Otac na roditeljskom dopustu

0

Rodiljni i roditeljski dopust se ponekad čine kao ista stvar. No ako zanemarimo pravne i financijske aspekte te dvije vrste dopusta, ostaje nam objektivna realnost – u velikoj većini slučajeva ta dva dopusta koriste majke djeteta.

 

Od očeva se, možda nekako evolucijski, više očekuje da nekim drugim načinima doprinesu dobrobiti kućanstva. Istina je da se očevi ponekad ne snalaze u stvaranju prilika u kojima bi se mogli posvetiti djeci, ali je jako važno da se potrude aktivno uključiti u život obitelji. Očevi bi trebali biti prisutni u odrastanju djeteta od najranije dobi. Rođenjem djeteta donekle se resetiraju sve naše dotadašnje navike i kreće uspostavljanje ravnoteže između obiteljskog života i svega ostalog što čini svakodnevicu. Ona je ponekad vrlo izazovna, ponekad teško podnošljiva, a ponekad se samo prepustimo kolotečini da nas odvede u nekom smjeru. No ravnopravno preuzimanje brige o djeci i prisutnost u njihovom životu, koliko god se to ponekad čini teškim, donosi brojne dobrobiti kako samoj djeci, tako i tatama.

 

Dobrobiti uključenosti tate za dijete

1. Veći životni uspjeh

Dijete koje odrasta s tatom koji je aktivno uključen u njegov život je uspješnije u životu, kako u poslovnim, tako i ostalim pothvatima. Izvjesnije je da će se osjećati samopouzdano, zadovoljno i ispunjeno životom općenito.

2. Bolje životne vještine

Dijete koje odrasta s tatom koji je aktivno uključen u njegov život i koji kontinuirano ostaje prisutan u životu djeteta, ima razvijenije socijalne vještine, bolju samokontrolu i više samopouzdanja. Povezanost s tatom pomaže u razvijanju snalažljivosti u nepoznatim situacijama, nošenju sa stresom te ohrabruje istraživačko ponašanje.

3. Bolje kognitivne sposobnosti

Bez obzira na stupanj obrazovanja koji tata ima, njegova uključenost u djetetov život potiče razvoj kognitivnih sposobnosti djeteta. Dijete koje odrasta s tatom koji je aktivno uključen u njegov život, postiže bolji uspjeh u školi i češće postiže više stupnjeve obrazovanja.

4. Manje problematično

Dijete koje odrasta s tatom koji je aktivno uključen u njegov život u prosjeku ima manje problema; rjeđe se upušta u rizična, nasilna i druga nepoželjna ponašanja.

5. Bolji roditelj

Kad ste aktivno uključeni u život djeteta, ono ima veće šanse razviti pozitivne roditeljske vještine u odrasloj dobi. Ako odrasta uz angažirane roditelje, veća je šansa da će i samo ponavljati pozitivan primjer svojih roditelja te biti angažiran i posvećen roditelj.

 

Dobrobiti uključenosti za tatu

Foto: Pixabay

1. Odnos povjerenja i sigurnosti

Kad ste aktivno uključeni u život djeteta, pomoći ćete izgraditi odnos povjerenja i sigurnosti koji će se održati i u djetetovoj odrasloj dobi.

2. Bolje nošenje sa stresom

Aktivna uključenost u život djeteta može pomoći da se očevi učinkovitije nose sa stresom. Sama spoznaja da radite nešto u čemu uživate, izgrađujući pozitivan odnos s djetetom, pomoći će regulirati stres u vašem životu.

3. Više samopovjerenja

Aktivna uključenost u život djeteta pomoći će očevima razviti povjerenje u vlastite vještine. Osjećat će se kompetentnije na poslu, kao roditelj, partner, prijatelj.

4. Životna podrška

Aktivna uključenost u život djeteta gradi odnos snažne povezanosti koji traje čitav život. Kad dijete odraste, ono će jednako biti podrška vama kao i vi njemu, osoba na koju se možete osloniti i na nju računati kad je potrebno.

