Maline, kupine, borovnice – Izuzetno vrijedni darovi prirode

0
Kupine, maline, borovnice

Foto: Armin Djuhic, Unsplash

Maline, kupine, borovnice, kao i ostalo bobičasto voće, imaju impresivne zdravstvene koristi. Blagodati ovih bobica nadilaze njihove odlične ukuse.

Zajedničko svim bobicama je da imaju malo kalorija i brojne zdravstvene koristi za naš organizam. Ovi plodovi su bogati biljnim fenolima, a njihova boja i okus potječu od flavonoida koji sadrže antioksidanse. U nastavku pročitajte neke od njihovih zdravstvenih blagodati.

 

Maline

Maline su ukusne, sočne bobice koje se mogu pohvaliti mnogim hranjivim sastojcima. Bogate su vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, a imaju malo kalorija. U prehrani ih možemo koristiti svježe ili smrznute.

Foto: Saramukitza, Pexels

Malina je izuzetno bogata snažnim antioksidansima koji smanjuju rizik od nastanka bolesti i pomažu stanicama u zaštiti od oksidativnog stresa koji je povezan s većim rizikom od karcinoma, dijabetesa, srčanih i drugih bolesti. Antioksidansi pomažu tijelu da eliminira otrovne tvari poznate kao slobodni radikali koji mogu uzrokovati oštećenje stanica.

Sadrže vitamin C koji podupire imunitet i doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju krvnih žila, kože, kostiju, desni, zubi.

Izvor su dijetalnih vlakana te blagotvorno djeluju na sluznicu želuca i crijeva.

Malina je vrhunska hrana koja podržava i zdravlje mozga. Flavonoidi u bobicama pomažu u poboljšanju koordinacije, pamćenja i raspoloženja.

 

Kupine

Hranjiva vrijednost kupina je prilično impresivna stoga biste ove bobice trebali konzumirati tijekom cijele godine.

kupine

Foto: feiern1, Pixabay

Kupine su bogate vlaknima, značajno doprinose zdravlju probavnog sustava i smanjenju rizika od dijabetesa. Kupine sadrže i prebiotike koji su važni za ravnotežu crijevnog bioma koji je vrlo značajan za cjelokupno zdravlje. Prebiotici hrane dobre bakterije u našim crijevima i time doprinose imunitetu i dobrom raspoloženju.

Kupine obiluju antioksidansima koji štite naš organizam od mnogih bolesti uzorkovanih oksidativnim oštećenjima.

Bogate su vitaminom C. U šalici svježih kupina dobit ćete polovinu preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Osim što podržava imunitet i zdravu kožu, ovaj snažni antioksidans potreban je za proizvodnju kolagena i serotonina; „hormona sreće“.

 

Borovnice

Borovnice sadrže malo kalorija, a izuzetno su korisne za naš organizam. Ove sitne bobice su dobre za srce, mozak, probavu i za još puno toga.

Bogate su antocijaninima, vrstom antioksidansa koji ima značajnu ulogu u borbi protiv raka. U borovnicama se nalaze i flavonoidi, antioksidansi koji doprinose zdravlju mozga.

Borovnice

Foto: Pixabay, Pexels

Sadrže vitamin C koji je, kako je već spomenuto, potreban za stvaranja kolagena u kostima, vezivnom tkivu i krvnim žilama, održavanje normalne funkcije imunološkog sustava i za zaštitu stanica od oksidativnog stresa.

Borovnice su dobre i za vaš mokraćni mjehur, štite ga od infekcija. Imaju sličan učinak kao i brusnice, pomažu u sprečavanju vezanja bakterija poput E. coli za zid mjehura.

Bogate su vlaknima te doprinose boljoj probavi. Većina ljudi nema dovoljno vlakana u svojoj prehrani, a prehrana s malo vlakana povezana je s probavnim problemima kao što su nadutost, zatvor i bolovi u trbuhu. Prema nekim istraživanjima, ako se u organizam ne unosi dovoljno vlakana, može se povećati rizik od nastanka srčanih bolesti.

Borovnice su i izvor vitamina K koji doprinosi održavanju normalnih kostiju i mangana koji je bitan za zdrav razvoj kostiju i zdrav imunološki sustav jer doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Istraživanja su pokazala da se smrzavanjem ne gube nutritivna svojstva bobičastog voća te ga možete koristiti tijekom cijele godine.

Izvori: www.health.com, www.healthline.com

M.G.

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.