prakse, ginekološkoj ambulanti, pedijatrijskoj ambulanti, oftalmološkoj ambulanti i u EEG laboratoriju. Odrastajući u dodiru s prirodom i u sredini gdje se gajila ljubav prema bilju vrlo rano je imala prilike steći i određena znanja koja su joj budila interes za ozbiljniji pristup i proučavanje ljekovitih svojstava biljaka. Nakon što se nebrojeno puta uvjerila da aromaterapija zaista djeluje i pomaže, odlučila se profesionalno posvetiti tom poslu i objediniti medicinsko znanje sa znanjem iz aromaterapije.

Comments are closed.