Je li razvod poraz

0

Prije svega, evo moje definicije poraza i pobjede.

 

Svako iskustvo, bez obzira koliko teško bilo, a pomoglo je da rasteš je pobjeda. Svako iskustvo, bez obzira koliko lako bilo, a kroz njega nisi narastao je poraz.

Dakle, razvod kao i sve ostalo može biti poraz. A može biti i pobjeda.

U svom radu s osobama u situacijama koje mogu voditi razvodu imam jedno pravilo kojeg se držim. Moje je da probam pomoći ljudima da se ponovno spoje, za razvod će se već oni pobrinuti.

Dakle, ako se još niste razveli, učinite sve da do toga ne dođe. Kažem sve, a mislim sve što ima smisla i mjeru. I volio bih da se ovo podrazumijeva. Preko toga nemojte ići jer ne činite ništa dobro. Hoćete li trpjeti zlostavljanje zbog nastavka braka? Ni slučajno! No, hoćete li učiniti sve što možete da sami postanete poželjan partner? Da, naravno!

Ova priča ima bezbroj nijansi i teško je u ovom tekstu koji je pisan za većinu odgovoriti na svako vaše pitanje, iako svako vaše pitanje ima odgovor. Dokle se truditi? Kada prestati? Što učiniti? Na što ne pristati?… sva ta pitanja nemaju jednoznačan odgovor. No evo nekih koja imaju.

 

Trebam li čekati da se promijeni?

Zapravo ne. Čekanje gotovo nikada nije dalo rezultate. Ako možete nešto učiniti, učinite. I krenite od pitanja što ja mogu promijeniti da bude bolje.

 

Trebam li nešto pretrpjeti za dobrobit ostalog?

Nisam za trpljenje. Ono kad-tad dođe na svoje, eskalira i eksplodira. No, ako partner ostavlja otvorenu pastu za zube, nije trpljenje ako to tolerirate. Možda je bolje pitati se zašto meni takva sitnica smeta.  U sličnim situacijama kada se radi o takvim i sličnim sitnicama postoje odlični načini na koje vi možete reagirati, no za to ćete morati poraditi na sebi. Prihvatiti da ste u nekim stvarima „jači“ od partnera te mu prestati prigovarati i koristiti to kao razlog razdora i preuzeti taj dio na sebe. Ako se ranije budite od partnera, nemojte mu prigovarati nego tu svoju snagu pretvorite u prednost. Iskoristite to vrijeme da napravite doručak za oboje. Lijepo je donijeti partneru doručak u krevet te provesti malo vremena zajedno. Druga je mogućnost biti od jutra nervozan što moram sam piti kavu.

 

Trebam li potražiti pomoć?

Kvalitetna pomoć će uvijek dobro doći. Koristite snagu i mogućnosti koje nude stručnjaci. I opet, izaberite mudro… ovo je možda malo bezvezan savjet ako ste već „pogrešno“ izabrali partnera od kojeg se želite rastati, jer kako samom sebi sada vjerovati pri izboru pomoći u vezi toga, ali možda ste narasli i znate bolje.

OK, što ako ste se već razveli? Kako dalje i kako to pretvoriti u pobjedu?

 

Otpustite zamjeranje, oprostite

Prva i osnovna stvar koja vas priječi da rastete iz razvoda je upravo ovo. Zamjeranje. I dok god ima i trunka zamjeranja u vama, nećete moći ostvariti novu vezu. Pod ovim mislim vezu koja će vas ispuniti. Naravno da ćete moći rekreirati vezu u kojoj ćete imati razloga za zamjeranje još više, no mislim da to ne želite.

Otpustiti zamjeranje možete tako da nađete način biti zahvalni partneru za ono što vas je naučio. Ovo je ujedno i dobar test ima li još zamjeranja u vama. Mnogima će ovo biti teško i zamisliti. Kako može biti nešto dobro kod te osobe? Dok god to ne možete vidjeti, zamjerate. Jednostavno, jel’da?

Ako imate potrebu svima pokazati kako ste sretni ili čak proslaviti svoj razvod, vi zamjerate. To nije ništa drugo nego revolt u jednom od svojih oblika.

 

Postanite bolji partner

Dok vam je fokus na tome da nađete nekoga tko će vas tretirati kako zaslužujete, propuštate vidjeti da vas je i prošli partner tretirao upravo tako i od njega ste pobjegli glavom bez obzira. Pitajte se što mogu promijeniti da zaslužujem bolje. Ovo je pitanje često Pandorina kutija i ne usude se mnogi istinski zaviriti u nju. Oni koji se usude nekad ju zatvore, a nekad dovedu sebe u poziciju da zaista zaslužuju i dobiju najbolje od svog sljedećeg partnera.

 

Razvrgnite destruktivne ugovore i obećanja

Nikad više neću moći vjerovati ženi/muškarcu. Nikad se više neću u potpunosti predati. Nikad više… to su sve obećanja ili ugovori koje ste sklopili sami sa sobom ili možda naslijedili i oni mogu raditi veliku štetu vašem odnosu s partnerima. Kako to prepoznati? Većina tih „nikad više“ je destruktivna. Dakle, ako ih imate, riješite ih se. Kako? Za to će vam možda opet trebati stručnjak. Imate dolje moje podatke za kontakt.

Razvod braka je kompleksna pojava. Ovo su samo neke od stvari koje trebamo izbjegavati, shvatiti ili početi raditi da bi se razvod iz poraza pretvorio u pobjedu. Ne pobjedu nad nekim, nego pobjedu kao rast.

Ponovit ću na kraju, gotovo uvijek se vrijedi potruditi za vezu. Učinite to da si kasnije ne prigovarate zbog toga. A možda i uspijete jer se sa stručnom pomoći ponekad događaju čuda. Pomogao sam ljudima da to ostvare. Govorim iz iskustva.

Ako ne uspijete, značajno ste povećali šansu da sljedeća veza bude baš kako želite.

Trebate pomoć? Javite se na skender.miro@gmail.com
Saznajte više o meni i onome što radim na Razgovori s Mirom
Poslušajte ili skinite podcaste kroz koje obrađujem zanimljive teme na PODCASTS

Foto: Edward Cisneros, Unsplash

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.