Kantarion (Gospina trava)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kantarion lat. Hypericum perforatum je višegodišnja biljka koja raste po livadama, brežuljcima, uz rubove šuma i na otocima. To je biljka koja naraste od 20-60 cm, cvate od svibnja do rujna i ima žute cvjetove.

 

Kantarion je jako cijenjen od davnina u narodnoj medicini, pa od tuda dolaze i narodni nazivi bogorodičina trava, ivanje zelje, pljuskavica,  krvavi korijen, zvončac, žutenica, trava Sv. Ivana. Ljekoviti dio se nalazi u cvjetovima koji se beru i od kojih se rade razni ljekoviti pripravci. Među najpoznatije pripravke spada ulje od gospine trave (kantariona) koje se tradiocionalno radi u maslinovom ulju kao macerat. Ukoliko želite, možete macerat raditi i u nekom drugom biljnom ulju, npr u bademu, lješnjku, košticama marelice, makadamiji… Macerat se radi tako da svježe (tek nekoliko sati prosušene) cvjetove stavite u posudu da ispuni polovicu posude i zatim prelijete biljnim uljem. Posudu zatim dobro zatvorite i stavite da stoji na suncu 4-6 tjedana. Nakon toga procijedite ulje kroz gazu ili krpu, stavite u staklenu posudu i pohranite na tamno i hladnije mjesto. Ovakvim postupkom dobit ćete ulje tamno crvene boje  koje ima zaista široku primjenu.

Aktivni sastojci ulja gospine trave su hipericin, tanini i flavonoidi koji djeluju protuupalno i poboljšavaju epitelizaciju kože, pa je od velike pomoći kod rana, lakših opeklina, vaginalnih infekcija, proširenih vena, hemeroida, ožiljaka, akni, strija. Nezaobilazno je kod bolova u mišićima, reumatskih bolova, upale živca, reume, išijasa, neuralgija, lumbaga i gihta. Ulje (macerat) kantariona je fototoksično i nemojte se izlagati suncu nakon nanošenja ulja na kožu. Fototoksičnost je reakcija kože koja nastaje djelovanjem UV zraka na određene spojeve koji se nalaze u ulju. Oni pojačano apsorbiraju UV zrake, pa nastaju reakcije poput opeklina. Još jedno vrijedno, značajno i sve više primjenjivano djelovanje je antidepresivno. U tu svrhu se pije čaj od sušenih cvjetova koji se priprema tako da se jedna žličica suhih cvjetova stavi u ključalu vodu i pusti da odstoji poklopljeno15min do pola sata. Nakon toga se procijedi i pije 3 puta dnevno.

Čaj od kantariona ne bi smjele piti trudnice, a ukoliko pijete neke sintetske lijekove protiv depresije, povišenog krvnog tlaka, epilepsije itd, prije upotrebe se svakako konzultirajte sa educiranim fitoterapeutom ili liječnikom. Iako je u navedenim situacijama potreban oprez, kantarion je prekrasna i iznad svega jako ljekovita biljka u čijem branju i primjeni ćete sigurno uživati.

 

Share.

About Author

Katica Wolf

Comments are closed.