Na ovaj jednostavan način uštedi pola do dva sata dnevno

Pinterest LinkedIn Tumblr +
usteda vremena, zena s mobitelom

Foto: Karolina Grabowska, Pexels

Da bi ovo postigla, ne trebaš se zapravo ničega odreći.
Trebaš učiniti dvije stvari.
Donijeti odluku i štediti svoje vrijeme.

Rezultat toga:

  • Postat ćeš cjenjenija.
  • Podići ćeš nivo odgovornosti za svoj život.
  • Imat ćeš više vremena

Dakle, želiš li više kontrole nad svojim vremenom, važno je preuzeti kontrolu nad svojim vremenom (životom). Haha, da, ovo i meni blesavo zvuči, ali je istinito.

Nekada preskočimo učiniti stvari zato što se čine prejednostavne i prelogične.

 

Dakle, što se događa kada ne kontroliramo svoje vrijeme?

Kontrolira ga netko ili nešto drugo.
Na što točno mislim…

Moj je telefon uvijek utišan. Ako je stalno uključen zvuk, onaj tko pokušava doći do mene kontrolira moje vrijeme. I ne samo oni. Nego i mreže koje me obavještavaju o dolasku onoga, ovoga, obavještavaju me o onome što oni žele da ja znam. Poštujem, no ja biram kad ću se tome posvetiti.

Da se razumijemo, iako imam određenih uspjeha na ovom polju, mogu i sam još puno više napredovati, no radim na tome i osjetim kako sve više gospodarim svojim vremenom.

Netko će se možda bojati ovo učiniti jer što ako se netko uvrijedi, naljuti, što ako propustiš nešto jako važno? Ili kao što je moja mama jednom mene pitala „Što ako se meni nešto loše dogodi“?!?!

Prvo, ako se netko naljuti ili uvrijedi, to znači da oni misle kako imaju pravo na tvoje vrijeme više nego ti. To je istina samo ako im to dozvoliš. Dakle, na tebi je.

Može li se nešto loše dogoditi? Naravno. No, koliko puta se u zadnjih godinu dana dogodilo nešto zbog čega ti je telefon zvonio u 3 ujutro i zbog čega si iskočila iz kreveta i otrčala tamo gdje već trebaš?
Takve se stvari događaju rijetko. Većinu dana bez problema možeš imati stišan telefon.
No, nije niti bitno da je stalno stišan. Bitno je da je stišan kad radiš nešto bitno.

Pročitaj i Oduzimaju li ti slobodu?

 

Zašto kažem da ćeš biti cjenjenija?

To nam je u prirodi. Više cijenimo ono što nije uvijek dostupno. Jabuke možeš kupiti cijele godine. Divno. Ali kad dođu jagode, uvijek ćeš ih kupiti prije jabuka jer one traju kratko i od zadnje jagode koju si pojela prošlo je puno vremena. Ne znači da su bolje, samo su manje dostupne.

Hoćeš li nešto propustiti? FOMO (Fear of missing out) je stvaran. Bezbroj nas se boji propustiti nešto. I kako vrijeme prolazi sve nas je više strah propuštanja jer je sve više toga što ne želim propustiti.
Evo dobra vijest. Jaaaaaaako puno toga već propuštaš.

Nebrojeno bitnih i divnih stvari prolazi mimo tebe na svim razinama. Bojati se da ćeš propustiti nešto zapravo nema smisla. Jer sigurno hoćeš.
Bitno je uloviti ono najbolje za sebe.
A to možeš ako počneš štiti svoje vrijeme.

Evo što se meni promijeni kada sat vremena ne odem na FB.
Ništa. Samo imam više vremena.
Dakle, fejs mi čuva sve informacije koje su mi potrebne. Odmah vidim tko mi je napisao poruku, lajkao ili komentirao objavu, video, tekst…
Odmah vidim što moji FB frendovi objavljuju i što rade…
Vidim sve.
Nisam propustio ništa.
Pregledam za pet minuta i idem dalje.

No, ako to učinim pet puta u tih sat vremena, izgubit ću istih tih pet minuta pet puta u satu. Dakle, gotovo pola vremena! I to samo u slučaju da nisam vidio nešto zanimljivo što će me odvući da se ne mičem od ekrana i sat vremena…

Dakle, sve oko tebe može služiti tebi ili raditi protiv tebe. Izaberi najbolje za sebe.

Pronađi na svom telefonu najvažniju i najkorisniju tipku, onu s malim avionom i koristi je svakodnevno.
Ovo je površina, tehnologija koja sigurno djeluje na materijalnoj razini, no želiš li dublje od ovoga. U istinsko razumijevanje vremena i energije, trebaš zaći u predjele svijesti koji su ti trenutno nedostupni.

Ako imaš dovoljno hrabrosti ući u tu „zečju rupu“, odgovori mi „vrijeme“ i javim ti se s više detalja.

Pročitaj i Koji znak nosiš na sebi?

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.