Lažni komplimenti

Pinterest LinkedIn Tumblr +
lazni komplimenti

Foto: Cottonbro, Pexels

Anegdote iz stvarnog života

Nedavno mi je na Instagramu jedan korisnik napisao pjesmu, a onda mi se obratio i privatnim putem. Nije me impresionirao pa sam ga blokirala. Izgledalo mi je neprimjereno pisati pjesme nekome koga ne poznaješ, a da pritom nisi ni provjerio profil te osobe i pokušao shvatiti zbog čega je ona tu.

Ta situacija podsjetila me na neke anegdote iz stvarnog života, kad slatkorječivi tipovi žele putem lažnih komplimenata doći do ženske naklonosti, a onda iste odvući u krevet. Možda je to nekada palilo, ali danas sve manje i sve teže. Žene koje padaju na otrcane komplimente stranaca su vjerojatno dugo same i nesigurne u sebe, te su sklone povjerovati u svakakve gluposti.

 

Primjeri klišejiziranih komplimenata kojima se koriste lovci na flertove:

„Već dugo nisam vidio tako lijepu ženu“;
„Tvoje su oči kao ocean“;
„Imaš osmijeh kao milion dolara“;
„Da smo se negdje sreli, sigurno bih zapamtio takvu ljepoticu“.

 

Profil slatkorječivih ljudi je lako pročitati, a karakteristike su sljedeće:

  • Pretjerivanje. Dizanje ženske ljepote u nebo, uspoređivanje s anđelima i superlativi.
  • Generalizacija. Ako kompliment nije originalan, sigurno ste ga čuli. Isto je rekao vašoj kolegici, susjedi, ženi koja je čekala s njim u redu u pekari.
  • Tepanje. Dušo, draga, medena i slične imenice se govore osobi s kojom si intiman, ali ne i nekom koga ne poznaješ.

Pitat će pripadnici muškog roda, pa kako onda prići ženama, zar smo postale tako grube i nepristupačne? Je li feminizam ubio komplimente i udvaranje? Istina je da žene vole muškarce koji su spontani i prirodni, i lako će pročitati lažnjaka. Grupica žena raskrinkat će frajera koji se razbacuje hrpom komplimenata i upozorit će prijateljice da ne nasjedaju.

No, unatoč inteligenciji, može se dogoditi da se rastopite kad vam neki zgodni frajer uputi kompliment za vaš izgled, ali i odijevanje i inteligenciju. Stručnjaci znaju kako prići ženi, seciraju je vizualno, a onda pucaju u metu.

 

Pa sad, kako razlikovati prave komplimente od lažnih?

Pravi komplimenti su suzdržani. Idu izdaleka, u smislu „lijepo ste danas odjeveni.“ Usmjereni su individualno. Nema anđela, kraljica i sličnih hiperbola kad se pristupa ženama. Muškarac kojeg iskreno zanimate nije zainteresiran samo za vaš izgled. On želi upoznati kompletnu sliku, pa će ga zanimati i čime se bavite, kako provodite slobodno vrijeme i koji vam je omiljeni film.

Kritika može biti umotana u kompliment. „Mislim da vi možete bolje.“ Ako vas netko kritizira, a sviđa vam se, i to može biti znak njegovog zanimanja, znači da ste mu bitni. Nedostatak komplimenata ne znači da vas osoba ignorira. Neki muškarci su suzdržani i ne žele se blamirati pred ženom koju ne poznaju. Boje se da bi njihove riječi mogle biti krivo protumačene. Koliko je kompliment bio istinit, saznat ćete temeljem djela koja će uslijediti. Ako netko tvrdi da obožava tlo pod kojim hodate, onda će biti tu uz vas kad ga trebate.

Ana je hodala s Damirom nekoliko mjeseci i uvijek je bio oduševljen njenim izgledom. No, kasnio je na spoj svaki put i ona ga je upozorila na to. Sve se svelo na obećanja da će biti točan i da ga ona neće uvijek čekati k’o budala. Na kraju je veza puknula, jer je Damir bio sazdan od lijepih riječi bez pokrića, a u njega se nije mogla pouzdati.

U digitalno doba kompliment se daje putem lajka i smajlića. Mnoge mlade djevojke napeto gledaju u svoje profile na društvenim mrežama i očekuju lajk od zgodnih frajera kad stave novu sliku na kojoj su u novoj haljini.

„Ajme vidi tko je ovo lajkao i komentirao!“
„Ništa još od njega, možda nije vidio. Onaj tip je lajkao mojih 20 slika odjednom, a moj dečko ništa.“ Manjak reakcije u virtualnom svijetu dovest će do suza, pa i razočaranja kad žene vide tko ih prati, tko ih je prestao slijediti, a najgore je kad budu isprovocirane. „Izgledaš ko iz cirkusa“, može biti komentar na vašu sliku jer je i trolanje popularno. Uređivali ste se pola sata, a on je komentirao neku drugu ženu, bez šminke.

Svašta možete očekivati u svijetu komplimenata, ali se možete i zapitati koliko istine ima u nečijoj pohvali, a koliko je to rečeno reda radi. Niste li i same na poslu komentirale tuđe frizure samo iz pristojnosti ili iz nekog drugog cilja?

 

Share.

About Author

Kristina Gallo

Po struci sam diplomirana pravnica i radim 16 godina kao savjetnica. Napisala sam 8 kratkih knjiga na engleskom jeziku i objavila kao nezavisni autor na Amazonu, te knjigu na hrvatskom “Ružičaste naočale”.

Comments are closed.