Otkrivamo sedam tajni suvremenih žena

0

Suvremena žena svakodnevno treba izmijeniti više uloga. Ako želi imati uspješnu karijeru i uredan privatni život, mora definirati prioritete i postaviti granice. U protivnom, stvari mogu izmaknuti kontroli.

Većina suvremenih žena čini sljedeće:

1. Rezervira vrijeme za sebe

Kada priprema dnevni raspored obaveza, suvremena žena redovito rezervira vrijeme za sebe. Možda će nekima zvučati sebično, ali u konačnici, ako sebi ne dopusti vrijeme za predah, ne može funkcionirati učinkovito.

 

2. Stvara vrijedna iskustva

Imati vrijeme za sebe ujedno znači odmaknuti sve što vas može fizički ili mentalno iscrpiti. Cilj je regenerirati se i prikupiti energiju za nove aktivnosti.

 

3. Uklanja zamorne zadatke

Suvremena žena tijekom dana nije u mogućnosti obavljati sve zadatke koje su obavljale njene prethodnice. Nakon cjelodnevnog izbivanja iz doma, ona nema vremena niti energije provesti ostatak večeri pripremajući delicije svojim ukućanima. Podjela obaveza i dogovor oko uklanjanja zamornih zadataka jedno je od pravila kojeg se ozbiljno pridržava.

 

4. Redovito vježba

Iako nije uvijek jednostavno naći vrijeme za vježbanje, važno je osigurati ga jer to može pomoći u uklanjanju dodatnog stresa koji imate u neposrednom životu. Ako nemate vremena za odlazak u dvoranu, obavezno provedite 15 – 30 minuta dnevno hodajući kako bi smanjili stres izazvan dnevnim zadacima.

 

5. Uzima predah od svakodnevice

Godišnji odmori se najčešće planiraju kao ljetni odmori. Suvremena žena pokušava godišnji odmor podijeliti na više manjih predaha kako bi napunila energiju i pomladila svoj misaoni proces. Ona se u kratkim intervalima zna isključiti od posla. Suvremena žena zna da njeno zdravlje ovisi o njoj i načinu na koji se odnosi prema sebi.

 

6. Vikende posvećuje sebi i ljudima koje voli

Suvremena žena zna da postoje dani u tjednu koji se zovu vikend. U tom terminu ona gasi mobitel, ne otvara elektronsku poštu niti odgovara na obavijesti. Ona dane vikenda daruje sebi i ljudima koje voli, jer u konačnici, da nema njih i njihove podrške, ne bi nosila naslov suvremene žene.

 

7. Svjesna je da jeste i da postoji

Ako ne dajemo životu smisao, onda taj isti život postane besmislen. I upravo zbog činjenice da postojimo, moramo biti svjesni zadataka koji svatko od nas ima.

 

Autorica: Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović
Profesorica na Zdravstvenom Veleučilištu

 

Share.

Comments are closed.