Postoji li život poslije razvoda

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sjećam se ovog pitanja. Postavio sam ga sebi kada sam shvatio da idemo u tom smjeru. Znao sam da postoji, no još nisam bio dovoljno hrabar „baciti pogled“ da vidim kako to može izgledati.

 

Imao sam puno sreće. Znao sam puno, tada sam već završio obrazovanje za trenera osobnog razvoja. Znao sam puno, ali zakleo bih se da bi mi bilo lakše da se radilo o mom klijentu umjesto o meni.

Zvuči logično?

Svjedočim tome da neki poslije razvoda uspiju nastaviti sa životom, no jednako tako mnogi ostaju zaglavljeni u nekom međuprostoru.

Nešto je završilo, a ono drugo još nije počelo. Razumijem to. Jer što je to „ono drugo“?

Novi brak? Nova veza? Biti sam zauvijek?! Niti jedna od ovih opcija se ne čini nemogućom, ali ni savršeno odgovarajućom u tom trenutku. Rane su još svježe, neodlučni smo.

I to je savršeno u redu. Pod uvjetom da osjetimo da iz toga izlazimo umjesto da se navikavamo na taj period. On u određenim slučajevima može trajati dugo. Čak i do kraja života. To dokazuje da zapravo nikada nismo ni izašli iz tog odnosa. Ipak je na kraju „Dok nas smrt ne rastavi“ vrijedila.

Znajući sve što znam, bio sam spreman učiti iz svog razvoda. I naučio sam puno. Lekcije koje su vrijedile za mene, vrijede za sve oko mene. U životu, poslu, vezi i roditeljstvu. Zahvalan sam za to iskustvo. Zahvalan sam sebi što sam odlučio rasti čak i kroz vlastiti razvod.

Znam da me je upravo to dovelo do toga da imam sretnu i divnu obitelj. Sretnu i divnu obitelj.

 

Bojim li se da će se scenarij ponoviti?

Ne. Siguran sam u ono što radim. Znam da će ovo trajati DOK NAS SMRT NE RASTAVI.

Znam jer sam naučio sve lekcije iz razvoda.

Od tada sam radio s mnogim ženama. (Ne radim samo sa ženama, no dogodilo se da sam na vezama ili prekidima veza radio isključivo sa ženskim klijenticama).

Neke od tih veza su se završile. Na puno jednostavniji i bezbolniji način nego je na početku izgledalo. One su nastavile sa svojim životima bez obzira koji smjer su za sebe odabrale.

Osjećale su se dobro u svojoj koži zbog učinjenog. No, sama akcija nije ono što najviše mijenja stvari.

Najveća promjena je taj osjećaj. Osjećaj da možeš i zaslužuješ dalje. Da je vrijeme i da znaš što ti je činiti.

Neke od klijentica su se odlučile dati priliku vezi još jednom, ali iz promijenjene perspektive. Tada su dozvolile tim vezama da ponovno procvjetaju.

To na žalost nije uvijek moguće. No, ako se dogodi, predivno je iskustvo.

Kada mi osoba dođe na razgovor, prvo što želim saznati je ono što zovem dva parametra kvalitete razvoda.

Ako su oni zadovoljeni, prijelaz, kakav god bio, bit će jednostavniji, lagan i bez boli.

Ako nisu… pa… neće biti tako jednostavno.

Ako se nalazite u sličnoj životnoj situaciji i želite nastaviti sa svojim životom, javite se na besplatan razgovor.

Možda je upravo to vaš sljedeći najbolji korak.

Iz srca, Miro

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.