Klinčićevac – savršen saveznik kod infekcija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Destilacijom vodenom parom listova dobiva se eterično ulje klinčićevca (Eugenia caryophyllata), s glavnim kemijskim sastavnicama eugenolom, beta-kariofilenom i metil-n-amil-ketonom.

 

Klinčićevac je izrazitog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja (urogenitalne infekcije), stimulira organizam (kronični umor) i blagi je anestetik (problemi usne šupljine, infekcije, gingivitis, granulom…). Infekcije herpes virusima (herpes zoster, herpes simplex) prolaze puno brže ako terapija uključuje primjenu ovog eteričnog ulja. Može se primjeniti i kod kroničnog bronhitisa, sinusitisa i asmatičnog bronhitisa te tropskih bolesti (malarija, amebijaza…).

Tradicionalna primjena klinčićevca je kod svih vrsta upala i infekcija usne šupljine. Klinčićevac djeluje analgetski, a istovremeno ima i vrlo snažno antibakterijsko djelovanje. Kod prvog znaka zubobolje jednu kap namažite na zub i okolne desne – skoro trenutačno ublažava bol, a može spriječiti granulom. Francuski stomatolozi znaju ulje klinčićevca staviti u bolestan zub (umjesto tradicionalnog lijeka).

Kod sindroma kroničnog umora, klinčićevac se koristi u oralnoj terapiji, uz eterična ulja ravensare i crvene mandarine.

Ovo eterično ulje odličan je tonik (dermalna aplikacija) za maternicu, živce i kod problema seksualne napetosti te frigidnosti i impotencije.

Kontraindikacije kod primjene ovog eteričnog ulja su visoki krvni tlak i terapija antikoagulansima, a oprezan treba biti i kod doziranja jer može nadražiti kožu i sluznicu. Ulje nije prikladno za trudnice, dojilje i malu djecu.

 

Autor: Saša Radulović
Aromaterapeut

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.