Lažne prijateljice – Kako se nositi s lažnim prijateljstvima?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jednom ste našle divnu prijateljicu i mislile ste da će to trajati dugo vremena. Početni znakovi su ukazivali na to. Imate mnogo zajedničkih interesa, volite lijepu odjeću, slične filmove, noćne klubove i imate zajedničke poznanike.

No, kako vrijeme bude prolazilo, sličnosti koje su vas povezivale mogu vas i razdvojiti. Imate iste ciljeve? Želite isti posao, a vi ga dobijete? Sviđa vam se isti frajer, ali on se zanima za vas, a ne za prijateljicu?

Takve stvari će staviti prijateljstvo na kušnju i odmjeriti stupanj zrelosti. Prava prijateljica će odvagnuti interese i čestitati vam na promociji ili srodnoj duši koju ste našli. Međutim, prijateljstvo se lako pretvara u rivalstvo kad nijedna osoba ne želi odstupiti od svojih interesa. Tada počinje natjecanje, ljubomora i zavist.

Ma tko je ona, misli da je nešto posebno? Zašto se taj frajer zanima za nju? Sve te misli mogu vam se vrzmati po glavi, jer osjećate nepravdu zašto se ono što se trebalo dogoditi vama dogodilo nekom drugom, odnosno vašoj prijateljici. Iznenada, ona vam više nije draga, postala vam je prijetnja. Počinjete je ignorirati ili čak sabotirati. Družite se s njenim neprijateljima i vaše prijateljstvo puca.

Mnoga prijateljstva su se raspala pod pritiskom natjecanja. Veslale ste u istom čamcu a onda je jedna od vas ubrzala i nije onu drugu povukla za sobom. Tu leži uzrok točke pucanja, a to ću vam objasniti na ovom primjeru.

Iris je krenula na fakultet godinu ranije od svoje najbolje prijateljice Renate. Bile su nerazdvojne u srednjoj školi. Za Iris je studiranje predstavljalo novi svijet jer je morala živjeti u velikom gradu koji se uvelike razlikovao od malog mjesta iz kojeg je potekla. Kontaktirala je Renatu sve rjeđe jer je našla novo društvo. U onim rijetkim trenucima kad bi se našle na kavi, pričala je samo o sebi, a Renatini problemi je nisu zanimali. Nakon par mjeseci, Renata joj je rekla da se promijenila i to u lošem smislu. Iris nije zvala Renatu da je posjeti, da bude dio njenog novog života, da možda prespava kod nje u drugom gradu. Bila je sebična i Renata nije više htjela takvu prijateljicu. Razišle su se, iako je Iris mislila da Renata dramatizira i ponaša se k’o malo dijete.

Kad vaša prijateljica napreduje, a vi stojite na istom mjestu, to je test prijateljstva. Ako je njoj stalo, ona će vam pomoći. Naći će vremena za vas jer ste prijateljice.

S druge strane, lažni prijatelji misle samo na sebe i druže se s drugima dok im to odgovara za vlastiti napredak, kako bi iskoristili povlastice.

No, pravo prijateljstvo ne sastoji se samo od povlastica i druženja na tulumima. Sa svojim prijateljicama vi dijelite i probleme, slušate ih i dajete savjete, dajete im potporu. Sve to je dvosmjerna interakcija, a ne slijepa ulica gdje samo vi dajete, a nikad ne dobivate ništa zauzvrat.

Najgora situacija nastupa kad dojučerašnja prijateljica postane neprijatelj i onda čujete neprijatne stvari o sebi. To je ružan način prekida jednog odnosa u kojemu ste do jučer dijelile sve. Ako vam je bilo imalo stalo do prijateljstva, a ono je prestalo i nema nade za obnovu tog odnosa, barem poštujte zavjet šutnje da tajne ne isplivaju. To nikome ne ide u korist, a osim toga ispadate nemoralna osoba koja nema kičmu.

 

Kako postupaju lažni prijatelji kad s njima dijelite informacije o svojim uspjesima?

  • Govore o najgorim mogućnostima. Primjerice „super je što si dobila novi posao, ali hoće li ti plaća biti dovoljna?“
  • Spominju mogućnost roka trajanja. „To je lijepo, ali stvari se mogu promijeniti.“
  • Sumnjaju da ste do pobjede došli na pošten način. „Kako si to uspjela?“
  • Ističu sebe kao primjer. „I ja sam imala takav posao, pa pogledaj kao je završilo.“

 

Lažno prijateljstvo je gore od neprijateljstva. Svoje neprijatelje znate i njihovi potezi su predvidivi. S njima ne dijelite povjerljive informacije. No, lažnoj prijateljici ste možda nešto rekli i ona time barata kao mačem protiv vas.

Tko god se opekao s dvoličnim osobama, zna o čemu govorim. Takve odnose je najbolje prekinuti na prvi znak sumnje. Treba dostojanstveno otići i nasmijati se , dignuti glavu. Kad-tad takva osoba će čuti za neki vaš uspjeh i neće joj biti drago.

Share.

About Author

Kristina Gallo

Po struci sam diplomirana pravnica i radim 16 godina kao savjetnica. Napisala sam 8 kratkih knjiga na engleskom jeziku i objavila kao nezavisni autor na Amazonu, te knjigu na hrvatskom “Ružičaste naočale”.

Comments are closed.