 

Moje osobno iskustvo

Kako ne bi sve ostalo samo na teorijskom pregledu ove zanimljive tematike, budući da sam otac troje djece, dodat ću i svoje osobno iskustvo.

Sa svakim sam djetetom proveo barem 3 mjeseca roditeljskog dopusta, dok ću s ovim trećim biti 5 mjeseci, od njenog sedmog do dvanaestog mjeseca. Ona trenutno ima 9 mjeseci i 2 mjeseca mojeg dopusta su za nama.Ono što mogu odmah reći da mi je možda najveći izazov svakog dana što skuhati (jer žena kaže da onaj koji je na dopustu, kuha), dok se s kćeri razumijem kao da sam od prvog dana na porodiljnom. Naravno da nam tijekom dana više puta nedostaje mamica dok se ne vrati s posla, no vidim koliko u isto vrijeme uživamo u stvarima koje zajedno radimo. I u tome je pravo blago roditeljstva. Da se vaša djeca naviknu da ste tu za njih, da ih možete utješiti kada plaču, da se možete s njima radovati kada su sretni, da mogu računati na vas kada krenu razni „problemi“, da vi „na prvu“ možete primijetiti kada nešto kod vašeg djeteta ne štima.

Još jedna dobra stvar u dopustu kojeg koristi otac je to što se stavlja u „mamine cipele“. Očevi često razumiju mame da im je teško/zahtjevno na porodiljnom, no nema boljeg načina razumijevanja nego kada se stave u tu situaciju. Onda vidimo da kada smo na roditeljskom dopustu, nemamo radno vrijeme. Da je to „posao“ koji ne završava u 16 ili 17 ili 18 sati. Kada ostali ukućani dolaze kući s posla, iz škole i vrtića, roditelj na dopustu nastavlja svoj posao. Zato iz svog iskustva ovdje molim sadašnje/buduće očeve da imaju razumijevanja kada majke žele mali time-out kada dođu s posla i preuzmu brigu o djetetu.

 

Djeci smo prvo roditelji, a tek onda prijatelji

Moram naglasiti još jednu stvar u kojoj neki roditelji griješe. Djeci smo prvo roditelji, a tek onda prijatelji. Roditeljstvo uključuje prijateljstvo, no također nosi i određene teške odluke u vidu odgoja, postavljanja granica i donošenja odluka umjesto djece za njihovu dobrobit. Jer često djeci dajemo odgovornost koju ne mogu nositi, dok s druge strane u nekim situacijama uzimamo djeci odgovornost koja im pripada.

Svaki od roditelja u odgoju djeteta unosi nešto svoje, nešto originalno, nešto što ima u sebi i naravno da je dijete koje odrasta bez jednog od roditelja u tom smislu u određenom nedostatku. No s druge strane, djeca koja su odrasla samo s jednim roditeljem razviju razne životne vještine kojima kompenziraju te „nedostatke“. Ja sam odrastao bez oca, s majkom i bratom blizancem i majka je dala sve od sebe da bratu i meni pruži sve potrebno, voljela nas je i za majku i za oca. Bila nam je podrška u svakom trenutku i svakoj situaciji i zahvaljujući njoj sam postao osoba kakva sam danas. Hvala ti mama!

 

Share.

About Author

Matej Čuljak, psiholog

Fakultet psihologije je završio 2010. godine te se nakon rada u prodaji i ljudskim resursima skrasio u vrtiću jer ne želi odrasti. U braku je od 2008. godine i sa suprugom Lindom ima četvero prekrasne djece (Emili, Luka, Estera i Filip). Završava edukaciju iz psihoterapije, grana egzistencijalna psihologija – Logoterapija (terapija smislom). Drži predavanja kao psiholog na tečajevima priprave za brak u Zagrebačkoj nadbiskupiji, te radionice za roditelje u sklopu programa Rastimo zajedno.

Comments are closed.