Koliko zaista vrijediš

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ovo nas sve zanima. I nije lako naći odgovor na to koliko vrijedimo. Evo sitnica koje bi mogle pomoći.

 

Idemo prvo o tome što je vrijednost i kako gledamo na to koliko vrijedimo. Najbolji način koji većina zna je uspoređivanje. Koliko si brži od… koliko si napredniji od… koliko si pametniji od…

Na ovaj način nikada nećeš saznati koliko vrijediš. Također, uvijek će biti netko ispred tebe. Čak i svjetskom prvaku u bilo čemu netko osporava titulu najboljeg. Jer taj netko misli da je netko drugi bolji. Naravno da mu osporavaju nešto što je rezultat uspoređivanja i borbe. Ako kreneš za tim da budeš bolji od nekoga, moraš biti bolji od njega. Obično to postaje misija. Kada čujem da je misija neke firme postati lider na tržištu ovom ili onom, jasno mi je da u tom poslu nema srca. A srce bi trebalo biti važan dio onoga što radimo. Bez toga nema smisla. U današnjem svijetu vlada mišljenje da vrijediš ako si bolji, ne vrijediš ako nisi bolji. Potpuno pogrešan sustav vrijednosti koji odvraća pozornost od bitnoga.

 

Vrijediš onoliko koliko si daješ

Samo je jedan relevantan način da saznaš koliko vrijediš. A to je da pogledaš što si daješ u životu. Zanemaruješ li se? Koliko paziš na sebe? Što jedeš? Krećeš li se dovoljno? Dozvoljavaš li negativnim ljudima da ti pokvare dan?

 

Napravi jednostavnu vježbu

Uzmi papir  i olovku i napiši sve što si daješ ili si možeš davati. Procijeni jesi li time zadovoljan ili ne. Probaj zatim napraviti plan kako bi ono čim si zadovoljan povećao, a ono čim si nezadovoljan smanjio. I to hoćeš li ovo napraviti govori o tome što si daješ.

Obično se prema drugima odnosimo prema tome kolikom procjenjujemo njihovu vrijednost. One koje smatramo vrjednijima u svom životu više cijenimo i pazimo na njih. One koje smatramo bezvrijednima marginaliziramo, zanemarujemo. Sebe naprotiv gledamo onako kako nas gledaju drugi. Nije li to malo paradoksalno? Ako imaš medalju oko vrata, onda vrijediš jer njen sjaj govori da si njima vrijedan jer si brži, jači, pametniji od…onda si valjda i sebi vrijedan.

Ako počneš davati sebi ono što zaslužuješ, prvo ćeš sam sebi postati vrjedniji. Daj si vremena za sebe. Pohvali sam sebe, budi zadovoljan onim što jesi i što možeš.

Kada time ovladaš, nitko te drugi ne može vidjeti drugačije. Držanjem do sebe pokazuješ ljudima kako da se odnose prema tebi. Nemoj se zavaravati. I sada to govoriš. Ako zanemaruješ sebe, govoriš i njima zanemarite me. Ako poštuješ i voliš sebe, i njima govoriš da te poštuju i vole. Ako se i nađe netko tko zbog svojih programa ne može vidjeti da si vrijedan poštovanja i ljubavi, otići će ubrzo iz tvog života.

Dakle, vrijediš onoliko koliko si i što daješ. Svatko od nas si može povećati vrijednost. Učini to za sebe. I nemoj upasti u zamku! Misliš li da ako netko od vas traži puno drži do sebe? To najčešće nije istina. Ako traži puno od tebe, to samo znači da sam ne može dati sebi, a tako ni drugima. Onaj tko može dati sebi, rado će dati i drugima. Za takve osobe ne postoji oskudica i nedostatak. Jer tko može dati, može i primiti. Onaj tko ne može dati, samo misli da je moguće primiti bez davanja.

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.