Kako izbjeći gljivične infekcije i uživati na ljetovanju punim plućima

0

Sezona godišnjih odmora i odlazaka na more je počela. Upravo za vrijeme ljetovanja učestalo se javljaju ginekološki problemi. Dobro je podsjetiti se kako dolazi do gljivičnih upala i poslušati savjete liječnika oko prevencije.

 

Gljivične infekcije genitalnog sustava – stara bolest „modernog doba“

Gljivične infekcije posebno su česte ljeti, a pogoduju im upotreba kontraceptiva i antibiotika, te trudnoća i neke sistemske bolesti (poput šećerne bolesti).

Gljivice vole vlažno i toplo okruženje te ljetni mjeseci pogoduju njihovu bržem razmnožavanju. Nakon povratka s godišnjeg odmora mnoge žene dolaze u ginekološku ordinaciju sa sličnim tegobama – svrbež, crvenilo, oteklina i bolnost u području vagine, bolnost kod mokrenja (dizurija) koje žene često zamjenjuju za upalu mokraćnog mjehura, bolnost pri spolnim odnosima (dispareunija) te karakterističan bijeli, gusti, pahuljasti vaginalni iscjedak bez posebnog mirisa.

S obzirom na izraženost simptoma infekcije možemo podijeliti na nekomplicirane koje se javljaju u 90 % slučajeva i komplicirane, u koje ulaze i ponavljajuće, koje čine 10 %.

 

Kako dolazi do razvoja gljivičnih infekcija?

Na gljivične infekcije rodnice i stidnice otpada do 40 % svih upala rodnice. Javljaju se kod tri od četiri žene barem jednom u životu. Najčešće se javljaju kod žena između dvadesete i šezdesete godine života.

U dvadesetima problem počinje zbog početka seksualne aktivnosti i uporabe oralnih kontraceptiva. Svoj vrhunac dosežu četvrtom desetljeću te nakon toga nastupa pad incidencije.

Najčešći uzročnici gljivičnih infekcija rodnice su gljivice iz roda Candida. U 90 % slučajeva uzročnik je Candida albicans. Candida je fiziološki prisutna u organizmu i pripadnik je normalne vaginalne mikroflore u 20-50 % žena. Literatura objašnjava njenu ulogu u zdravlju rodnice.

Bakterije i gljivice koje žive u rodnici u normalnim uvjetima ne uzrokuju tegobe. „Normalne“ vaginalne bakterije, uz pomoć hormona jajnika iz šećera proizvode mliječnu kiselinu te je vaginalna sredina zakiseljena, a ta kiselost sprečava razmnožavanje patogenih bakterija i gljivica te štiti rodnicu od upale. Ako se ravnoteža vaginalne flore poremeti, ti prisutni uzročnici mogu postati “neprijatelji” i pretjerano se razviti, narušiti mikrofloru i izazvati upalu.

Brojnost Candide u sluznici rodnice kontrolira navedenim mehanizmom količina vaginalnih Lactobacilla. Pod utjecajem čimbenika rizika dolazi do uništenja Lactobacilla i nekontroliranog razmnožavanja Candide s posljedičnim promjenama na vaginalnoj sluznici.

Čestim korištenjem neadekvatnih sredstava za higijenu koji smanjuju kiselost rodnice stvaraju se uvjeti za rast i razvoj gljivica. Uz navedeno, nošenje neprikladne odjeće (tange te uska odjeća od sintetičkih materijala koji pospješuju znojenje, a ujedno onemogućuju koži da normalno diše) te prekomjerna konzumacija zaslađenih pića za vrijeme ljeta i sunčanje u mokrom kupaćem kostimu pogoduju lakšem i bržem razvoju upale.

 

Liječenje

Uz ljeto se veže i „opuštenije“ spolno ponašanje te se često razvoj gljivičnih infekcija pripisuje spolnim odnosima kao glavnom načinu prijenosa, ali to nije neophodno jer za nastanak upale nije neophodan spolni odnos.

Razmnožavanju gljivica pogoduju smanjen imunitet, stres, kemoterapija, trudnoća, sistemske bolesti, itd. Kako smo ranije opisali, gljivice dobivaju prostor za rast kod primjene antibiotika jer se uništava normalna vaginalna flora, pogoduje im i povišena razina šećera kod dijabetesa, uzimanje oralnih kontraceptiva…

Vulvovaginalna kandidijaza liječi se najčešće vaginaletama, kremama i vaginalnim gelovima te kod kompliciranih slučajeva i peroralno tabletama. Većina medicinskih proizvoda i lijekova može se dobiti u ljekarni bez recepta.

Iako za terapiju nije prijeko potreban liječnički recept te pacijenti vrlo lako mogu doći do željene terapije, isto se ne preporučuje. Gljivične i bakterijske upale mogu imati vrlo slične simptome, uputno je učiniti pregled liječnika koji će odrediti daljnji slijed liječenja.

 

Kako spriječiti upale na ljetovanju?

Kako bi spriječili upale uzrokovane gljivicama koje mogu pokvariti ljetovanje, savjetuje se ne nositi usku, pripijenu odjeću, sintetičko donje rublje zamijeniti onim od prirodnih materijala, izbjegavati parfumirane maramice, sprejeve i dezodoranse koji mogu izazvati lokalni nadražaj, a za intimnu njegu koristiti preparate koji imaju pH od 4,5 do 5,0.

 

Autor: Danijel Bursać, dr. med.
Specijalist ginekologije i opstetricije Klinike za ženske bolesti i porode, KB Merkur, subspecijalizant humane reprodukcije

 

 

Share.

Comments are closed.