Koju ulogu biraš?

0

Da, ja sam ja. No u različitim odnosima osim toga “ja“ ima još nešto bitno, što na kraju opet definira to JA. To je uloga koju izabiremo.

 

Ako „pogodimo“ s izborom uloge, sve ide kako treba. Ako promašimo, naravno da su rezultati loši. Nastavimo s filmskom analogijom, ako si na audiciji za akcijski film, a pripremio si Hamleta, nemoj se iznenaditi ako izaberu nekoga drugoga. Tako je i u životu. U svakom odnosu mi imamo svoju ulogu. Možemo ju izabrati i biti ono što želimo ili jednostavno možemo odbiti igrati ulogu u određenom programu. Čini se jednostavno, a zapravo i je. No, naše navike, naša „moranja“ nam ne daju da tako jednostavno razmišljamo i trezveno donosimo odluke koju ćemo ulogu u kojem programu igrati.

 

Kako prepoznati igramo li dobru ulogu?

Ovo je relativno jednostavno otkriti. Samo pogledajte određeni segment svoga života, vezu, posao, obitelj, prijateljstvo… i vidite jeste li zadovoljni tim odnosom. Ako ste u potpunosti zadovoljni, tada igrate dobru ulogu. Ako niste zadovoljni, odabrali ste pogrešnu rolu. Kako možemo izabrati pogrešnu ulogu u recimo vezi? Možemo na primjer umjesto uloge divnog partnera izabrati ulogu žrtve, tada nas partner zlostavlja na ovaj ili onaj način, psihički, fizički, materijalno nas iskorištava ili ste jednostavno nemoćni u odnosu. Možemo izabrati ulogu ljubomornog partnera koji iz straha od prevare ili ostavljanja čini sulude stvari da kontrolira odnos i osobu s kojom je u vezi. Ne biste vjerovali, možemo preuzeti ulogu roditelja svome partneru ili od njega tražiti da igra roditelja nama. Svaka od ovih uloga u odnos donosi neku drugu dinamiku i drobi potencijalno dobar odnos u prah. U takvom odnosu ni jedna strana nije zadovoljna, no ne znaju što je potrebno promijeniti. Odgovor je jednostavan, preuzmite odgovarajuću ulogu.

U partnerskom odnosu budite idealan partner ili radite na tome da to postanete, svakoga dana ćete biti malo bliži tome. To je ujedno i jedino što možete učiniti za svoju vezu s kojom možda u ovom trenutku niste zadovoljni. Partnera ne možete promijeniti tako da vičete, manipulirate, kontrolirate ili zlostavljate. Možete ga promijeniti samo tako da budete najbolji mogući partner. Neki od vas će pitati što je uopće idealan partner? Kako to izgleda? Idealan partner je jaka osoba s integritetom koja ima dovoljno energije podržavati sebe, svog partnera i svoju vezu. To nije osoba koja trpi bilo što jer je svjesna da zaslužuje puno i ne treba trpjeti. Trpi onaj tko ni sam nije siguran u svoju sposobnost da „odigra“ partnersku ulogu na visokom nivou zato što misli da nije dovoljno dobar. Potrudite se, napravite iskorak. Postanite dovoljno dobri i imat ćete odnos u kojem dobivate poštovanje, ljubav, pozornost i energiju za rast. Isto ono što dajete.

U poslu budite najbolja verzija zaposlenika, poslodavca ili poslovnog partnera. Opet, nemojte prihvatiti ulogu žrtve, ne dajte da vas bilo tko ponižava, a to možete samo ako ste dovoljno dobri. Budite i bolji od toga. I tada ćete bez traženja, forsiranja i zahtijevanja za sebe dobiti ono najbolje. Tek kad date najbolje od sebe.

 

Izbor uloga je u svakom filmu u svakom kazališnom komadu izuzetno važna stvar, zašto ne biste to primijenili u svom životu?

U svakom odnosu IZABERITE svoju ulogu. Nemojte čekati da vam ju netko dodijeli. Nemojte čekati da netko umjesto vas bira u čemu ste najbolji.

Jer kad netko drugi bira i dodjeljuje uloge, onda nam se život događa. Kada ih biramo mi, tada kreiramo život.

Trebate pomoć u odabiru uloga ili kreiranju scenarija? Javite se na skender.miro@gmail.com
Saznajte više o meni i onome što radim na Razgovori s Mirom
Ili na fejs stranici Razgovori s Mirom
Poslušajte ili skinite podcaste kroz koje obrađujem zanimljive teme na PODCASTS

Foto: Rakicevic Nenad, Pexels

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.