Maslačak – prekrasna ljekovita biljka

0

Sigurna sam da nema baš puno onih koji se u proljeće ne oduševljavaju izgledom livada po kojima dominira prekrasan žuti cvijet – maslačak.

 

Cvjetovi se s vremenom pretvore u bijele sjemenkice koje kada puhnemo u njih veselo lete po zraku, a otpuhivanju tih sjemenkica vesele se i mali i veliki.

Nekima je ipak on samo dosadan korov koji uvijek i svugdje raste, pa im smeta u vrtovima i u dvorištima.

Voljeli ga ili ne, ovdje ćemo istaknuti njegove dobre, ljekovite strane, jer je on zaista jedna prekrasna ljekovita biljka.

Za razliku od nekih biljaka kod kojih je ljekovit samo jedan dio biljke, kod maslačka su ljekoviti svi dijelovi (korijen, list, stabljika i cvijet).

Listovi maslačka bogati su vitaminom A, B, i C, i mineralima kalijem, natrijem, fosforom, željezom i kalcijem. Imaju diuretska svojstva, čiste jetru, potiču stvaranje žuči i smanjuju kolesterol. Koriste kao samostalna salata ili kao dodatak ostalim salatama. Mogu se skuhati kao špinat ili dodavati u druga variva.

Stabljike maslačka reguliraju metabolizam, pročišćuju krv i umiruju želučane tegobe. Kada prelomite stabiljku maslačka iz nje izlazi bijeli sok koji je odličan za tretiranje sitnih bradavica na koži.

Cvjetovi maslačka jačaju krv  i pomažu kod kašlja. Od cvjetova se može napraviti sirup koji će biti od velike koristi kada dođe vrijeme viroza, gripa i kašlja. Mladi, nerastvoreni cvjetovi se mogu dodavati u salate ili se mogu ukiseliti, pa koristiti kao dodatak ostalim salatama.

Korijen maslačka pomaže kod probavnih smetnji, nedovoljnog lučenja žuči, visokog krvnog tlaka, pospješuje mokrenje i djeluje okrepljujuće. Čaj od korijena maslačka pomaže očistiti jetru, pa se koristi kod oboljenja žuči i jetre i za čišćenje jetre kada je potrebno izvršiti detoksikaciju organizma.

Gorkasti okus maslačku daje sastojak taraxacin kojeg ima sve više kako biljka stari, pa se preporuča koristiti mladu biljku, a starije obavezno prokuhati.

Osim što izlet u prirodu donosi veliki užitak i odmor, dodatno možemo doma donijeti ukusan i ljekovit obrok.

Uživajte u proljeću, prirodi i svim blagodatima koje nam ono pruža.

Aromaterapija Viola

Share.

About Author

Katica Wolf

Comments are closed.