Odluka je pala – uzimam stvari u svoje ruke

Pinterest LinkedIn Tumblr +
zena na planini

Foto: Luis Fernandes, Pexels

Izgaranje slijedi nakon nekontroliranog skakanja s posla na posao, a manifestira se kao događaj kada izgubite kompas u gustoj šumi pa vas preplavi adrenalinski šok i strah. Saznajte kako spriječiti burnout. 

Piši, ali kako

Ispisati organizaciju svog sljedećeg tjedna možemo obaviti u nekih pola sata. Svatko od nas zna ubaciti niz zadataka, aktivnosti i obaveza u neki od planera koji koristi.

Ono što slijedi kasnije su nizovi noćnih mora koje započinju nerealizacijom onoga što smo napisali. Gledajući nemogućnost ostvarenja napisanog glavom nam prolaze vrlo realna pitanja. Jesmo li mi superman koji se može klonirati ili speedy Gonzales? Pa za koga sam ja to napisala ovaj planer? Zaboravi, ništa od toga. Ovo je nemoguće.

Odluka je pala. Fuck the planer, dalje ću spontano. Ovo zadnje je najlošija očajnička odluka koju možemo dati. Da samo znamo koliko će nam dana trebati da se vratimo na onaj isti nulti početak i da se izvučemo iz gabule u koju se spontano bacamo, nikada ne bismo pomišljali dati ovakvu odluku.

 

Točkice života

Svaki dan je po sebi mješavina starih i novih obaveza. Pod stare ubrajamo one svakodnevne i ponavljajuće kao što su odlasci na posao. Periodične su samo nekoliko puta tjedno, primjerice dva puta tjedno vježbanje, edukacija, masaža i sl. Pojam nove obaveze pokrivaju novi zakazani sastanci sa starim klijentima ili jednostavno sastanci unutar firmi o kojima ste obaviješteni 3-5 dana ranije (ako imate sreće ili radite u dobro strukturiranoj firmi). Tu ulaze i super novi sastanci s potpuno novim klijentima s kojima bi mogli započeti novi posao ili proširiti svoje područje djelovanja, a u poslovnom sektoru to bi mogao biti seminar o novom sustavu u kojem će raditi dio firme, a u kojem ste i vi.

Nenadanim hitnim intervencijama nazivamo moguća puknuća cijevi, bolesti djeteta, kvar kompjutera (bez kojeg ne možete raditi), sitni kvarovi na vašoj web stranici koji nemaju veze s vama, već s nekim servisima. Ili možda nestanak struje, bolovanja vaših radnika ili kolega ako radite u firmi. Obraćanje vašem developeru ili odlazak u servis za popravak vašeg uređaja donijet će vam moguću glavobolju, neplanirane troškove, bol u trbuhu jer nećete stići jesti u želji da nastale zastoje što prije otklonite. Najveći problem koji vam para mozak je gubitak vremena i ono najgore, neobavljene obaveze koje ste zapisali i namjeravali učiniti. Tu se rodila poznata prijateljica PROKRASTINACIJA.

 

Kad te krene, krene te

Ako ste ipak odlučili sve prepustiti spontanosti ili bih se mogla otvoreno poslužiti riječju stihiji, ubrzo će vas prožeti panika od padobranskih obaveza i interventnih akcija. Neobavljeni poslovi će se gomilati jer sljedeći ne čekaju prve da budu obavljeni, već egoistično traže vrijeme samo za sebe.

Kad te krene, krene te. Bila bi dobro poznata uzrečica koju tada izgovaramo sami sebi.

I što dolazi sljedeće – burnout. Nije burnout poznat samo u poslovnom svijetu. Izgorjeti može „obična“ domaćica koja cijeli dan kuha neki obrok koji je trebala i mogla napraviti za maksimalno 2 sata.

Predugo bivanje u jednoj vrsti posla dovodi do umornosti, neučinkovitosti, povećanja broja grešaka, veće potrošnje vremena zbog grešaka i nezadovoljstvo kao desert na kraju. Okanite se izgaranja i učinite pravu promjenu za sebe.

 

Plan bez izgaranja

Organizirajte se na pravilan način kako ne bi izgorjeli.
Odgovorite na ovo vrlo važno pitanje, prije nego što krenemo?
Lijepo molim pročitati rečenicu ispod, prije davanja odgovora.

Izgaranje slijedi nakon nekontroliranog skakanja s posla na posao, a manifestira se kao događaj kada izgubite kompas u gustoj šumi pa vas preplavi adrenalinski šok i strah.

PITANJE:

Što osobno za vas (pričamo o vama, ne o svima) treba biti zastupljeno u tjednom planeru kako biste bili zaštićeni od izgaranja? Ograničite se na jednu do dvije aktivnosti.

Ono što ste naveli kao odgovor bit će vaš prvi i glavni prioritet oko kojeg će se vrtjeti vaša cijela priča osobnog planiranja.

