Kada ste se zadnji put nasmijali do suza?

0

Možete li se prisjetiti kada ste se zadnji put nasmijali do suza? To je onaj trenutak kada Vas zabole mišići od smijeha, kada Vam se čini da  gubite dah od  gromoglasnog  smijanja.

 

Zapamtite, ako se smijete, cijeli svijet će se smijati s vama.

 

Svakodnevnicu začinite osmijehom

Pokušajte zadržati smisao za humor u životu i onda kad vam se doista čini da su stvari krenule nizbrdo, čak i u trenucima koje nazivamo teškim i neizdrživim. Istraživanja iz palijativne skrbi ukazuju na iskaze pojedinaca kojima je između ostalog žao što se nisu više smijali tijekom života.

 

Mijenjajte obrasce ponašanja

Zasigurno će neki reći – Lako je govoriti, teško je to provesti. – nije točno, sve što želimo to možemo postići. Nekada ćemo pomake mjeriti puževim mjerilima, a ponekad će se činiti da galopirajući napredujemo. Jedno je važno, odlučiti se na promjenu i krenuti u akciju.

Krenite od osobnog izgleda, pogledajte se u zrcalo i nasmiješite se svome odrazu, prvoj bori, neurednoj kosi, šminki koja je izgubila kolorit, podarite osmijeh ljudima koje sretnete u prolazu.  Bezbrojno puta smo pročitali da je osmijeh poklon, on je poput blagoslova kojeg posjedujemo u ogromnim količinama, možemo ga darivati i primati u neograničenim količinama.

 

Podržavajte humoristične situacije

Učite se podržavati humoristične situacije u svakodnevnici. Sagledati problem na humorističan način pomaže da izađemo iz zone sivila. Humor na prirodan način može svakoga od nas preoblikovati. Kroz humor, osmijeh i gromoglasni smijeh mijenjamo naš um, smanjujemo razinu stresa otvarajući se životu i svim onim životnim situacijama koje su nepredvidive, ali nezaobilazne.

 

Krenite u akciju

Nasmiješite se odmah i sada, pošaljite osmijeh sebi, nekome koga volite neovisno gdje se nalazi. Osmijeh je poput povjetarca, djeluje smirujuće kada se sve zakuha u životnoj zdjeli.

Foto: Pixabay

Kolumna: NA PAUZI S DUBRAVKOM ŠIMUNOVIĆ

Autorica: dr. sc. Dubravka Šimunović
Profesorica na Zvravstvenom Veleučilištu

 

Share.

Comments are closed.