Oduzimaju li ti slobodu?

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Oduzimaju li ti slobodu, zena sjedi na zidu s pogledom na grad

Foto: Oziel Gómez, Pexels

Još jedan post „FB ratnika“… Oduzimaju ti slobodu! Dokle?! Buni se! Bori se! Kreni ti pa ću ja za tobom…

Ne poričem da se to sve događa. Da brane stvari, da ograničavaju. Da je u puno toga jako teško pronaći smisao…

No, sve to se događa iz jednog jedinog razloga. Kao potvrda onoga što je u nama.

Ne znam ih puno, no znam ljude koji i sada osjete neograničenu slobodu. Ne znam ih puno, ali znam ljude koji napreduju, rastu, nisu u strahu i ne osjećaju negativne posljedice svega što se događa.

 

Kako je to njima moguće, a mnogima drugima nije?

Ovi neslobodni djeluju iz nemoći. Ovi slobodni iz vlastite moći.

Neslobodni napadaju ono što netko drugi radi jednostavno jer se ne usude raditi nešto sami.
Jednom kad krenemo raditi nešto sami, shvatit ćemo da neke stvari možemo, neke ne možemo. To što ne možemo neće nam tada biti oduzimanje slobode nego sljedeći korak.

Jer naravno, ne možemo sve. I nikada nećemo moći. Možda se i čini najlakšim napadati nekoga zbog toga što ne možemo nešto. No, kako se osjećaš s tim? Loše, naravno. Mijenjaš li time išta? Gotovo nikada. I ako promijeniš, previše trebaš žrtvovati za rezultat koji je ni približno vrijedan.

Mnogima će se ovo učiniti pregrubo. Ako si jedan od tih FB ratnika, doći će ti da me napadneš i kažeš da sam za sve ovo što se radi. I bit će to još jedan tvoj pokušaj da bez promjene sebe mijenjaš svijet.

 

Što ako umjesto toga kreneš tražiti vlastitu slobodu?

Nečije dopuštenje da ne nosiš masku ti neće dati tvoju slobodu. Sloboda je puno dublja od takvih stvari. Zato su se neki čak i u najtežim životnim izazovima osjećali potpuno slobodni. Pronašli su svoju slobodu.

Želiš li slobodu, prestani je tražiti izvan sebe. Ona je u tebi. Jednako kako i nesloboda koju sada osjećaš.

Slobodna si činiti bolje sebi i drugima. Slobodna si biti bolja nego jučer. Slobodna si biti sretna s onim što imaš. Slobodna si vidjeti sve što se događa oko tebe. Slobodna si reći da ili ne. Slobodna si odabrati nešto za sebe. Slobodna si. Ta je sloboda toliko u tebi da ti je nitko nikada ne može oduzeti.

Osim tebe same… A oduzet ćeš si je tako da ju ne vidiš jer gledaš na ono što „ne smiješ“.

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.