Kako izbjeći gljivične infekcije i uživati na ljetovanju punim plućima

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gljivične infekcije genitalnog sustava – čest uzrok narušenosti kvalitete života žene, a time i ugode godišnjeg odmora

 

S obzirom na to da gljivice vole vlažno i toplo okruženje, ljetni mjeseci pogoduju njihovu bržem razmnožavanju.

Nakon povratka s godišnjih odmora mnoge žene dolaze u ginekološku ordinaciju s tegobama kao što su svrbež, peckanje, crvenilo, oteklina i bolnost u području rodnice i stidnice. Žale se ponekad i na bolnost pri mokrenju (dizurija), koju često zamjenjuju za upalu mokraćnog mjehura, kao i bolnost pri spolnim odnosima (dispareunija). Sve te simptome koji su izuzetno nelagodni i koji mogu i ne moraju svi biti prisutni, prati i specifičan bijel, pahuljast i gust vaginalni iscjedak koji nema poseban miris.

Ova bolest stvara veliki problem, jer pogađa mnogobrojne žene u svijetu već dugi niz godina.
Problem s upalama intimnog područja, koji nekim ženama i danas predstavlja veliki tabu, najčešće započinje u dvadesetim godinama zbog početka spolne aktivnosti i uporabe oralnih kontraceptiva, da bi u četvrtom desetljeću bilježio svoj maksimum, a nakon toga pad.

Najveći broj žena (90 %) ne osjeti tegobe uopće ili osjete trenutnu nelagodu i kod njih su najčešće prisutne nekomplicirane infekcije. No postoji i onaj manji broj (10 %) koji se susreće s kompliciranim i ponavljajućim infekcijama te im je kvaliteta svakodnevice bitno narušena.

 

Kako dolazi do razvoja gljivičnih infekcija?

U 90 % slučajeva uzročnik je gljivica Candida albicans iz roda Candida.

Candida je fiziološki prisutna u organizmu i pripadnik je normalne mikroflore rodnice u do 50 % žena zajedno s poželjnim bakterijama rodnice – laktobacilima, te u normalnim uvjetima ne uzrokuje tegobe.
Uz pomoć hormona jajnika laktobacili iz šećera proizvode mliječnu kiselinu koja zakiseljava vaginalnu sredinu što sprečava razmnožavanje nepoželjnih bakterija i gljivica te štiti rodnicu od upale.

S obzirom na navedeno, brojnost Candide u sluznici rodnice ovisi o broju vaginalnih laktobacila. Ako pod utjecajem čimbenika rizika dođe do poremećaja u ravnoteži flore rodnice, odnosno do smanjenja broja laktobacila, dolazi do nekontroliranog razmnožavanja Candide. Ona tada postaje „neprijatelj“ i postaje uzrok 40 % svih upala rodnice, koja jednom u životu pogađa tri od četiri žene.

 

Što pospješuje razmnožavanje Candide?

Neke su žene jednostavno sklonije gljivičnim infekcijama u odnosu na druge, s time da nastanku infekcije pogoduju i brojni već spomenuti čimbenici rizika.

Tu spadaju upotreba antibiotika koji uništavaju i normalnu floru rodnice, smanjen imunitet, stres, kemoterapija, trudnoća, upotreba oralnih kontraceptiva i neke sistemske bolesti kao što je šećerna bolest koja zbog povišene razine šećera u krvi potiče kandidin rast.

Čestim korištenjem neadekvatnih proizvoda za higijenu, koji smanjuju kiselost rodnice, stvaraju se uvjeti za rast i razvoj gljivica. Uz navedeno, nošenje nepreporučljive uske odjeće i donjeg rublja od sintetičkih materijala koji pospješuju znojenje, a ujedno onemogućuju koži da normalno diše, prekomjerna konzumacija zaslađenih pića tijekom vrućih ljetnih dana i sunčanje u mokrom kupaćem kostimu pogoduju lakšem i bržem razvoju infekcije. Uz ljeto se veže i „opuštenije“ spolno ponašanje te se često razvoj gljivičnih infekcija pripisuje spolnim odnosima kao glavnom načinu prijenosa. To nije neophodno, jer za nastanak upale rodnice spolni odnos nije potreban.

 

Liječenje

Gljivične infekcije spolnog sustava liječe se najčešće vaginalnim kapsulama, vaginaletama, vaginalnim kremama i gelovima te u kompliciranih slučajevima po potrebi i peroralno tabletama. Većina lijekova i medicinskih proizvoda može se kupiti u ljekarnama bez recepta.

Iako za terapiju nije prijeko potreban liječnički recept, te pacijentice vrlo lako mogu doći do željene terapije, to se sa stajališta ginekologa ne preporučuje. Gljivične i bakterijske upale rodnice mogu imati vrlo slične simptome pa je uputno učiniti pregled kod liječnika koji će odrediti daljnji slijed liječenja.

 

Kako spriječiti upale na ljetovanju?

Kako bi spriječili upale uzrokovane gljivicama koje mogu pokvariti ljetovanje vrlo je važno izbjegavati čimbenike rizika na koje možemo utjecati.

Savjetuje se izbjegavanje izlaganja intimnog područja vlazi – zamjena mokrog kupaćeg kostima suhim što se često ne prakticira, izbjegavanje nošenja uske odjeće, korištenje čistog i suhog donjeg rublja od prirodnih materijala te redovito mijenjanje intimnih uložaka i tampona prilikom mjesečnice. Tu svakako spada i umjerena konzumacija slatke hrane i pića, izbjegavanje korištenja parfumiranih maramica, sprejeva i dezodoransa koji mogu izazvati lokalni nadražaj, te korištenje proizvoda koji imaju pH od 4,5 do 5,0 prilikom intimne higijene.

 

Share.

About Author

Dr. sc. Danijel Bursać, dr. med.

Dr. sc. Danijel Bursać, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije (Klinika za ženske bolesti i porode KB “Merkur“)

Comments are closed.