Jutarnji rituali

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prema Wikipediji RITUAL (iz latinskog ritualis = “u vezi obreda”) označava svečan čin ili svečanu ceremoniju koja se održava u skladu s određenim zadanim pravilima sa simboličnim sadržajem.

 

Obredi su često praćeni određenim riječima, gestama a mogu biti vjerske ili svjetovne prirode (npr. pozdrav, vjenčanje, pogreb, prijem itd.). Uglavnom su uvjetovani faktorima kulture.

Značenje riječi ritual sam stavio ovdje samo da svima bude jasno kako ne mislim na neke voodo rituale i slično.

Moja definicija jutarnjeg rituala je Svečano priznavanje sebe i davanje sebi kako bih mogao dati drugima najbolje od sebe.

Uvjerio sam se da ono što radimo ujutro može odrediti naš dan te jednako tako može reći puno o osobi. Jutro se meni i mnogima koje znam pokazalo kao sjajno vrijeme za posvetiti vrijeme sebi i osobnom rastu. E sad, to ne znači da oni koji duže spavaju nisu dovoljno dobri. Pod „jutro“ u ovom tekstu mislim na vrijeme kada se budimo.

Želim s vama podijeliti nešto moje osobno kako biste bolje razumjeli o čemu govorim. Podijelit ću s vama svoj jutarnji ritual koji izgleda nekako ovako:

5:00 Buđenje i ustajanje iz kreveta;
5:10 Uzimam cca pola litre vode ili vode s limunom ili smoothie s voćem, povrćem i proteinima;
5:20 Plaćanje sebi (money management) i prepoznavanje svega što cijenim u životu (ovo traje sve duže 🙂 );
Tu se nekako bude Krista i Jelena pa se malo mazimo i napravim Kristi kakao;
5:40 – 6:00 Odlazak u Vježbaonicu;
Meditacija;
6:40 – cca 8:00 Trening;
Tuširanje;
Posao…

Raspored ovisi i o tome kada stižu prvi klijenti ili što sam taj dan namjerio učiniti.
Trebam vrijeme kada sam sam sa sobom i s onim čemu se želim posvetiti. Mogu čekati da se “stvori” ili ga uzeti za sebe. Druga opcija se pokazala učinkovitijom.

Dakle, ovako počinje moj dan bez obzira je li praznik ili vikend. Najviše jednom do dva puta mjesečno ovo ne učinim.

 

Ovaj moj jutarnji ritual nije nastao u jednom danu

Gradio sam ga duže vrijeme i pronalazio stvari koje za mene funkcioniraju bolje, a koje ne funkcioniraju. Ovo ne znači da će on biti takav za pola godine ili godinu. Znam samo da će moj svjestan jutarnji ritual postojati i tada i da će biti oblikovan tako da mi najbolje služi.

Mislim da je svima jasno da iz ovakvog jutarnjeg rituala tijekom dana proizađe puno dobrih i pozitivnih rezultata. Također, iz nekog razloga nikad ne ustajem na lijevu nogu.

Koji su vaši rituali?

Imate li ih?

Želite li ih izgraditi?

Ako želite, krenite s onim što možete. Već deset minuta ranije buđenje će pokrenuti zamašnjak u željenom smjeru. Ako zbog toga trebate propustiti svoju omiljenu seriju koja ide u jedan iza ponoći smatrajte to dobrobiti svog jutarnjeg rituala. Ili samo ovo učinite kasnije, kad se već budite. Pobrinite se samo da imate dovoljno vremena da posvetite deset minuta sebi prije nego krenu obveze.

Ne dopustite si da jutarnji ritual bude „Snooze, snooze, U JEBOTE!!!“ Jer tada niste ujutro dali ništa sebi, čak naprotiv, u dan krećete iz nedostatka. Nedostatka vremena prvenstveno. No, tijekom dana ste osoba koja nije dala sebi, dakle, ne možete dati ni drugima. Ili možete dati nešto oduzimajući sebi svoju vitalnu energiju koja je potrebna vama!

Što ćete učiniti? Kako izgleda vaš jutarnji ritual? Što ćete učiniti već sljedeće jutro?

Ako nemate ideje, javite se. Zajedno ćemo složiti nešto što će vam služiti.

Javite se na skender.miro@gmail.com

Ili me pratite na FB stranici RAZGOVORI S MIROM

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.