Poslovna transformacija (osobna priča)

0

Subota navečer, devet sati. Dijete nam spava, ja sjedim sa svojom najdražom klijenticom. Mojom suprugom. Radimo. Vodim ju kroz proces koji je željela proći čak i prije nego je otvorila firmu.

 

Napravila je puno toga. Sposobna je, ima izuzetno puno znanja te poslovne, socijalne i sve druge inteligencije na svijetu. Već pet godina vodi uspješan posao. Kada je ostala trudna odlučili smo taj trenutak iskoristiti za njenu transformaciju iz dominantne uloge trenera koji voli svoj posao i radi još hrpetinu stvari pored toga u poslovnu ženu koja se vođenjem treninga bavi iz vlastitog zadovoljstva. Izazovno. Da, velike su transformacije uvijek izazovne. Jer ne možemo promijeniti samo jednu stvar. Moramo promijeniti sve. Za to je potrebno imati dovoljno energije, dobro definiran cilj i volju da sve to izvedemo. Na sreću, ona ima mene. Naravno, uspjela bi ona u tome i bez mene, no trebalo bi joj puno više vremena i bilo bi puno više grešaka.

Sad kada gledam na to iz ove perspektive, koji su sve koraci odrađeni, moram reći da sam ponosan na cijeli proces koji još uvijek nije gotov, no već naveliko daje rezultate koje smo prije tih godinu i pol samo priželjkivali i maštali o njima. Najveća razlika je upravo u njenom promišljanju, njena osobna transformacija. Ona sada razmišlja kao business woman. Ne više kao zaposlenik, samozaposlenik ili „Katica za sve“ u vlastitoj firmi, kako je to izgledalo prije. Radila je devet do deset sati treninga dnevno u dvije smjene, izrađivala je račune, brinula o svakom vježbaču, o bezbroj detalja te o zaposlenicima i njihovim problemima. Morala je biti zamjena za sve i odgovorna za sve. Posao je rastao, a ona se počela raspadati. Taj način napredovanja je bio neodrživ, jednostavno je imao svoja ograničenja koja je ona prešla. Dakle, imala je svoju firmu, svoj posao koji se širio, ali je bila zaposlenik i to onaj s prevelikim odgovornostima. Posao bez nje nije mogao funkcionirati. Morala je odlučiti drugačije. Srećom, ostala je trudna.

Kako sam rekao, proces promjene smo odlučili učiniti upravo na krilima promjene koja se nama događala u životu. I to je bio pun pogodak. Sljedeća faza je bila početi raditi stvari koje radi vlasnik businessa, ne zaposlenik. Ovo je prvi korak u paradigmi ČINITI-IMATI-BITI, umjesto pogrešne postavke BITI-ČINITI-IMATI. Jer iako je bila vlasnica posla, činila je stvari na drugačiji način pa ni rezultati nisu bili kakve je željela. Da bismo im se približili, morali smo krenuti pravim putem. Dakle, činiti što čini osoba koja želi postati, tada dolaze rezultati koje takva osoba ima i na kraju postaješ takva osoba. Jednostavno jer činiš i imaš takve rezultate. Jednostavno, jel’ da?

Premotajmo nekoliko mjeseci unaprijed. Sada je situacija sljedeća. Moja supruga iz ljubavi radi stvari koje voli, no otkrila je još neke stvari u kojima istinski uživa, uživa u tome da zaista VODI BUSINESS. I ima vremena za to, i uz to je savršena majka našem djetetu, i zabavlja se više nego ikad u životu i uživa u cijelom procesu. I nema više stresa. Bira s kim će i kada raditi, koliko će raditi i koliko naplatiti svoju uslugu. Pa zašto onda sjedimo u subotu navečer i govorimo o poslu? Upravo zbog toga što uživamo u tome što radimo i što vidimo još mjesta za napredak. Ne zato što moramo, nego zato što istinski želimo. Zato što želimo podijeliti ono u čemu smo najbolji s cijelim svijetom. Jer svijet zaslužuje dobiti najbolje od nas. Mi s druge strane imamo dovoljno mudrosti, hrabrosti i znanja da uđemo u poziciju da možemo dati najbolje od sebe. Je li gotovo? Ni slučajno! To je vječni work in progress. I veselimo se tome i mnogim subotama navečer koje ćemo provesti radeći, ne zato što moramo, nego zato što želimo. Zato što smo u utorak otišli u saunu ili na bazene ili na izlet na Sljeme. Nama se ovo sviđa. I istinski uživamo u tome.

Osjećate da je i vama vrijeme da krenete na put transformacije? Evo odlične prilike za to! Kreirao sam moćnu radionicu kroz koju ću vlastitim iskustvima i vlastitim znanjem pomoći svima koji dođu da učine proces koji sam opisao u tekstu. Saznajte više na LINKU

Trebate pomoć u vlastitom razvoju i razvoju svoga posla? Javite se na skender.miro@gmail.com
Saznajte više o meni i onome što radim na Razgovori s Mirom
Ili na fejs stranici Razgovori s Mirom
Poslušajte ili skinite podcaste kroz koje obrađujem zanimljive teme na PODCASTS

Foto: Brandon Pereira, Unsplash

Autor: Miroslav Skender
Trener osobnog razvoja

 

 

Share.

Comments are closed.