Nažigač ili zašto odgovoriti na pitanje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pročitajte i saznajte radite li grešku koja vas može koštati  nečijeg povjerenja i poštovanja.

Sve manje postavljamo pitanja. Svatko iz svojih razloga. No većina ima nešto zajedničko. Smatramo kako postavljanjem pitanja  nismo dovoljno pametni ili ne znamo dovoljno. Dobar je to razlog za stid. Za sakrivanje neznanja. Posebno od onih kojima je pitanje postavljeno. Jer oni prečesto ne odgovore na pitanje nego ti pokažu upravo ono čega se stidiš.

Odgovorite ljudima, posebno  djeci  kada vas nešto pitaju. Odgovorite dobronamjerno. Što bolje možete. Od srca. Iskreno.

Na ovaj me tekst  potaknuo događaj od prije dva dana. Jedna je moja fejs prijateljica napisala status u kojem spominje nažigača. Nisam znao što je to. U komentaru sam pitao što je nažigač?  Nisam dobio odgovor nego komentar koji je glasio: Pročitaj malog princa.

Naravno, mogao sam se odmah (pravovremeno) postidjeti svoga neznanja i na googleu pronaći značenje  riječi nažigač izbjegavajući time posramljivanje od strane onoga koga sam pitao. No, to sam napravio tek poslije ovoga komentara.

Nije ovo prozivanje komentatora. Zapravo tekst nema veze s njom. Želim reći kako je lako izgubiti nečije  povjerenje bez obzira iz kojeg ga razloga imamo. Koliko nas je zbog ovakvih komentara prestalo postavljati pitanja? Koliko smo znanja, druženja, upoznavanja i lijepih trenutaka  zbog toga propustili?

Upravo  sam razgovor malog princa i ruže shvatio kao prihvaćanje  svakoga upravo onakvog kakav je sada. Ako netko nešto  ne zna, prihvati ga takvog.  Ipak je pred tobom pokazao to neznanje, pitao te je i dao ti svoje povjerenje. Prihvati ga kao što bi mali princ i dalje volio svoju ružu.  Čak  i kada uvene.

Na kraju, nije li upravo mali princ klinac sa hrpetinom pitanja? Nije li upravo on postavljao najčudnija pitanja onima koje je sreo? Koliko se sjećam, samo je jedan lik prema njemu na početku bio bahat. Svi su mu ostali rado odgovarali na njegova pitanja.

Odgovorite  na pitanja iskreno i potpuno. Tek tada ćete dobiti i vi i onaj koji je pitao. On je dobio vrijedno  znanje bez obzira koliko trivijalno pitanje bilo. A vi? Vi ste dobili poštovanje i povjerenje ili je ono postalo bar malo čvršće nego do tada.

Ovo  će vas konačno potaknuti da i sami počnete postavljati  pitanja. Da počnete opet biti mali princ u životu. Počnete se čuditi i saznavati. Počnete iskreno  živjeti.

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.