Daj prvo sebi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Puno je toga napisano o davanju, no većina toga zapravo preskače onu prvu stepenicu: daj prvo sebi! Ako ovo ne učinite, ne možete dati niti nekome drugome bilo što.

Što zapravo znači daj prvo sebi?

Sjećam se priče koju sam čuo u djetinjstvu. Postojao je čovjek koji se bavio poljoprivredom. No, uzgajao je najviše povrće. Bio je bogat, ali je volio davati. Nikada nikome nije odbio kada je netko došao tražiti nešto od  njega. Bilo da se radi o sjemenu, samom povrću pa čak i novcu. Ipak, imao je samo jedno pravilo. Prvo je dao sebi. Kada je skupio svo sjeme, prvo je odvojio dovoljno za sebe, odnosno za sjetvu sljedeće godine, tek je tada davao drugima. Isto je bilo sa svim ostalim.

Što mislite, što je bilo važnije za to da taj čovjek bude bogat? To što je uzeo prvo sebi ili što je velikodušno davao? Mislim da je kombinacija davanja i uzimanja za sebe donijela takve rezultate.

 

Dajete li vi prvo sebi?

Malo tko to zaista svjesno radi. Obično postoje dvije krajnosti, oni koji sebe stavljaju na zadnje mjesto i za njih nikad na kraju nema ili ne daju nikome. Škrti su i sebični. Ja sam nekada pripadao ovoj prvoj kategoriji. To me je koštalo puno živaca, nervoze i lošeg raspoloženja na osobnom planu, a na poslovnom planu me je koštalo firme koju sam izgubio. Jer sam i sebe i firmu stavljao na zadnje mjesto. Dakle, naučio sam na teži način da je potrebno davati prvo sebi.

Nedavno sam imao jednu klijenticu čija financijska situacija i nije tako divna. No snalazi se. Pitao sam ju daje li sebi? Odgovorila je „naravno! Kad dođe plaća prvo odvojim za lijekove jer imam nekih zdravstvenih problema, onda odvojim za režije, onda za frizuru ako je na redu…“ Ukratko, ima svoj sistem raspoređivanja novca koji dolazi.

Iznenadio sam ju. Rekao sam joj da ništa od navedenog zapravo nije novac za nju. Novac za lijekove ide farmaceutskoj industriji, novac za režije ide za ono što je potrošila, čak i novac za frizuru nije uložila u sebe iako ju to čini ljepšom.

Novac za vas je kada si kažete ovo je za mene i odvojite na stranu. Bez plana za čega ćete to iskoristiti, čak nije niti važno koliki je iznos koji odvajate. Sve ovisi o primanjima. Nije važno niti hoćete li ga za pola godine potrošiti i početi ponovno skupljati. Važno je da ga odvajate bez očekivanja i kada ga trošite da ga uložite u nešto što želite raditi, vidjeti, probati. Da vam taj novac izaziva osmijeh na licu. Važna napomena, nemojte ga trošiti dok god osjećate i najmanju krivnju i grižnju savjesti zbog toga. Time oslabljujete program koji stvarate. Radite protiv sebe.

Ovo se ne odnosi samo na novac. Sa svim drugim postupajte isto. Volite prvo sebe, pohvalite prvo sebe, zahvalite se prvo sebi, pomozite prvo sebi, uzmite vremena prvo za sebe. Ako to ne radite, drugi će sve više tražiti od vas i sve će im manje značiti to što činite za njih. No ako date prvo sebi, tada ćete moći više dati drugima. Drugi će to više cijeniti jer znaju da vi cijenite sebe.

Nekima se ovo neće svidjeti jer će morati promijeniti puno toga što rade. Ovaj tekst zapravo vam govori kada dajete prvo drugima, niste dobri. Samo ste blesavi. što ćete učiniti s tim?

Tekst ti se svidio ali nisi siguran kako bi ga mogao i trebao primijeniti u vlastitom životu? Javi se pa ćemo zajedno pronaći najbolji način.

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.