 

Nije Božić, a mogao bi biti

Zamislite da imate tri puta više kuglica nego što stane na vaš bor. Što biste u činili? Bravo, dali biste si truda i odabrali one vama najljepše. Tako ćete graditi svoj tjedni planer.

Kao što bor zauzima nekakav prostor u vašem domu, tako i vaši prioriteti zauzimaju neki vremenski prostor u vašem tjednom planeru.

Prvo postavite vaše prioritete koje ste naveli u odgovoru u neki vremenski okvir u svoj tjedni planer. Ponoviti ga možete i više puta.

Ne budite skromni, a ni nerealni, već ga ubacite onoliko puta koliko bi vas činilo zadovoljnom i sretnom osobom.

 

S kakvom sobom se volite družiti

Glavni cilj koji bi vam trebao biti pred očima dok kreirate svoj tjedni planer je zadovoljna i sretna osoba.

Kakve će koristi imati od vas vaši kolege, poslovni i intimni partner, pa i djeca ako to niste. Da li biste vi sami sa sobom surađivali da to niste? Odgovor vam je pravi put kako ćete izabrati aktivnosti kao što ste izabrali kuglice za bor. Sjećate se, izabrali ste one vama najljepše. Ostale ste maknuli, pospremili.

Kao što ni tri puta više kuglica ne može stati na vaš bor, tako niti sve obaveze koje ste naumili u ovaj tjedan neće moći stati i neće biti obavljene.

Želite li izbjeći dodatni stres i nezadovoljstvo, gubitak samopouzdanja nakon čega vam trebati najmanje 5 dana dobrog rada na sebi da biste ga ponovno digli? Ako je odgovor DA, što i pretpostavljam, onda je sad vrlina biti skroman. Skromno birajte samo ono najpotrebnije.

 

Eliminacija

Završit ću svoj članak izjavom jedne polaznice programa kojim učim druge kako planirati, „Skok iz kutije u 4 dana“:

„Sad kad je prošao prvi mjesec i ponovno smo se našli imam iskustvo da što sam si manje obaveza zadala i što sam ih stavila u kraće vremenske okvire, imala sam više vremena za sebe i svoju obitelj. Najveće oduševljenje mi je što sam na način kako smo učili stvorila sebi slobodan petak, a da to nisam ni namjeravala. Znam u čemu je kvaka, nisam se forsirala. Bila sam nježna i pažljiva prema sebi, jer sam išla sistemom manje je više.“… Veronika Mudri

 

Jao, dosadno mi je! – blago tebi! – kako to izgleda?

Ono što me vodilo i spasilo od bolesti te ostavilo zdrav razum je Bruce Leeova izreka:

„Čovjek ne treba akumulirati, nego eliminirati.
Ne treba nam dnevno povećanje, nego dnevno smanjenje.
Krajnje savršenstvo uvijek se svodi na jednostavnost“

Kontradiktornosti su da netko umire kad mu je dosadno i da bi želio imati naš aktivan život, a s naše strane je suprotno jer težimo da taj višak vremena koji drugi nazivaju dosadom časkom pretvorimo u neki novi posao.

I jedno i drugo odlazi u krajnost. Patnja od dosade ili patnja o neimanja vremena, frustracija na obje strane.

 

Potraga za blagom

Prestani biti opsjednuta zatrpavanjem, počni biti zaokupljena otrpavanjem. Tko je još blago našao zatrpavanjem?

I na kraju ću vas morati razočarati da ne postoji jednom postavljen planer koji funkcionira već sljedeći tjedan, a kamoli duže. No postoji i možete napraviti dobar sistem koji funkcionira baš za vas, a kad ga jedanput postavite i nakon malo izgubljenosti opet ćete mu se vraćati i biti uspješni.

I ne zaboravite, i od najzanimljivijih i najstrastvenijih stvari koje činite i u njima uživate prijeti zasićenje. Zato planiranje kratkih bjegova od bilo kakvih odnosa je prijeko potrebno, pa bio to i mali bijeg vašim gradom, neka 3 sata. Potrudite se ga napraviti happeningom kakvog zaslužujete.

Želim da vam svaki dan bude obojen vašim bojama.

Ovaj članak možeš poslušati u audio obliku KLIKNI

Aleksandra Ivanac

Share.

About Author

Aleksandra Ivanac

Stručnjakinja u komunikacijskim edukacijama Life coach/NLP master practitioner/educator/mag prim educa/Theta healing & Peat practitioner. Svrha, misija ili jednostavnije životni zadatak mi je educiranje i prenošenje znanja onima koji su zastali i razmišljaju kuda i kako dalje. Osjećam se izuzetno korisno kada mogu podijeliti svoje znanje i pomoći osobama na putu samorazvoja i uspjeha. Svoje slobodno vrijeme ne oplemenjujem samo edukacijama već hobijima u kojima uživam, a to su sviranje afričkih bubnjeva djembe i aktivno treniranje badmintona. “Prava sloboda počinje onda kada shvatimo koliko smo moćni, sve do tada samo je strah i sumnja u sebe.”

Comments are closed.