O darivanju

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Davanje i darivanje bi trebalo biti veliki dio priče u životu. Naravno, kao i u svemu ostalom i u tome pretjerujemo na razne načine.

Naučiti darivati je veliki dar. Možda vam ovaj tekst pomogne u tome.

Tema mi je pala na pamet tijekom ovih blagdana u kojima „moramo“ kupiti hrpu poklona i dati nekome. Najčešće je to obveza kao i svaka druga i pokušavamo ju odraditi što brže i učinkovitije da ta gnjavaža što prije prođe.

I ja sam radio tako prije. Davao poklone, primao ih automatski. Nisam u tome osjećao neku radost jer je osjećaj dužnosti bio prevladavajući.

Prije nekoliko godina sam baš pred blagdane razgovarao s mamom. Rekla je kako bi voljela i meni i bratu dakle  njenoj djeci i njenim unucima pokloniti za blagdane puno toga. No mirovina baš ne podržava takve planove i želje. Želi to ne zato što je nama potrebno nego zbog toga što nas želi darivati.

To me je potaknulo da promislim o darivanju i davanju.

Poklon ne mora biti skup, velik, originalan, zanimljiv, potreban, u pravo vrijeme… i sve te ostale karakteristike koje mu se trudimo dati. Jedina važna karakteristika poklona je da ima komad vašeg srca u sebi. Vašeg fokusa i pozornosti. Djeca dok su manja će vam ovo pokazati. Njima vrijednost poklona ne znači puno. Ali će jako dobro osjetiti to vaše srce u poklonu koji su dobili.

Ovu karakteristiku ne možeš kupiti. To ili ugradiš u poklon ili propustiš ugraditi. Budite fer pa nemojte poklanjati „prazan“ poklon onome do koga ne držite dovoljno da biste mu poklonili dio svoga srca.

Ova je spoznaja dosta promijenila način na koji dajem i darujem. Više ne kupujem puno poklona za blagdane kao što sam prije imao običaj. No svaki je poklon sa srcem. Ipak, više dajem. Onoga što imam i što želim podijeliti drugima. Nekad je to čak i materijalno, no mislim da je puno važnije darovati podršku, razumijevanje, pozornost. Društvene mreže nam pomažu zaviriti u živote drugih. Vidim da ljudi ovo primjenjuju sve više. Nadam se da će se to još više i bolje vidjeti u budućnosti.

Nije dakle važno što i koliko je skupo. Važno je da je od srca. Jeli vam palo na pamet nekome napraviti nešto? OK niste neki veliki slikar ni pjesnik, a ni majstor… ma nikako nije važno što ćete vi stvoriti. Otići kupiti nekome poklon s liste da ga što prije možemo s liste prekrižiti i odlučiti stvoriti nešto, odvojiti vrijeme i ljubav da kreiramo pingvina s jednim okom ili drveni stolac koji se klima ili ukras za jelku koji nije baš ukras, to je nešto u čemu darujemo srce. Sigurno ćete se u procesu nasmijati  sami sebi. I nasmijat ćete tu osobu kojoj darujete. Učinit ćete ju veselom. Ona će shvatiti da je vrijedna vašeg truda. Malo je većih stvari koje danas možete nekome darivati.

One kojima ovakav poklon „ne možete dati“ jednostavno nemojte darivati. Oni vam valjda nisu dovoljno bliski. Nemojte darivati radi reda. Time lažete sami sebe

I da! Nemojte darivati samo za blagdane. Svaki dan je najbolji dan za darivanje. Nekad ćete jednom lijepom riječi nekome promijeniti dan. To je dar.

Kontakt za vaša pitanja i komentare: skender.miro@gmail.com

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.