Kako prepoznati fejk ljubav u vremenu fejk odnosa

0

U vremenu lažnog morala u kojemu smo okruženi fejk suradnicima, fejk obiteljskim i prijateljskim odnosima, nismo ni svjesni kako neprimjetno zaslađujemo partnerske odnose fejk začinima.

 

Nezadovoljni i nesretni tražimo izvore pravih iskrenih i pozitivnih emocija. Umorni od traženja, ostajemo zaglavljeni u svijetu bez emocija u kojemu ljubav postaje riječ, ideja i neostvareni san. Ne znamo kakav je osjećaj voljeti iz duše. Kroz patvorenu ljubav gradimo svoju potrebu za posjedovanjem, realizacijom, vodstvom i vladavinom. Potrebu za sigurnošću i potrebu da budemo voljeni, cijenjeni i uvaženi. To je razaračka ljubav koja ostavlja okus gorčine i mržnje.

Pokušavamo se liječiti neuspješno tragajući za metodama samopomoći, zaboravljajući da smo robovi vlastitog ega koji nam definira pravila ljubavi. Ako volimo iz duše, ljubav poprima onu pravu vrijednost, to su trenuci predaje u kojima pravila ega postaju nevažna. Ego nam iz dana u dan definira  pravila izbora, on je kompas koji određuje sve naše međuljudske odnose. On nam definira kategoriju vrednota, određuje moralna značenja i smjernice svih aktivnosti.

U takvim i sličnim situacijama, sve ono što smo mislili da radimo iz duše nije proizlazilo iz tajnovitih odaja naše nutrine. Ljubav koja je odraz duhovnog i mentalnog zajedništva nije rob tjelesnih užitaka, ona egzistira neovisno o požudi i strasti. Ona nije fejk, nije patvorena, ne traži, ne zahtijeva; ona sve opravdava i sve podnosi.

 

Patvorena ljubav

U životu možemo naići na prepreke, mogu nas povrijediti, možemo biti manipulirani i iskorišteni. Nažalost, to su oni trenuci kada druga strana nije u našoj blizini iz ljubavi, kada druga strana ne daje, nego ima potrebu samo uzimati, gomilati, uskraćivati i gaziti sve ono što ljubav čini svetom.

Patvorena ljubav dobro poznaje manipulaciju, neiskrenost i potrebu za uništavanjem. Patvorena ljubav stavlja potrebe pojedinca ispred potreba partnera, suradnika, prijatelja i  članova obitelji. Patvorena ljuba je razarajuća, igra se osjećajima drugih likujući zbog dobivenih bitaka, ali u konačnici izgubljenih ratova.

 

Ne odustajte od traženja

Ako ste nekoć bili prevareni, ne dopustite da Vas vlastiti ego zarobi u kavezu mržnje, očaja i prezira. Ako ste voljeli dušom onda znajte da ste nekoć nekome dali najbolji dio sebe. Ne odustajte od traženja, budite uporni, dopustite da Vas u budućnosti ne vodi ego, neka Vas vodi duša.

Ako ponovo naiđete na pojedince koji ne vole dušom nego egom, prepoznat ćete patvorenost u  njihovom davanju. Ako i ne prepoznate i ponovite isti scenarij koji ste imali u prošlosti, nemojte očajavati, niste naivni, samo ste velikodušni u ljubavi.

Zasigurno će doći trenutak kada će se iznenada nenajavljeno slučajno i bez fanfara susresti dvije duše za koje će vrata patvorenoj ljubavi biti zatvorena.

 

Autorica: Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović
Profesorica na Zdravstvenom Veleučilištu

 

Foto: Fabrizio Verrecchia, Unsplash

Share.

Comments are closed.